Statens vegvesen

657 000 biler ble ikke godkjent på EU-kontroll i 2022

Del
Statistikk fra Statens vegvesen viser at hele 657 000 biler fikk mangler som måtte utbedres før kjøretøyet kunne godkjennes i 2022.
Statens vegvesen følger opp at bilverkstedene utfører EU-kontroller i tråd med regelverket. Illustrasjonsfoto: Statens vegvesen.
Statens vegvesen følger opp at bilverkstedene utfører EU-kontroller i tråd med regelverket. Illustrasjonsfoto: Statens vegvesen.

Feil på hjuloppheng, bremser og lys er blant de aller vanligste feilene.

– Hele 26,2 prosent av manglene er knyttet til bilens bremser. Eksempler på slike feil er for slitte bremseklosser og bremseskiver, rust på bremseskiver eller bremserør, eller for svak bremseeffekt. Det er viktig at slike feil blir avdekket og rettet opp, sier Leif Magne Halvorsen i Statens vegvesen.

Statistikken omfatter alle lette kjøretøy (under 3500 kg) som har vært på EU-kontroll i 2022. Lette kjøretøy må gjennomføre EU-kontroll annethvert år, første gang fire år etter førstegangsregistrering. For utrykningskjøretøy og taxi er kravet kontroll hvert år.

Jevnlig vedlikehold lønner seg ofte

Et annet område der det blir avdekket mye feil er innenfor aksler, hjul, dekk og hjuloppheng. Dette gjelder 25,8 prosent av alle kontrollerte lette kjøretøy.

– Dette er deler som er i bevegelse og som blir slitt på alle biler. Ved å gjennomføre jevnlig vedlikehold kan man skifte ut deler fortløpende, og slik unngå unødvendig stor slitasje før feilene utbedres. Da kan man unngå å kjøre med alvorlige feil mellom kontrollene og samtidig unngå at bilen ikke blir godkjent i EU-kontrollen, sier Halvorsen.

Sikkerhetsdel og miljødel

EU-kontrollen består av en sikkerhetsdel og en miljødel. I sikkerhetsdelen kontrolleres komponenter som har betydning for trafikksikkerheten, slik som bremser, lys, hjuloppheng og rust i bærende elementer. I miljødelen kontrolleres at bilen ikke har for store utslipp, at den ikke støyer for mye, eller at det ikke er oljelekkasjer eller lignende.

– Det er verdt å merke seg at en EU-kontroll er en sikkerhets- og miljøkontroll på kontrolltidspunktet. Det er ikke er en fullstendig tilstandskontroll, og den sier ikke noe om fremtidig reparasjonsbehov eller kjøretøyets driftssikkerhet, sier Halvorsen.

104 000 biler med feil på lysene

Et siste punkt mange bileiere kan merke seg, er at mer enn 104 000 av de kontrollerte bilene i 2022 fikk mangler knyttet til lysenes tilstand og virkemåte. Dette gjelder parklys, baklys, kjørelys og/eller markeringslys. Det kan være lyspærer som ikke virker eller lykter som er skadet. Man trenger ikke å være mekaniker for å oppdage at en lyspære ikke lyser. En pære som ikke lyser vil gi anmerking på EU-kontrollen, og kan føre til at kjøretøyet ikke blir godkjent. Hvis bremselysene ikke fungerer i det hele tatt, vil man få bruksforbud inntil feilen er rettet og etterkontroll er gjennomført. Når en hovedlyspære ikke virker, er det heller ikke mulig å kontrollere lyktens innstilling (posisjon). Dette er et eget kontrollpunkt, som man da også vil få feil på.

Sjekk enkle ting selv før kontrollen

– Jeg anbefaler at alle med jevne mellomrom kontrollerer enkle ting som at lysene fungerer, og til å ta en ekstra sjekk av dette før man skal ha bilen sin på EU-kontroll. Da slipper du kanskje en etterkontroll, hvis bilen ellers er i god stand, sier Halvorsen.

Les mer om EU-kontroll

Veileder til kontrollinstruks som brukes av verksteder (kontrollorgan) som utfører EU-kontroll 

Se også fullstendig kontrollstatistikk fordelt på fylker vedlagt. 

Nøkkelord

Kontakter

Pressevakt Trafikant og kjøretøy(Besvares mellom kl. 08 - 15.30)

* Føreropplæring
* Førerkort
* Kjøretøy
* Utekontroll
* Trafikkstasjoner
* Tilsyn med trafikkskoler, verksteder og parkeringstilbydere

Tel:940 10 401pressetk@vegvesen.no

Bilder

Statens vegvesen følger opp at bilverkstedene utfører EU-kontroller i tråd med regelverket. Illustrasjonsfoto: Statens vegvesen.
Statens vegvesen følger opp at bilverkstedene utfører EU-kontroller i tråd med regelverket. Illustrasjonsfoto: Statens vegvesen.
Last ned bilde

Dokumenter

Om Statens vegvesen

Statens vegvesen
Statens vegvesen
Postboks 1010 Nordre Ål
2605 Lillehammer

22 07 30 00http://www.vegvesen.no

Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.

Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye