Se reven vandre i skogen

Ved NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet samarbeider økologer og ingeniører om utvikling og bruk av GPS-halsbånd som brukes til å spore vill rødrev i lokalmiljøet. Sjekk ut denne timelapse-animasjonen av en lokal revetispe som var ute og vandret i skogen forrige helg.
Videoen viser bevegelsene til en rødrevtispe i løpet av 3 netter i en skog i Ås i Viken. Dyret ble fanget og merket med GPS-halsbånd av NMBU-professor Richard Bischof fredag kveld. Reven er en del av en pågående studie om revebevegelser som startet i 2017.
Detaljerte bevegelser i landskapet
Så, hva har NMBUs rødrevforskning oppdaget så langt? Bischof forklarer:
– Fordi vi sporer revene så intensivt over korte perioder, blir vi i stand til å lære om bevegelsene deres på et helt nytt detaljnivå.
– For eksempel vet vi nå at revene ofte beveger seg langs eller på lineære trekk, som veier, skog- og åkerkanter.
– Mye av dyrenes tid går med til å finne mat, enten det er gnagere, komposthauger, eller dyrerester etterlatt av jegere.
Forbereder seg på Valentinsdagen
Paringssesongen for rev er nå så vidt i gang og varer til april. Dette viser seg også i revenes bevegelser.
– Kommunikasjon mellom dyrene er alltid viktig, men spesielt nå like før paringssesongen går i gang, sier Bischof.
– Fox 29 har brukt en god del av helgen på å etterlate duftmerker - urindråper på steder som er lette å finne.
Utviklet av forskere og studenter sammen
Forskningen er et samarbeid mellom økologer, som Bischof, og ingeniører. En av disse, Jon Glenn Gjevestad, er geomatikkprofessor ved NMBU og han har vært med i prosjektet siden oppstarten.
Gjevestad og kolleger sammen med studentene ved Eik lab - senter for studentinnovasjon, har utviklet GPS-enhetene som brukes i prosjektet.
– Fox 29 har på seg GPS versjon 2.0; en ny og forbedret versjon som er mye mindre og mer energieffektiv enn den forrige versjonen, sier Gjevestad.
– Planen er å fortsette utviklingen av maskinvaren og programvaren til GPS-enheten for å øke funksjonaliteten og forbedre ytelsen ytterligere, fortsetter han.
Bischof legger til:
– Redusert størrelse og vekt er viktig fra et dyrevelferdsperspektiv. Vi vil ikke at revene skal bruke klønete tilbehør som hemmer bevegelse eller påvirker atferden på andre måter.
Halsbåndet er designet slik at det faller av etter hvert.
Covid-opphold
Prosjektet stoppet opp da Covid-19-pandemien startet.
– Dette er den første reven vi klarte å spore siden den gang, sier Bischof.
– Egentlig fanget vi en annen revetispe bare noen dager tidligere, men vi tror hun mistet GPS-halsbåndet i hiet, så kontakten forsvant. Vi var ganske fortvilet, men Fox 29 mer enn veier opp for den første skuffelsen.
Forskerne håper nå å merke flere rever med GPS-halsbånd og avsløre mer av dyrenes hemmelige liv. Studien er finansiert av Miljødirektoratet og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Timelapsevideo på YoutubeVideokanal
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine GlosliKommunikasjonsrådgiverFakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning
Tel:95701602Tel:95701602cathrine.glosli@nmbu.noRichard BischofProfessorNMBU / Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning
Jeg arbeider i skjæringspunktet mellom forskning og anvendelsen av forskningsresultater innen viltforvaltning og bevaring.
Bilder




Lenker
Om Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Christian Magnus Falsens vei 30
1433 Ås
67 23 00 00/ 917 33 440 (pressevakt)https://www.nmbu.no/
NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.
Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Per Eirik Lund blir ny universitetsdirektør på NMBU9.7.2025 13:23:21 CEST | Pressemelding
Universitetsstyret ved NMBU har ansatt ny universitetsdirektør. Den nye direktøren får en sentral rolle i å lede universitetets administrative virksomhet i en tid preget av både omstilling og høye ambisjoner.
Liten sopp, stor effekt? Pekilo skal testes mot vintersår18.6.2025 09:45:58 CEST | Pressemelding
Fôrproteinet pekilo har tidligere vist helsebringende effekter på fisk. Et nylig gjennomført forsøk på NMBU vil vise om pekilo alene eller sammen med mikroalgeolje også kan booste fiskens motstandskraft mot vintersår.
Foreldres innvandringsbakgrunn har betydning for bruk av spesialisthelsetjenester blant ungdom i Norge12.6.2025 15:11:46 CEST | Pressemelding
Ungdommer med innvandrerforeldre blir sjeldnere diagnostisert med fysiske helseproblemer enn jevnaldrende med norskfødte foreldre.
Hvem plukker jordbærene dine i sommer?3.6.2025 13:58:28 CEST | Pressemelding
Arbeidsinnvandrere og de skjulte realitetene bak bærinnhøstingen i Norge.
Solve Sæbø blir ny rektor på NMBU11.4.2025 14:02:44 CEST | Pressemelding
Solve Sæbø er valgt til ny rektor på NMBU. Hans rektorteam bestående Elin Kubberød og Erik Trømborg fikk 51,37 prosent av stemmene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom