Patentstyret

Advarer mot kjøp av piratkopier under julehandelen

Del
Økonomiske nedgangstider kan resultere i farlige piratkopier under årets juletrær, frykter Patentstyret.
FOTO: Patentstyret / Trond Isaksen
FOTO: Patentstyret / Trond Isaksen

Til tross for økt økonomisk usikkerhet i norske husholdninger, forventes netthandelen å forbli sterk i desember 2022. I en landsomfattende undersøkelse om netthandel og piratkopier (fra myndighetsnettverket Velgekte.no) oppgir nordmenn økonomi som hovedårsaken til at man handler piratkopier, samtidig som det er en økt tilstedeværelse av piratkopier på nett. Dette er årsaken til Patentstyrets bekymringer.

Mange farlige produkter

I den nevnte undersøkelsen sier 43 prosent at de er usikre på om varen de kjøper er ekte eller falsk. Det er innen kategoriene klær, sko, og elektronikk at nordmenn oppgir å kjøpe mest kopivarer. Dette er produkter mange gir i julegave.

– Mange av disse varene utgjør en helse- og sikkerhetsrisiko fordi det er umulig for vanlige forbrukere å vite hva de inneholder og hvilke produksjonsmetoder som er benyttet, sier Elisabet Mæland Fosse, kommunikasjonsdirektør i Patentstyret.

Fosse viser blant annet til at britisk politi har avdekket arsenikk, kvikksølv, cyanid og rotteavføring i piratkopiert kosmetikk.

– Det er ikke likegyldig hva lekene til barna er laget av, om elektriske produkter følger nødvendig sikkerhetsstandard, eller hva parfymen kjæresten din sprayer på halsen inneholder, sier Fosse.

Piratkopier i alle bransjer

Piratkopier har dessuten spredd seg til vareslag som husholdningsartikler, mat- og drikkevarer, sportsutstyr, sprøytemidler, medisiner, leker og bildeler. Til sammen utgjør potensielt farlige produkter 42 prosent av piratkopiene folk kjøper på nett, ifølge den omtalte undersøkelsen.

Utnyttelse av sårbar arbeidskraft

Ved å kjøpe slike varer risikerer man å være med på å utnytte sårbar arbeidskraft og miljøkriminalitet. Det er grundig dokumentert, blant annet av Europol, at piratkopiering er en viktig del av internasjonal organisert kriminalitet, der også narkotikahandel og våpensmugling er involvert.

– Piratkopier blir ofte ulovlig produsert, uten kontroll av arbeidsforholdene,sier Fosse, og legger til:

– Europol har avslørt flere konkrete saker hvor arbeidere har blitt tvunget til å jobbe under ekstremt farlige og giftige forhold.

Her er 5 spørsmål du kan stille deg selv før du trykker på kjøpeknappen

På myndighetenes nettside mot piratkopiering, Velgekte.no, kan travle netthandlere finne gode tips for å unngå slike varer.

1. Er prisen for god til å være sann?
2. Har andre hatt dårlige erfaringer?
3. Har nettbutikken kontaktinfo?
4. Er det dårlig språk og rare skrivefeil?
5. Er domenenavnet merkelig?

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

FOTO: Patentstyret / Trond Isaksen
FOTO: Patentstyret / Trond Isaksen
Last ned bilde

Om Patentstyret

Patentstyret
Patentstyret
Sandakerveien 64
0484 Oslo

+47 22 38 73 00http://www.patentstyret.no

Patentstyret fremmer innovasjon og verdiskaping i næringsliv og samfunn, både i rollen som nasjonal immaterialrettsmyndighet og som veileder og kunnskapsleverandør.

Følg pressemeldinger fra Patentstyret

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Patentstyret på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Patentstyret

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye