Universitetet i Bergen (UiB)

Michael Sars-senteret hedrer pionér med nytt navn

Del
Sars internasjonale senter for marin molekylærbiologi bytter navn til Michael Sars-senteret for å hedre en av Norges mest betydningsfulle marinbiologers ekstraordinære bidrag til vitenskapen.

I løpet av sin produktive karriere beskrev den bergenske marinbiologen Michael Sars (1805 – 1869) mer enn to hundre marine arter som han hadde samlet i vestlandsfjordene. Michel Sars var Norges mest betydningsfulle naturforsker i første halvdel av 1800-tallet, og grunnla landets sterke akademiske tradisjon innen havforskning.

For å hedre Michael Sars’ ekstraordinære bidrag til vitenskapen, endrer Sars internasjonale senter for marin molekylærbiologi navn til Michael Sars-senteret.. Samtidig blir senteret innlemmet i Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet.

– Med sitt nye navn har Michael Sars-senteret som mål å bygge bro mellom arven fra en norsk lysende og banebrytende marin zoolog og 2000-tallets marine biovitenskaper som bruker banebrytende teknologi for å adressere grunnleggende spørsmål som har bred innvirkning på presserende moderne utfordringer," sier direktør for Michael Sars-senteret, Lionel Christiaen.

– I den samme brobygger-ånden har senteret som mål å åpne dørene og være et lokalt, nasjonalt og internasjonalt knutepunkt med et levende og mangfoldig miljø for forskere på marint liv," sier han.

Michael Sars-senteret ble etablert i 1997 som et selvstendig forskningssenter, og ble 1. januar 2023 innlemmet i Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (Mat.nat.) ved Universitetet i Bergen. Senteret studerer den unike molekylære og cellulære biologien til marine organismer innenfor det brede feltet av marin biovitenskap, alt fra molekylær-, cellulær- og utviklingsbiologi til nevrovitenskap, genomikk, systembiologi og evolusjon. Som en av de første partnerne til European Molecular Biology Laboratory (EMBL) i 2003, fungerer Michael Sars-senteret som et nasjonalt strategisk aktivum for norsk marin biovitenskap.

– Michael Sars var en pioner innen sitt felt. I dag gjenspeiles Sars' nysgjerrighetsdrevne marinforskning i Michael Sars-senterets engasjement for marin molekylærbiologi, inkludert dets prestisjetunge eksternt finansierte prosjekter. Tilføyelsen av Michael Sars-senteret til Mat.nat. er i seg selv et viktig tillegg til vår forskningsportefølje. I tillegg styrker det også fakultetets satsing på marin forskning, et forskningsfelt der UiB har fått en global lederrolle. Det er en stor glede å ønske senteret velkommen til oss, sier Gunn Mangerud, dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet.

Navneendringen vil bli feiret på Michael Sars-senteret ved Høyteknologisenteret 31. januar 2023. Under arrangementet åpner vi en utstilling av Michael Sars’ illustrasjoner, som nylig ble oppdaget i Manuskript- og librarsamlingen ved UiB. Sars brukte fine kobberplategraveringer for å dokumentere organismene han studerte.

Michael Sars-senteret

 • 1997: Sars International Centre for Marine Molecular Biology ble etablert
 • 2003: Første partner av European Molecular Biology Laboratory (EMBL).
 • 2015: Senteret ble innlemmet I Universitetet i Bergen som et uavhengig forskningssenter
 • Senteret har seks forskningsgrupper og en assosiert forskningsgruppe og har 58 ansatte fra 22 nasjonaliteter.
 • Studerer arter som tunikatene Oikopleura og Ciona, sjøanemonen Nematostella og leddormene Malacoceros fuliginosus og Dimorphilus gyrociliatus.
 • 2023: 1. januar ble senteret en del av Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Bergen.

Michael Sars (1805 - 1869)

 • 1805: Michael Sars ble født i Bergen
 • 1818-1823: Elev ved Bergen katedralskole
 • 1823: Startet utdanningen ved Det kongelige Frederiks Universitet i Christiania
 • 1829: Publiserte sitt første arbeid, Bidrag til Søedyrenes Naturhistorie
 • 1835: PubliserteBeskrivelser og Iagttagelser over nogle mærkelige eller nye i Havet ved den Bergenske Kyst levende Dyr, der han for første gang beskriver livssyklusen til stormaneten.
 • 1854: Utnevnt til ekstraordinær professor i zoologi ved Det kongelige Frederiks Universitet i Christiania
 • 1856: Utnevnt til ridder av St. Olavs orden.
 • 1865: publiserte en artikkel som beskrev en art funnet på 550 meters dyp i Lofoten. Sammen med beskrivelsen av en annen art av Peter Christen Asbjørnsen, beviste dette at det var liv på dypere nivå enn antatt, noe som første til den berømte Challenger-ekspedisjonen.
 • Æresdoktor ved universitetenne i Zurich og Berlin, og medlem av mer enn 20 vitenskapelige forbund i Europa og USA.
 • Ga navn til mer enn 250 arter. Fem slekter ble oppkalt etter ham, inkludert maneten Sarsia og algen Michaelsarsia.
 • 1869: Død i Christiania
 • 1961: Første utgave av det marinbiologiske tidsskriftet Sarsia ble publisert. Fra 2004 byttet tidsskriftet navn til Marine Biology Research.

 Mer om Michael Sars-senteret på nettsidene

Kontakter

Kommunikasjonsrådgiver Melanie Burford, 41485547/ m.burford@uib.no

Bilder

Michael Sars Michael Sars en av Norges mest betydningsfulle naturforskere på1800-tallet. Han grunnla vår sterke fagtradisjon i havforskning, med en rekke viktige arbeider om de marine, virvelløse dyrs (invertebratenes) systematikk, morfologi, livssyklus, geografiske utbredelse, utbredelse i dypet og fauna-forandringer gjennom ulike klimatiske perioder.. Foto: Andreas Mathias Anderssen/Universitetsbiblioteket i Bergen.
Michael Sars Michael Sars en av Norges mest betydningsfulle naturforskere på1800-tallet. Han grunnla vår sterke fagtradisjon i havforskning, med en rekke viktige arbeider om de marine, virvelløse dyrs (invertebratenes) systematikk, morfologi, livssyklus, geografiske utbredelse, utbredelse i dypet og fauna-forandringer gjennom ulike klimatiske perioder.. Foto: Andreas Mathias Anderssen/Universitetsbiblioteket i Bergen.
Last ned bilde

Om Universitetet i Bergen (UiB)

Universitetet i Bergen (UiB)
Universitetet i Bergen (UiB)
Postboks 7800
5020 Bergen

+47 55 58 00 00http://www.uib.no

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye