Ny rapport: Norsk fiskebæsj kan bli til strøm for 600000 husstander

- Sirkulær teknologi for oppdrettsanlegg gir lavere klimaavtrykk, mindre belastning på fjordene og mer fisk fra hvert oppdrettsanlegg. Samtidig utnytter vi verdifulle råvarer og bidrar til å redusere Europas avhengighet av import av energi og næringsstoffer, sier Vidar Svenning Olsen, administrerende direktør i Ragn-Sells Norge.
Rapporten fra PwC viser at potensialet for slammet fra Norges oppdrettsanlegg er betydelig større enn det som hittil har vært kjent.
Strøm til 600000 husstander
Gjennom ny teknologi for oppsamling og behandling av slam fra oppdrettsanlegg kan det produseres så mye som 300 millioner kubikkmeter biogass (metan) hvert år. Det tilsvarer 3TWh energi, det tilsvarer strøm til 600000 husstander for et år. Utvidelsen av norsk oppdrettsnæring som PwC prognosiserer, har potensiale for å tilføre mer enn tre ganger så mye biogass innen 2050.
Samtidig kan næringsfosforet, som det er mye av i fiskeavføring, utvinnes og benyttes i mineralgjødsel og fôr, i stedet for å benytte fossilt fosfor. PwCs rapport viser at så mye som 16000 tonn fosfor fra avlingene går tapt i havet hvert år, og at 11.000 tonn kan utvinnes fra slammet som vil samles opp med den nye metoden. Det er betydelig mer enn tidligere kjente tall.
- Hvis vi mener alvor med å bygge et bærekraftig samfunn, må vi ta i bruk de råvarene vi allerede har, om og om igjen. Dette er spesielt viktig for råvarer som det blir stadig vanskeligere å få tak i, blant annet fosfor, som behøves i både landbruk og husdyrhold, sier Pär Larshans, bærekraftsjef i Ragn-Sells.
Kan samle opp store mengder slam
Frem til nå har slammet, som er en blanding av fiskeavføring og fôrrester, blitt vasket ut i sjøen. Med den nye teknologien i Havbruk-prosjektet som Ragn-Sells er en del av, blir to tredjedeler av dette slammet samlet i ei hette under notposene.
Etter avvanning og produksjon av biogass, vil fosforet kunne utvinnes fra asken. Dette gjennom Ragn-Sells sitt innovasjonsselskap, EasyMining sin ash2phos prosess. Det første innsamlingssystemet av denne typen blir installert våren 2023 på et oppdrettsanlegg i Hardangerfjorden.
- Fosforet som havner i fjordene rundt oppdrettsanlegg i Norge hvert år, vil være nok til å forsyne hele det svenske landbruket med fosforgjødsel. Vi ser frem til å forsyne flere oppdrettsanlegg med våre systemer og få slutt på sløsing med verdifulle stoffer, fortsetter Vidar Svenning Olsen.
Europa er nesten helt avhengig av å importere fosfor som landbruket trenger, spesielt fra Russland og Marokko. Etter Russlands invasjon av Ukraina har prisene på fosforgjødsel steget kraftig, noe som har ført til at mange land begynner å undersøke muligheten for egen produksjon.
Økt produksjon av fisk
Å samle opp slammet og gjøre det om til ny energi og mineraler vil også kunne gjøre det mulig å øke fiskeproduksjonen i de eksisterende oppdrettsanleggene. For å beskytte lokalmiljøet i fjordene er alle virksomheter underlagt et tak som forteller hvor mye fisk som kan være i anleggene samtidig. Når to tredjedeler av slammet fjernes, betyr det at mer fisk kan dyrkes med mindre belastning på lokalmiljøet. PwCs regneeksempel viser at et ordinært oppdrettsanlegg som installerer slamoppsamling kan potensielt øke produksjonen med nesten 600 tonn laks i året, tilsvarende over 20 millioner kroner i overskudd.
Fakta om rapporten fra PwC
- Totalt kan det samles opp 334000 tonn slam fra norske oppdrettsanlegg, tatt i betraktning at metoden kan fange opp rundt 70 prosent av slammet. Innen 2030 er mengden beregnet til 459000 tonn og innen 2050 1018000 tonn.
- Biogassen som kan utvinnes fra det oppsamlede slammet anslås å inneholde mellom 112 og 309 millioner kubikkmeter metan. I 2050 anslås tallet å ha vokst til 350–950 millioner kubikkmeter.
- 11000 tonn fosfor til fôr eller mineralgjødsel kan utvinnes fra slammet som samles opp. Innen 2030 kan det utvinnes 15100 tonn, og innen 2050 så mye som 33500 tonn.
- Rapporten er produsert av PwC på vegne av nettverket ARAL der miljøbedriften Ragn-Sells er en av flere aktører.
Fakta om Havbruk-prosjektet
- Bak Havbruk-prosjektet står bedriftsnettverket ARAL, et samarbeid mellom Ragn-Sells, FRAMO Aquacultur, AquaPro og AMOF Fjell Process Technology. Alle deltakerne bidrar med ulike trinn i prosessen.
- Det første sirkulære systemet i verden blir snart installert på Eide Fjordbruks oppdrettsanlegg i Hardangerfjorden.
- Det sirkulære initiativet er basert på et nordisk samarbeid. Mye av behandlingen av slammet foregår i Danmark, som ligger i forkant når det gjelder bioenergi. Gjenvinning av fosfor er planlagt å finne sted i Sverige, der Ragn-Sells venter på miljøtillatelse for å bygge Nordens første anlegg av sitt slag i Helsingborg.
- Det arbeides også med å utvinne nitrogen, et annet viktig næringsstoff i mineralgjødsel,fra fiskeslammet.
- I fjor eksporterte Norge oppdrettslaks for over 100 milliarder kroner.
- Dersom dette systemet med fangst av fiskeslam ble installert på alle oppdrettsanlegg, kunne mengden fisk som produseres 2 eller 3 dobles. For å få til dette i fullskala, gjenstår det kun å løse problemet med fiskelus.
Kontakter
Ole Arthur VaageProduktutviklingssjefRagn-Sells Havbruk
Tel:90035298ole.arthur.vaage@ragnsells.comBilder



Om Ragn‐Sells AS
Familieeid gjenvinningsentreprenør
Ragn‐Sells er en 100% familieeid gjenvinningsentreprenør etablert i Norge, Sverige, Danmark og Estland. Vår kjernevirksomhet er transport, sortering og bearbeiding av avfall fra næringslivet og private. Av dette avfallet produserer vi sekundære råvarer som papir, plast og metaller til verdensmarkedet.
I Norge sysselsetter vi cirka 400 personer på våre 24 avdelinger rundt om i landet. Ragn‐Sells AS er sertifisert på kvalitet, miljø, arbeidsmiljø og samfunnsansvar.
Fokus på innovasjon og bærekraft
Vår viktigste oppgave er å ta vare på ressursene i avfallet. Vi jobber derfor kontinuerlig med innovasjon for å løfte avfallet oppover i avfallshierarkiet og øke gjenvinningsgraden. Vi er også opptatt av å ta vare på samfunnet rundt oss og er det første selskapet i Norge som er sertifisert på samfunnsansvar.
Følg pressemeldinger fra Ragn‐Sells AS
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Ragn‐Sells AS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Ragn‐Sells AS
Ragn-Sells sin nye kampanje «What a waste!» har som mål å endre synet på avfall6.10.2023 07:05:00 CEST | Pressemelding
Vårt avfall er en skattekiste fylt med råvarer som kan gjenbrukes, men som oftest skjer ikke dette. I dag lanserer miljøselskapet Ragn-Sells en kampanje med tittelen «What a waste!», den har som mål å endre synet på avfall og drive omstillingen mot et sirkulært samfunn.
Ragn-Sells publishes the 2022 Sustainability Report8.5.2023 08:21:37 CEST | Press release
Environmental company Ragn-Sells has now published the 2022 Sustainability Report. The report summarises the company's strategic focus, its sustainability goals, and how far they have come on its journey to become a climate positive company by 2030.
Oslo Energy Forum 14.-16. Februar: Ragn-Sells presenterer sirkulære løsninger som vil redusere samfunnets energibehov14.2.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
Ragn-Sells Group sin bærekraftsjef Pär Larshans er en av få foredragsholdere fra næringslivet under Oslo Energy Forum. Larshans vil presentere løsninger som skal bidra til å produsere mer energi og samtidig løse større miljøutfordringer. Dette basert på sirkulære materialstrømmer.
«Grønner på» med heftig mål om fossilfri transport12.12.2022 10:15:09 CET | Pressemelding
Logistikk- og transportsjef i Ragn-Sells, Christopher Browning, ser lyst på fremtiden. Ragn-Sells konsernet har i sin strategi et mål om å være klimapositive innen 2030. I Norge er ambisjonen enda hvassere, målet er at alle kjøretøy skal være fossilfrie innen 2027. De grønner på!
Kan norsk havbruk bidra til å nå Norges klimamål?11.11.2022 10:31:25 CET | Presseinvitasjon
Følg oss på COP27 og få noen svar. FEDD2FEED, en sirkulær løsning for å lukke verdikjeden fra slam og tilbake til fôr. Ragn-Sells Havbruk vil være med på hele eller deler av 6 ulike sesjoner under klimakonferansen COP27 som starter fredag 11/11 kl.10.20 norsk tid. Årets klimakonferanse handler mye om evnen til å forsyne verdens befolkning med mat innenfor det planeten kan tåle.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom