Miljøstiftelsen Bellona

– Equinor prøver å lure Støre

Del
Equinor indikerer at karbonfangst og -lagring har en kostnad på 6500 kr per tonn CO₂ på Melkøya. – Dette fremstår som ren manipulering av tall før statsministerens besøk på Melkøya, sier Frederic Hauge i Bellona.
Bellona-stifter Frederic Hauge.
Bellona-stifter Frederic Hauge.

Lørdag skrev E24 at Equinor estimerer kostnaden for elektrifisering til 1.700 kroner per tonn som kuttes, og inntil 6.500 kroner tonnet for CO₂-rensing. Bellona reagerer kraftig på disse estimatene. 

– Denne tiltakskosten er langt over noe annet CCS-prosjekt vi kjenner til. Equinor må offentliggjøre tallgrunnlaget slik at det kan ettergås av andre. Hvis ikke mangler anslaget deres troverdighet og bør ikke legges til grunn i den videre debatten, sier Hauge.

Halvparten av Equinors anslag

Andre aktører i bransjen som Bellona har snakket med mener en mer realistisk tiltakskost er nærmere halvparten av Equinors anslag. I en analyse fra september 2022 estimerer DNV at en flytende gasskraftløsning med CCS har en tiltakskost på 3.271 kr tonnet. Bellona mener derfor det er sannsynlig at Equinor blåser opp kostnadsestimatene for karbonfangst for å tvinge gjennom den teknisk sett enklere løsningen med kraft fra strømnettet. 

– Her er det all grunn til å mistenke at Equinor forsøker å svartmale et alternativ som de helst ønsker å unngå, sier Hauge. 

Skyter seg selv i foten 

Equinor har prosjekter med gasskraft med karbonfangst- og lagring i Storbritannia. Prosjektene Peterhead og Keadby 3 viser at Equinor satser på teknologien. Det betyr at det er andre forhold enn teknologi som antakelig gjør CCS mindre attraktivt for Equinor i Norge, for eksempel enkel tilgang til kraft. 

– Equinor skyter seg selv i foten ved å signalisere at gasskraft med CO₂-håndtering er et godt alternativ i Storbritannia, men uaktuelt i Finnmark. Det er ikke teknologien som hindrer dette, så da må det stilles tydeligere krav, sier Hauge.

Equinor hevder til E24 at karbonfangst trolig vil kreve nytt rør, ny brønn og et nytt reservoar. Bellona mener det ikke er opplagt. 

– Hammerfest LNG driver allerede med CCS, og eksisterende infrastruktur kan håndtere mer CO₂. Det må klargjøres om særlig rør- og injeksjonskapasitet kan håndtere all CO₂ fra Melkøya, eventuelt hvilke deler som må bygges større, sier Hauge. 

Ber Støre lytte til flere 

Regjeringen har satset stort på karbonfangst og -lagring i Sør-Norge med Langskip, og har inngått avtaler med flere land om CO₂-infrastruktur. Statsminister Jonas Gahr Støre besøker Equinors anlegg på Melkøya i Hammerfest tirsdag 31. januar, der elektrifisering står på agendaen.  

Bellona har en tydelig oppfordring til statsministeren. 

– Bellona ber om at statsministeren tar en ekstra runde med karbonfangst og -lagring på Melkøya. I lys av energikrisen kan vi ikke belage oss på gamle vurderinger fra 2011. Regjeringen må sørge for at alternativet med karbonfangst og -lagring er tilstrekkelig utredet før en avgjørelse fattes. Det er rart om Regjeringen fronter CCS i Europa, men ikke tilrettelegger for det i Finnmark, sier Hauge.

Nøkkelord

Kontakter

Frederic Hauge
Stifter, Bellona
+47 900 35 543
frederic@bellona.no


Eivind Berstad
Teamleder CCS, Bellona
+47 984 35 747
eivind@bellona.no

Bilder

Bellona-stifter Frederic Hauge.
Bellona-stifter Frederic Hauge.
Last ned bilde

Om Miljøstiftelsen Bellona

Miljøstiftelsen Bellona
Miljøstiftelsen Bellona
Rådhusgata 28
0151 Oslo

23 23 46 00https://bellona.no

Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.

Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye