EU vil ha strengere krav til merking av kjemikalier

Forslaget fra kommisjonen er en oppfølging av EUs kjemikaliestrategi der målet er bedre beskyttelse av mennesker og miljø mot farlige kjemikalier. Kjemikaliestrategien angir hvordan EUs visjon for et giftfritt miljø skal gjennomføres. Strategien er en byggestein i Europas grønne giv for grønn vekst og skal sikre et mer bærekraftig og konkurransedyktig Europa (Green Deal).
- Det er viktig at forbrukere får lett tilgjengelig og tydelig informasjon om helse- og miljøskadelige stoffer slik at de gjøre trygge valg, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.
Fareetikettene skal bli tydeligere
Kommisjonen vil innføre en minste fontstørrelse på teksten på fareetikettene og gjøre informasjonen på uttrekkbare etiketter tydeligere. I tillegg vil de innføre krav til emballering og merking av farlige kjemikalier som selges via refillstasjoner. Dette vil for eksempel gjelde maling og vaskemidler.
EU-kommisjonen vil identifisere flere farlige stoffer
Kommisjonen forslår også å innføre nye fareklasser for hormonforstyrrende eller miljøfarlige stoffer i regelverket for klassifisering- og merking av kjemikalier (CLP). Hensikten med de nye fareklassene er å identifisere de farlige egenskapene og kommunisere disse gjennom ulike advarsler sammen med informasjon om sikkerhetstiltak.
Hormonforstyrrende stoffer kan finnes i en rekke forbrukerprodukter, blant annet i tekstiler, maling, rengjøringsmidler, kosmetikk, rottegift, og plast.
Hormonforstyrrende eller miljøfarlige stoffer kan gi irreversible effekter som blir oppdaget mange år etter at man har blitt eksponert for stoffene.
Norsk miljøgiftpolitikk har svært lenge hatt fokus på å identifisere og å redusere utslippene av stoffer med hormonforstyrrende eller miljøfarlige egenskaper. Miljødirektoratet har bidratt aktivt i det europeiske arbeidet med å utvikle de nye fareklassene.
- Vi forventer at de nye fareklassene vil bidra til økt fokus på stoffer med hormonforstyrrende eller miljøfarlige egenskaper, og at bruk av produkter som inneholder stoffer med disse farlige egenskapene blir redusert på sikt, sier Ellen Hambro.
Forslaget er på høring
Forslaget skal vedtas av Europaparlamentet og Rådet. Vi forventer at det skjer i løpet av 2023. EU-kommisjonen har sendt forslaget på åtte ukers offentlig høring frem til begynnelsen av mars 2023. Det er viktig at aktører på det norske markedet gir innspill til høringen for å kunne påvirke forslaget.
Kjemikalieregelverket CLP revideres - Miljødirektoratet (miljodirektoratet.no)
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Bilder

Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Natursats: 70 millioner til lokale tiltak for naturen25.4.2025 10:00:07 CEST | Pressemelding
112 kommuner får støtte til ulike tiltak for å ivareta og bedre tilstanden for naturmangfold. 89 av disse får støtte til å kartlegge naturen.
Natursats: 70 millionar til lokale tiltak for naturen25.4.2025 10:00:07 CEST | Pressemelding
112 kommunar får støtte til ulike tiltak for å vareta og betre tilstanden for naturmangfald. 89 av desse får støtte til å kartleggje naturen.
38 prosjekter skal gi bedre vannmiljø i Oslofjorden14.4.2025 10:14:10 CEST | Pressemelding
20 millioner kroner er tildelt prosjekter som vil bedre vannmiljøet for fisk og andre levende organismer i nedbørfeltet til Oslofjorden og i selve fjorden. Det er første gang det gis tilskudd over statsbudsjettet øremerket restaurering av vannmiljøet i disse områdene.
86 kommuner og fylker vil ha Klimasats-støtte9.4.2025 08:40:04 CEST | Pressemelding
Kommuner og fylkeskommuner i alle landsdeler har i 2025 søkt om 298 millioner kroner i støtte til lokale klimatiltak. Se her hva din kommune har søkt om.
86 kommunar og fylke vil ha Klimasats-støtte9.4.2025 08:40:04 CEST | Pressemelding
Kommunar og fylkeskommunar i alle landsdelar har i 2025 søkt om 298 millionar kroner i støtte til lokale klimatiltak. Sjå her kva kommunen din har søkt om.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom