
Brukerne i sentrum når fremtidens naturfarevarsling skal utvikles - Halogen, Agenda Kaupang og Knowit utvikler nye løsninger for naturfarevarsling

Prosjektet "En fare - lokal innsats" skal utvikle et varslingssystem som kan bidra til å redusere skader på mennesker, dyr og verdier, forårsaket av naturfare og ekstremvær. Arbeidet med å løse oppgaven er blitt gitt til Meteorologisk institutt (MET), Norsk rikskringkasting AS (NRK) og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), som nå har valgt å ta med seg Halogen, Agenda Kaupang og Knowit på laget.
Valget av samarbeidspartnere er resultat av en nasjonal anbudskonkurranse i regi av Stimulab i høst. Gjennom Stimulab-ordningen stimulerer Digitaliseringsdirektoratet og DOGA til offentlig innovasjon fra brukernes perspektiv. I tildelingsbrevet heter det: Halogen, Agenda Kaupang og Knowit har den beste oppdragsforståelsen, en troverdig tilnærming som ivaretar helheten på en svært god måte samt et sterkt faglig team.
- Å styrke landets beredskap i møtet med ekstremvær og klimaendringer blir en av våre viktigste samfunnsoppgaver fremover. Vi er veldig glade og stolte over å få bidra inn i dette arbeidet sammen med Knowit og Agenda Kaupang, sier Lillian Olsen, adm. direktør i design- og innovasjonsselskapet Halogen.
– Vi har merket at ekstremvær som styrtregn, oversvømmelser og flom utenfor flomsesong kommer oftere nå enn før. Det har økt med ca. 20 prosent bare det siste tiåret, med en forventet vekst på hele 30-70 prosent mot slutten av århundret sammenlignet med dagens klima, sier Jonas Gürrich som er direktør for produktutvikling i Knowit. Han har blant annet vært sentral i å utvikle Wata, en flomvarslingsløsning basert på maskinlæring og Ai, for seks flomutsatte kommuner i Nord-Gudbrandsdal. Han gleder seg over utfordringen fra Meteorologisk institutt, NRK og NVE om å utforme fremtidens varsling av naturfare.
«En fare – lokal Innsats» er et av flere initiativer i den komplekse verdikjeden som inngår i dagens varsling av naturfare. Prosjektet har til hensikt å utforske gevinstmuligheter på flere nivåer, med utgangspunkt i sluttbrukernes behov og med mål om å styrke forutsetningene for lokal handling når naturfare varsles.
- Dette prosjektet vil inngå som en del av METs og NVEs samarbeid om strategier for konsekvensbasert varsling. Vår hypotese er at farevarsler i større grad bør utformes i samarbeid med de som kjenner konsekvensene, slik at mottakerne forstår innholdet, konsekvensene av dem og handler i henhold til faren varselet representerer, forteller Prosjekteier ved Meteorologisk institutt, Bård Fjukstad.
Brukerorientert tjenesteutvikling er allerede viktig for å identifisere og utvikle løsninger som skal sikre rask og relevant informasjon til innbyggere, næringsdrivende og beredskapsansvarlige for naturfarehendelser. Med Halogen, Agenda Kaupang og Knowit på laget, skal de bruke tjenestedesignmetodikk for å synliggjøre og tydeliggjøre kjente og ukjente sammenhenger på bruker, - prosess- og systemnivå.
- Å forstå og inkludere brukerne i prosessen med å forme varsler, vil bli avgjørende for å forstå innbyggernes behov og bringe inn nye perspektiver i utviklingen av systemet. Det vil også være en god brekkstang for nye samtaler om løsninger i skjæringspunktet mellom teknologi og smartere prosesser, og for å utforske gode samhandlingsformer mellom de tre organisasjonene. Vi er trygge på at prosjektet vil bidra til å utvikle enda bedre løsninger og prosesser som gir en enda mer robust og skalerbar varslings- og beredskapstjeneste. Vi gleder oss veldig til å ta fatt på prosjektet sammen med dyktige folk i MET, NVE, NRK, Agenda Kaupang og Knowit, sier Anne Zanussi, ansvarlig designer i Halogen.
– Vi er stolte over å ha blitt valgt som leverandør for et så viktig prosjekt. Arbeidet vi gjør vil også ha overføringsverdi til andre prosesser i samfunnet, hvor flere aktører samhandler om en tjeneste, sier Kjersti Nordskog i Agenda Kaupang som har en tverrfaglig bakgrunn innen samfunnsgeografi, geodata og teknologiledelse og jobber som rådgiver og prosjektleder innen digitalisering og digital transformasjon.
For ytterligere informasjon:
Anne Zanussi, senior tjenestedesigner,
e-post: anne.zanussi@halogen.no, mobil 926 86 488
Kjersti Nordskog, rådgiver,
e-post: kjersti.nordskog@agendakaupang.no mobil 922 10 149
Jonas Gürrich, direktør,
produktutvikling, Knowit, e-post: jonas.gurrich@knowit.no, mobil 951 18 744
Kort om Stimulab
Gjennom Stimulab skal Digitaliseringsdirektoratet og DOGA stimulere til offentlig innovasjon fra brukernes perspektiv. Vi støtter statlige og kommunale virksomheter som våger å tenke nytt om roller og systemer, og som er villige til å endre disse for å levere bedre tjenester til brukerne. Stimulab gir veiledning og inntil 21 millioner kroner i støtte til prosjekter som kan levere bedre tjenester til innbyggerne.
Kort om Digitaliseringsdirektoratet
Digitaliseringsdirektoratet har som oppgave å bidra til raskere og mer samordnet digitalisering av offentlig sektor mens DOGA stimulere til offentlig innovasjon fra brukernes perspektiv. DOGA er en del av regjeringens virkemiddelapparat for innovasjon og verdiskaping og får oppdrag fra Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD), Nærings- og fiskeridepartementet (NFD), Kulturdepartementet (KUD) og Utenriksdepartementet (UD). Stimulab støtter statlige og kommunale virksomheter som våger å tenke nytt om roller og systemer, og som er villige til å endre disse for å levere bedre tjenester til brukerne. Stimulab gir veiledning og inntil 21 millioner kroner i støtte til prosjekter som kan levere bedre tjenester til innbyggerne.
Kort om DOGA
DOGA er en del av regjeringens virkemiddelapparat for innovasjon og verdiskaping. DOGA mottar et årlig tilskudd over statsbudsjettet. Departementene Kommunal og distriktsdepartementet (KDD) og Næringsdepartementet (NFD) har satt følgende mål for arbeidet vårt: 1. Øke konkurranseevnen i næringslivet (NFD). DOGA skal bidra til økt kunnskap om og bruk av design og arkitektur i innovasjons- og verdiskapingsprosesser i næringslivet. 2. Økt innovasjon i offentlig sektor (KDD). DOGA skal bidra til samarbeid på tvers av sektorer, bedre tjenester og mer attraktive omgivelser gjennom økt offentlig bruk av design og arkitektur. 3. Utvikle bærekraftige, attraktive og innovative byer og tettsteder (KDD). Gjennom designmetodikk, arkitektur og innovasjonsprosesser skal DOGA fremme utvikling av bærekraftige og attraktive byer, tettsteder og lokalsamfunn i hele landet. 4. Gi gode design- og arkitekturpolitiske råd. DOGA er KDDs og NFDs rådgiver for utvikling av politikk og virkemiddelbruk på design- og arkitekturfeltet. DOGA får oppdrag fra disse departementene: Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD), Nærings- og fiskeridepartementet (NFD), Kulturdepartementet (KUD) og Utenriksdepartementet (UD).
Kort om Halogen
Halogen har over 20 års erfaring i å designe samfunnsløsninger som kombinere folks behov med avansert teknologi og systemforståelse, og har blant annet opparbeidet seg bred kompetanse i sikkerhet- og beredskapssektoren. Halogens ambisjon er å ha en positiv innflytelse på miljø, samfunn og sikkerhet. Selskapet har ekspertise innen tjeneste-, UX/UI-, grafisk-, innhold-, system-, sikkerhetskritisk, og industridesign. Med seg har dem også ingeniører, retorikere, politikere, utviklere, forfattere, journalister og psykologer. Halogen AS har 84 ansatte i Oslo.
Kort om Agenda Kaupang
Agenda Kaupang er et norsk, medarbeidereid konsulentselskap med 41 ansatte. Agenda Kaupang tilbyr analyse, utredning og rådgiving innen områdene ledelse, styring, økonomi, organisasjonsutvikling og digitalisering. Kundene er primært i offentlig sektor, men også bedrifter og organisasjoner ellers i arbeidslivet. Agenda Kaupang er et høyt kvalifisert, tverrfaglig rådgivningsmiljø, og virksomheten kjennetegnes til enhver tid av det som skjer i offentlig sektor og i næringslivet.
Kort om Knowit
Knowit er et nordisk kraftsentrum for fremtidens digitale løsninger. Deres visjon er å skape et bærekraftig og menneskelig samfunn gjennom digitalisering og innovasjon. Knowit støtter bedrifter og organisasjoner i den digitale omstillingen. Med en unik kombinasjon av kompetanse innen IT, design, kommunikasjon og management utvikler dem innovative og bærekraftige løsninger som gir kundene deres høy forretningsverdi. Tjenestene utvikles og leveres av fire forretningsområder Solutions, Experience, Connectivity og Insight. Knowit ble grunnlagt i 1990, og har i dag over 4000 medarbeidere i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland og Polen. I Norge har dem kontorer i Oslo, Bergen, Trondheim, Arendal, Ålesund og Kristiansand. Knowit har vært notert siden 1997, og finnes i dag på NASDAQ OMX Stockholm Mid Cap. For mer informasjon om Knowit, se knowit.no
Bilder







Om Knowit
Følg pressemeldinger fra Knowit
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Knowit på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Knowit
Enestående suksess i Arendalsuka: 15 debatter og fullt hus i Knowit sine lokaler i Arendalsuka22.8.2023 10:30:31 CEST | Pressemelding
22. august 2023 – Arendalsuka er historie med mer enn 160.000 besøkende, 1.970 arrangement og 180 stands. Av disse hadde Knowit 15 debatter i sine lokaler. Fem i regi av Knowit, og hele 10 debatter ledet av samarbeidspartnere, som «Topplederdebatten» arrangert av Futureboards og E24. Tillit i toppetasjene, så vel som fokus på kvinnelig ledelse og styrerepresentasjon var sentral tematikk i debatten, ledet av Torbjørn Røe Isaksen og avrundet av filosof Henrik Syse i PRIO.
Arendalsuka, toppledere og tillit: FutureBoards og E24 inviterer til «Topplederdebatten 2023»14.8.2023 13:28:21 CEST | Pressemelding
Hvordan står det til med tilliten i toppetasjene? Hvordan bygger og beholder ledere tillit internt og eksternt - til seg selv og til selskapet? Det er noen av spørsmålene et erfarent panel skal besvare når FutureBoards og E24 inviterer til topplederdebatt hos Knowit under Arendalsuka.
Knowit og Torvet 10 rigges for Arendalsuka: Skal arrangere 14 debatter i Knowit sine lokaler på fire dager3.8.2023 09:59:55 CEST | Pressemelding
Arendalsuka nærmer seg med stormskritt og Knowit forbereder seg på storinnrykk til Sørlandet neste uke. De fulgte oppfordringen fra arrangementskomiteen bak Arendalsuka og har samarbeidet for å fylle Knowit-Sør sine lokaler med debatter. Mer enn 100 personer fra ulike selskaper er på plass for å avvikle de 14 debattene i Knowit-lokalene.
Knowit-programmet for Arendalsuka er klart: – Kan det offentlige Norge digitalisere oss for fremtiden?29.6.2023 13:27:23 CEST | Pressemelding
29. juni 2023 – Er det offentlige Norge i stand til å utvikle fremtidens digitale tjenester? Knowit inviterer sentrale ledere i både det offentlige og næringslivet til debatt under Arendalsuka.
Knowit gleder seg til Arendalsuka 2023: Setter to viktige samfunnsdebatter på agendaen. Og: Jakter du på debattlokaler i Arendal kan Knowit kanskje tilby hjelp25.4.2023 11:01:13 CEST | Pressemelding
25. april 2023 – Det nordiske konsulentselskapet Knowit, med over 4.000 ansatte og fokus på digitalisering og systemutvikling i Norge, Norden og Europa, er klar for Arendalsuka. Knowit deltok for første gang i Arendalsuka i fjor og planlegger to egne debatter i sine lokaler i Arendal sentrum i år.