Noe mer moderat lederlønnsutvikling i statlige selskaper, men fortsatt høy vekst hos mange

─ Nivået på lønn og godtgjørelser til ledere og styrene i statlige selskaper har fått kraftig kritikk mange ganger, også fra Riksrevisjonen. Utviklingen går nå i mer riktig retning, men fortsatt har mange ledere betydelig høyere lønnsvekst enn alminnelig lønnsvekst, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
I november 2018 la Riksrevisjonen frem en undersøkelse av lønn og godtgjørelser til daglig leder, styreleder og styrene i statlige selskaper. Den viste at veksten for flertallet av disse var høyere enn lønnsutviklingen i samfunnet for øvrig ─ i mange tilfeller langt over den alminnelige lønnsutviklingen.
Nå har Riksrevisjonen fulgt opp undersøkelsen og sett på perioden fra 2018 til 2021. Da var den alminnelige lønnsveksten i gjennomsnitt tre prosent i året. Vi har vurdert utviklingen i lønn og godtgjørelser til daglig leder, styreleder og resten av styret i 40 heleide statlige selskaper. Eksempler på slike selskaper er Avinor, Posten Norge og Statnett.
Fortsatt stor variasjon i lønnsutviklingen til daglige ledere
Oppfølgingen viser at det fortsatt er stor variasjon i lønnsutviklingen til selskapenes daglige ledere.
Totalt 10 selskaper har hatt en lederlønnsvekst over alminnelig lønnsvekst i begge undersøkelsesperiodene. I perioden 2018 til 2021 har 20 av 40 hatt en gjennomsnittlig årlig økning over alminnelig lønnsvekst. Andelen har gått ned siden forrige undersøkelse. Andelen som ligger over er høyere blant de som får utbetalt bonus. Flere av de daglige lederne som får både fastlønn og bonus har spesielt høy lønnsvekst. Veksten er særlig høy i selskaper der det har vært lederskifte.
─ Vi merker oss at mange daglige ledere fortsatt har betydelig lønnsvekst. Forventningene til moderasjon er tydelige, og styrene og eiere i statlige selskaper må ta dette innover seg, sier Schjøtt-Pedersen.
─ Lønna skal være konkurransedyktig for å sikre nødvendig kompetanse, men ikke lønnsledende sammenlignet med tilsvarende selskaper, fortsetter han.
Flere daglige ledere har nå en vekst som er nær den alminnelige lønnsveksten, selv om mange fortsatt ligger over. Sett under ett har lønnsutviklingen derfor vært noe mer moderat i perioden 2018 til 2021.
Fortsatt økning i styregodtgjørelsene
Oppfølgingsundersøkelsen viser at styregodtgjørelser har økt betydelig i perioden 2018 til 2021. 22 av 40 styreledere og 23 av 40 styrer hadde en større gjennomsnittlig årlig økning i godtgjørelsene enn den alminnelige lønnsveksten. Andelen dette gjelder har dessuten økt siden forrige undersøkelse.
Samtidig har få styreledere og styrer svært høy vekst. Mange av styrene har også ligget relativt lavt i godtgjørelsesnivå tidligere, og det kan forklare noe av økningen. For noen styrer kan veksten også skyldes styremedlemmers deltakelse i styreutvalg, som betyr at den totale godtgjørelsen kan bli høyere.
Årlig selskapskontroll
Oppfølgingen av lederlønn og styregodtgjørelser er en av to hovedsaker i selskapskontrollen for 2021. I den årlige selskapskontrollen undersøker Riksrevisjonen hvordan staten følger opp sine eierinteresser i selskaper.
Vi har kontrollert hvordan 12 departementer ivaretar statens eierinteresser i 122 selskaper. Mange av selskapene ivaretar samfunnskritiske oppgaver og utgjør en betydelig del av Norges verdiskapning.
Nøkkelord
Kontakter
Siri Bentserud WingereiPressekontakt
Tel:990 39 479sbw@riksrevisjonen.noBilder

Om Riksrevisjonen
Riksrevisjonen er Stortingets største og eldste kontrollorgan. Gjennom revisjon av regnskap og undersøkelser sjekker vi hvordan regjeringen og statsforvaltningen gjør jobben sin.
Følg pressemeldinger fra Riksrevisjonen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Riksrevisjonen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Riksrevisjonen
Kraftig økning i brudd på Bufetats bistandsplikt24.4.2025 13:02:30 CEST | Pressemelding
Den statlige Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) har plikt til å tilby et forsvarlig plasserings-tiltak når barneverntjenesten i kommunene ber om det. Det har vært en kraftig økning i brudd på denne bistandsplikten siden 2022, viser en ny undersøkelse fra Riksrevisjonen.
I dag: Pressekonferanse om utfordringer i barnevernet24.4.2025 07:30:00 CEST | Presseinvitasjon
Hvorfor vedvarer mangler i barnevernet over tid, til tross for at det har blitt iverksatt flere ulike tiltak på området? Riksrevisjonen har undersøkt årsaker til utfordringer i barnevernet. Velkommen til pressekonferanse i dag kl. 13:00!
Pressekonferanse: Utfordringer i barnevernet22.4.2025 07:30:00 CEST | Presseinvitasjon
Hvorfor vedvarer mangler i barnevernet over tid, til tross for at det har blitt iverksatt flere ulike tiltak på området? Riksrevisjonen har undersøkt årsaker til utfordringer i barnevernet. Velkommen til pressekonferanse torsdag 24. april kl. 13.00!
Vanskelig å kontrollere habilitet i Statsbygg11.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Statsbyggs rutiner og systemer gjør det vanskelig å etterprøve habiliteten til ansatte som har vært involvert i anskaffelser, viser Riksrevisjonens nye undersøkelse. Det er kritikkverdig.
Statens husleieavtaler: Mange gjør feil og regelverket er uklart10.4.2025 13:00:00 CEST | Pressemelding
Mange gjør feil og det er uklart hva statlige virksomheter har lov til når de inngår husleieavtaler. Over tid har det utviklet seg en gråsone. Ni prosent av leieforholdene Riksrevisjonen har undersøkt, inneholder avtaler som ligner på lån.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom