Den norske kirke

– Kirken har blitt en samisk arena

Del
Samenes nasjonaldag markeres i kirker rundt om i landet. – Fra å være en fornorskningsinstitusjon har kirken nå blitt en samisk arena med rom for samisk liv, kultur og identitet, skriver leder i Samisk kirkeråd i VG.
Sara Ellen Anne Eira er leder i Samisk kirkeråd. Foto: Den norske kirke.
Sara Ellen Anne Eira er leder i Samisk kirkeråd. Foto: Den norske kirke.

Sara Ellen Anne Eira har vært leder av Samisk kirkeråd siden 2016. På samenes nasjonaldag, 6. februar, skriver hun en kronikk i VG om hvordan Den norske kirke har bygget tillit til den samiske befolkningen.

– Den norske kirke har tatt den samiske kulturen på alvor, skriver Eira.

– Gjennom de siste 30 år har vedtak, strukturer, salmer og åpenhet gitt rom for at kirken skal være en samisk arena. Det bygger tillit.

I 1990 vedtok Kirkemøtet en egen handlingsplan. Den fremhevet samisk kirkeliv som likeverdig og nødvendig – for hele kirken. I 1992 ble Samisk kirkeråd opprettet, og dette rådet har stått i sentrum for endringene.

– En samisk arena

Eira forteller om hvordan kirken har gått fra å være statens forlengede arm i fornorskingspolitikken til å feire samenes nasjonaldag.

– Fra å være en fornorskingsinstitusjon har kirken nå blitt en samisk arena med rom for samisk liv, kultur og identitet. Det er rom for hele mennesket, og det er rom for å feire samenes nasjonaldag.

Forberedt på sannhets- og forsoningsprosesser

Eira påpeker kirkens urett gjennom historien kan overses. I juni kommer rapporten fra Stortingets Sannhets- og forsoningskommisjon. Hun forventer at kirkens historie vil bli gjennomgått og kritisert – med rette.

– Men det er også viktig å få fram at kirken gjennom de siste 30 år har bygget tillit til den samiske befolkningen.

– Det er fortsatt steg å gå, men ved å bygge tillit er kirken godt skodd til å ta fatt på sannhets- og forsoningsprosessene som ventelig vil komme etter kommisjonsrapporten.

Les hele innlegget på vg.no her

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Sara Ellen Anne Eira er leder i Samisk kirkeråd. Foto: Den norske kirke.
Sara Ellen Anne Eira er leder i Samisk kirkeråd. Foto: Den norske kirke.
Last ned bilde

Lenker

Om Den norske kirke

Den norske kirke
Den norske kirke
Kirkens hus – Rådhusgata 1–3
0151 Oslo

23 08 12 00https://kirken.no

62,6 prosent av befolkningen er medlemmer av Den norske kirke. Kirken tilhører den evangelisk-lutherske kirkefamilien. Kirkens ledelse er samlet i Kirkemøtet som består av medlemmene av elleve regionale bispedømmeråd og alle biskopene.

Kirken er inndelt i 1174 menigheter som disponerer 1635 kirkebygg. Mer enn 8000 mennesker arbeider i kirken og over 75.000 er frivillige medarbeidere.

Den norske kirkes virksomhet finansieres over kommunebudsjettene, statsbudsjettet og gjennom gaver og frivillig innsats.

kirken.no

 

Følg pressemeldinger fra Den norske kirke

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den norske kirke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Den norske kirke

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye