Frende Forsikring

Dette er nordmenn mest redde for i trafikken

Del
Bilførere har svart på hva som bekymrer dem mest i trafikken. Her er topplista.
Rusede sjåfører topper topp 10-lista. Foto: Pixabay.
Rusede sjåfører topper topp 10-lista. Foto: Pixabay.
 1. Rusede sjåfører – 74 prosent
 2. Folk som bruker mobilen mens de kjører - 61 prosent 
 3. Dyr i veibanen – 60 prosent
 4. Glatt føre – 56 prosent
 5. Utenlandske vogntog – 41 prosent
 6. Vannplaning – 40 prosent
 7. Syklister – 32 prosent
 8. Fotgjengere og andre myke trafikanter – 31 prosent
 9. Folk som kjører forbi – 20 prosent
 10. Rundkjøringer – 3 prosent
 11. Ingenting – 3 prosent
  (Kilde: Frendeundersøkelsen utført av Norstat)

Skremmende statistikk 
Tall fra Utrykningspolitiet (UP) viser at 30 bilførere stoppes hver eneste dag mistenkt for ruspåvirket kjøring. Tall fra MA – Rusfri Trafikk viser at 25 prosent av alle dødsulykkene på norske veier har vært ruskjøringsulykker de siste årene.

- Da skjønner jeg veldig godt at det er den klart største frykten bilførere har. Rusede sjåfører på veien er uberegnelig, og ikke noe du kan unngå med egen kjøring. Mange tenker nok også på de mange som ikke tas. Mørketallene er store når det kommer til ruskjøring, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

Kraftig økning i dødsulykker 
I 2022 omkom 118 personer i trafikken her til lands. Det var en stor økning fra året før, da 80 mennesker mistet livet. Tallene kommer fra Statens Vegvesen.

- Statistikken viser at nesten to av tre omkomne i fjor døde i møteulykker eller utforkjøringer. Jeg håper 2022 blir et unntaksår og at ulykkesstatistikken går nedover igjen i år, sier Ytre-Hauge.

Nesten alle er redde for noe 
Det er kun tre prosent av de spurte i Frendeundersøkelsen som sier at de ikke bekymrer seg for noenting når de er ute og kjører.

- 97 prosent er altså redde bak rattet. Undersøkelsen viser også at kvinner er reddere enn menn for alt på lista, sier han.

Kvinners frykt kan være både bra og farlig.

- I trafikken kan frykt bli uhåndterlig og gjøre deg handlingslammet. Men du kan også bli mer årvåken og forsiktig. Ut fra dødstallene ser det ut som frykten hjelper kvinner og at menn har noe å lære. Mer enn 7 av 10 som omkom trafikken i fjor var menn, sier fagsjefen i Frende. 

Flere er redde enn før 
Under rusede førere på fryktlista kommer folk som bruker mobilen mens de kjører, dyr i veibanen, foran glatt føre og utenlandske vogntog. I Frendeundersøkelsen fra 2019 var utenlandske vogntog på en solid 1. plass.

- Utover dette er lista omtrent lik i rekkefølgen, men det er betydelig flere som sier at de er redde nå enn da vi spurte sist, sier Ytre-Hauge.

Det er 10 prosent flere som er redde for glatt føre, mens hele 20 prosent flere frykter dyr i veibanen. Vi er også betydelig mer redd for vannplaning, syklister og gående, viser Norstat-undersøkelsen for Frende.

- Jeg håper alle kjører forsiktig og ansvarlig. Jo mer uvettig kjøring og høye dødstall vi ser, jo mer frykt gir det hos folk som kjører. Kjør pent, kjør etter forholdene og avpass farten, så går forhåpentlig ulykkestallene ned og færre trenger å være redde på veiene, sier Roger Ytre-Hauge. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Rusede sjåfører topper topp 10-lista. Foto: Pixabay.
Rusede sjåfører topper topp 10-lista. Foto: Pixabay.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.

Følg pressemeldinger fra Frende Forsikring

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye