Den norske kirke

– Kirken har blitt en samisk arena

Del
Samenes nasjonaldag markeres i kirker rundt om i landet. – Fra å være en fornorskningsinstitusjon har kirken nå blitt en samisk arena med rom for samisk liv, kultur og identitet, skriver leder i Samisk kirkeråd i VG.
Sara Ellen Anne Eira er leder i Samisk kirkeråd. Foto: Den norske kirke.
Sara Ellen Anne Eira er leder i Samisk kirkeråd. Foto: Den norske kirke.

Sara Ellen Anne Eira har vært leder av Samisk kirkeråd siden 2016. På samenes nasjonaldag, 6. februar, skriver hun en kronikk i VG om hvordan Den norske kirke har bygget tillit til den samiske befolkningen.

– Den norske kirke har tatt den samiske kulturen på alvor, skriver Eira.

– Gjennom de siste 30 år har vedtak, strukturer, salmer og åpenhet gitt rom for at kirken skal være en samisk arena. Det bygger tillit.

I 1990 vedtok Kirkemøtet en egen handlingsplan. Den fremhevet samisk kirkeliv som likeverdig og nødvendig – for hele kirken. I 1992 ble Samisk kirkeråd opprettet, og dette rådet har stått i sentrum for endringene.

– En samisk arena

Eira forteller om hvordan kirken har gått fra å være statens forlengede arm i fornorskingspolitikken til å feire samenes nasjonaldag.

– Fra å være en fornorskingsinstitusjon har kirken nå blitt en samisk arena med rom for samisk liv, kultur og identitet. Det er rom for hele mennesket, og det er rom for å feire samenes nasjonaldag.

Forberedt på sannhets- og forsoningsprosesser

Eira påpeker kirkens urett gjennom historien kan overses. I juni kommer rapporten fra Stortingets Sannhets- og forsoningskommisjon. Hun forventer at kirkens historie vil bli gjennomgått og kritisert – med rette.

– Men det er også viktig å få fram at kirken gjennom de siste 30 år har bygget tillit til den samiske befolkningen.

– Det er fortsatt steg å gå, men ved å bygge tillit er kirken godt skodd til å ta fatt på sannhets- og forsoningsprosessene som ventelig vil komme etter kommisjonsrapporten.

Les hele innlegget på vg.no her

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Sara Ellen Anne Eira er leder i Samisk kirkeråd. Foto: Den norske kirke.
Sara Ellen Anne Eira er leder i Samisk kirkeråd. Foto: Den norske kirke.
Last ned bilde

Lenker

Om Den norske kirke

Den norske kirke
Den norske kirke
Kirkens hus – Rådhusgata 1–3
0151 Oslo

23 08 12 00https://kirken.no

62,6 prosent av befolkningen er medlemmer av Den norske kirke. Kirken tilhører den evangelisk-lutherske kirkefamilien. Kirkens ledelse er samlet i Kirkemøtet som består av medlemmene av elleve regionale bispedømmeråd og alle biskopene.

Kirken er inndelt i 1174 menigheter som disponerer 1635 kirkebygg. Mer enn 8000 mennesker arbeider i kirken og over 75.000 er frivillige medarbeidere.

Den norske kirkes virksomhet finansieres over kommunebudsjettene, statsbudsjettet og gjennom gaver og frivillig innsats.

kirken.no

 

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye