Universitetet i Bergen (UiB)

TMS Starting Grant til forskning på diamantbelegg for medisinske implantater

Del
I løpet av de siste to ukene har postdoktor Justas Zalieckas ved Universitetet i Bergen fått tilslag på to prestisjefylte stipend for sin forskning på diamantbelegg.
Justas Zalieckas er tildelt Trond Mohn stiftelses Starting Grant 2022. Foto/ill.: Jin Sigve Mæland/UiB
Justas Zalieckas er tildelt Trond Mohn stiftelses Starting Grant 2022. Foto/ill.: Jin Sigve Mæland/UiB

Forrige uke ble Justas Zalieckas, postdoktor ved Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen, tildelt ERC Starting Grant for utvikling av et jevnt diamantbelegg på tredimensjonale objekter ved bruk av nanoteknologi. Denne uken har Zalieckas sikret seg Trond Mohn stiftelses (TMS) Starting Grant. Denne gangen er fokuset på diamantbelegg for medisinske implantater.

- Jeg vil gratulere Justas Zalieckas med årets TMS Starting Grant, for et virkelig spennende prosjekt som vil kunne få stor betydning for mange, sier UiB-rektor Margareth Hagen.

Kan redusere medisinske komplikasjoner

Både mennesker og diamanter er karbonbasert, og består i så måte av de samme byggeklossene. Det gjør at diamantbelegg, takket være beleggets unike kvaliteter og høye biokompatibilitet, er svært ønskelig å bruke på medisinske implantater.

-   Ved å legge et diamantbelegg på medisinske implantater, som f.eks. hofteprotese i titan, kan vi øke sjansen for en vellykket integrering og redusere sannsynligheten for komplikasjoner og avvisning av protesen, sier Zalieckas.

Et jevnt diamantbelegg kan også redusere sjansen for betennelse som er en av de mest vanlige komplikasjonene ved hofteoperasjon.

-Takket være de unike egenskapene som diamantbelegg innehar, som f.eks. slitestyrke, biokompatibilitet og antibakterielle egenskaper, kan vi redusere noen av de vanligste komplikasjonene som oppstår ved hoftekirurgi. En suksessfull integrasjon er også viktig for å spare pasienten for ytterligere omfattende og smertefull operasjon, sier Zalieckas videre.

Hvis Zalieckas lykkes med å skape et jevnt diamantbelegg for tredimensjonale objekter så kan det brukes til alle slags medisinske- og tannimplantater og ikke bare hofteproteser.

Banebrytende ny kunnskap

Daglig leder i Trond Mohn stiftelse, Sveinung Hole, berømmer prosjektet.

- Zalieckas prosjekt er originalt og har stort potensial for å gi banebrytende ny kunnskap, som også kan få viktig anvendelse i samfunnet, bl.a. innenfor biomedisin. Både de internasjonale fagekspertene og stiftelsens rådgivende utvalg vurderer at forskningen vil lede frem til viktige resultater og kompetanseoppbygging ved UiB, sier Hole, og legger til:

- Justas Zalieckas har allerede vist at han er kreativ og innovativ, og hans potensial som fremtidig forskningsleder ved UiB synes å være betydelig.

Fakta

Trond Mohn stiftelse (TMS) tildeler forskningsmidler til forskningsinstitusjoner i Norge, basert på donasjoner fra Trond Mohn, Marit Mohn og Frederik Mohn. Stiftelsen har bidratt til å rekruttere 48 fremragende forskere fra hele verden til Universitetet i Bergen gjennom Starting Grant-programmet.

Tildelingen til Zalieckas er på inntil 8,8 millioner kroner fra TMS, og tilsvarende fra UiB. 

Starting Grant-programmet skal være et godt strategisk rekrutteringsverktøy for UiB, som nominerer gode internasjonale kandidater til Bergen eller Bergensbaserte kandidater man ønsker å beholde i Bergen.

Våren 2019 startet UiB og Trond Mohn stiftelse opp TMS-UiB Career Program for forskerne som har TMS Starting Grant.

Les mer om Trond Mohn stiftelse-stipender her

Kontakter

Justas Zalieckas
Epost: justas.zalieckas@uib.no

Bilder

Justas Zalieckas er tildelt Trond Mohn stiftelses Starting Grant 2022. Foto/ill.: Jin Sigve Mæland/UiB
Justas Zalieckas er tildelt Trond Mohn stiftelses Starting Grant 2022. Foto/ill.: Jin Sigve Mæland/UiB
Last ned bilde

Om Universitetet i Bergen (UiB)

Universitetet i Bergen (UiB)
Universitetet i Bergen (UiB)
Postboks 7800
5020 Bergen

+47 55 58 00 00http://www.uib.no

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom