Slik bør butikker forberede seg til nye krav om kildesortering av plastemballasje
Det er Avfallsforskriften kapittel 10 som blir endret ved nyttår. Det innebærer nye utsorteringskrav for alle offentlige og private virksomheter og institusjoner som produserer husholdningslignende avfall. For næringslivet er det spesielt §10a-5 som blir viktig å forholde seg til.
NY FORSKRIFT: Slik ser deler av forskriften ut. Den trer i kraft 1.1. 2023. Skjermdump: Lovdata
For dagligvarehandelen vil regelendringen for mange føre til flere og nye rutiner rundt avfallshåndtering.
– Nå kan ikke butikkene kaste emballerte varer i restavfallet lenger, det betyr at plastemballasje og mat må sorteres hver for seg. Butikkene må dermed gjøre som forbruker gjør hjemme, og sørge for at plastemballasjen er tom for produktrester før de kildesorterer den, sier Are Magnus Adolfsen som er prosjektleder for næringslivsplast i Grønt Punkt Norge.
Gode råd fra Plastretur og Grønt Punkt Norge
Innføringen av nye utsorteringskrav er en direkte konsekvens av målet om materialgjenvinning av plastemballasje på 55 prosent i 2030. For å nå det kravet må mer plast sendes til materialgjenvinning i stedet for forbrenning.
– Vi forstår for at det på kort sikt medfører store endringer for mange butikker, men på lang sikt er det viktig for at vi skal nå målene på materialgjenvinningsgrad, og ikke minst sørge for at vi bruker råvarene våre flere ganger i stedet for å brenne dem med en gang, sier Adolfsen.
For å hjelpe butikker og næringsvirksomheter har Plastretur og Grønt Punkt Norge laget en sjekk-liste som kan være til hjelp i forbindelse med den nye forskriften:
- Snakk med din renovatør allerede i dag: Hvilke løsninger har de å tilby dere?
- Sørg for at emballasjen du allerede kildesorterer, som transportemballasje, holdes separat fra det som nå skal sorteres. Forbrukerpakningene må sorteres separat.
- Pass på at plastemballasjen er helt tom for produktrester: For mange produkter holder det å tømme ut innholdet, mens for enkelte produkter krever det litt mer å få ut alle restene.
- Ha gode rutiner for matavfall: Sørg for at det ikke griser til annen ren emballasje og ha gode arbeidsforhold, med minst mulig lukt (og skadedyr).
- Behold gode bestillingsvaner: Sørg for at flest mulig forbrukerpakninger blir solgt. Det er bra med tanke på matsvinn og logistikken i butikken.
SORTERING PÅ BAKROMMET: Fra 1. januar må logistikken på en del bakrom tilpasses de nye sorteringskravene. Foto: Nicolas Tourrenc
Ble vedtatt i sommer
Endringen i Avfallsforskriften ble endelig vedtatt i juni 2022. Miljødirektoratets forslag til endring i Avfallsforskriften var på høring første kvartal 2021. Derfor har Grønt Punkt Norge, som drifter innsamlingen av plastemballasje for Plastretur, jobbet aktivt de siste årene med å få mer husholdningslignende plastemballasje inn fra næringslivet og fra gjenvinningsstasjoner.
I 2021 ble piloten «blandet plastemballasje til materialgjenvinning» startet. I prosjektet ble plast som tidligere har blitt sendt rett til forbrenning, i stedet sendt til materialgjenvinning i Litauen. Fra 2022 ble piloten innført som et fast tilbud til alle innsamlere og i år har det allerede blitt samlet inn rundt 4.000 tonn plast gjennom denne løsningen.
– Av dette er 80 prosent gjenvinnbar emballasje, ti prosent ikke-gjenvinnbar emballasje og ti prosent annet avfall. Det er derfor ikke tvil om at det er stort potensiale i å samle inn og gjenvinne dette avfallet, sier Are Magnus Adolfsen. Plasten som så langt har kommet inn via denne innsamlingen er imidlertid større og grovere enn det som nå forventes å komme inn som et resultat av regelendringen.
Etter at forskriften ble vedtatt i sommer har Grønt Punkt Norge samarbeidet med blant annet Norsk Gjenvinning for å se på hvordan man best kan løse utfordringen en del butikker vil stå overfor fra årsskiftet.
– Nå er det forbrukeravfallet som er i fokus, og det må håndteres litt annerledes enn plasten fra «blandet plastemballasje»-prosjektet. Målet er at det som samles inn fra butikker og næringslivet skal finsorteres og materialgjenvinnes på samme måte som plastemballasjen fra forbruker, sier Adolfsen.
Tester av innsamlet plast fra virksomheter som har kommet i gang med innsamlingen av husholdningslignende avfall vil snart bli sendt til Tyskland. Plastemballasjen sendes til sorteringsanleggene for husholdningsplast, som Plastretur allerede har avtale med.
– For at disse anleggene skal kunne håndtere dette er vi imidlertid avhengig av at det som samles inn fra butikker og andre virksomheter ikke er større og grovere enheter enn husholdningsemballasje. Butikkene må også være like flinke til å fjerne rester som det forbruker er, sier prosjektlederen.
FORTSATT SORTERING: Den næringslivsemballasjen som allerede blir sortert, skal fortsatt sorteres separat. FOTO: Grønt Punkt Norge
Posititvt for materialgjenvinningen og matsvinnet
Selv om forskriften som gjelder fra nyttår stiller store krav til næringslivet, har Grønt Punkt Norge tro på at totalbildet blir positivt etter hvert.
– Det vil uten tvil føre til at mer gjenvinnbar plastemballasje faktisk kommer ut av restavfallet og inn i kretsløpet. Samtidig kan det føre til enda høyere bevissthet rundt matsvinn. Kravet vil medføre nytenkning og innovasjon fra dagligvarebransjen, innsamlere i næringslivet og ikke minst oss med tanke på hvordan vi sammen skal møte de nye kravene og logistikken rundt sortering, innsamling og gjenvinning, sier Are Magnus Adolfsen.
Han oppfordrer alle butikker eller virksomheter som ønsker mer informasjon eller veiledning til å ta kontakt med sin renovatør.
Fakta: Nye krav til kildesortering og materialgjenvinning
De viktigste endringene for utsortering:
- Kommunen får krav om å sortere ut bioavfall, under dette mat-, park- og hageavfall, og plastavfall og levere det utsorterte avfallet til materialgjenvinning.
- Kommunen får krav om at 70 prosent av matavfallet og plastavfallet må sorteres ut innen 2035.
- Virksomheter som produserer avfall som ligner husholdingssavfall, får krav om å sortere ut bioavfall og plastavfall og levere det utsorterte avfallet til materialgjenvinning.
- Anlegg som tar imot avfall til behandling får krav om å sørge for materialgjenvinning.
- Virksomheter som bruker landbruksplast, får krav om å utsortere slikt avfall.
De viktigste endringne for emballasje:
- Returselskap får krav om at mer emballasjeavfall, særlig plastemballasje, må materialgjenvinnes fra 2025.
- For kassert treemballasje kan kravet til materialgjenvinning oppfylles med reparasjon for ombruk.
- Det kommer endringer i beregningsmetodikk, rapportering og nye krav til dokumentasjon i tråd med EUs reviderte emballasjedirektiv.
- Returselskapene skal dekke sin forholdsmessige del av kostnaden for et emballasjeregister.
Nøkkelord
Kontakter
Arve MartinsenKommunikasjonsansvarlig næringsliv
Tel:+47 473 89 818arve@grontpunkt.noKari-Lill LjøstadKommunikasjonssjef
Tel:+47 950 63 805kari-lill@grontpunkt.noBilder

Om Grønt Punkt Norge
For bedrifter som tar miljøansvar
Grønt Punkt Norge AS sikrer og administrerer finansiering av returordningene for plast-, tre-, metall-, og glassemballasje, emballasjekartong, drikkekartong og bølgepapp. Grønt Punkt-merket betyr at det er betalt inn vederlag for emballasjen - det vil si at produsent eller importør har betalt for forsvarlig innsamling og gjenvinning.
Grønt Punkt Norge eies av returselskapene for emballasje. Det er Sirkel Glass AS, Norsk Metallgjenvinning AS, Norsk Resy AS, Norsk Returkartong AS og Plastretur AS.
Følg pressemeldinger fra Grønt Punkt Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Grønt Punkt Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Grønt Punkt Norge
De nominerte til Plastløfteprisene 202527.3.2025 10:37:39 CET | Pressemelding
11 bedrifter er nominert til Grønt Punkt Norge sine prestisjefylte Plastløftepriser.
11 heldige lotterivinnere fra Agder6.2.2025 11:00:00 CET | Pressemelding
Agder utmerker seg i Returkartonglotteriet. 11 vinnere fra fylket sikret seg 10.000 kroner i 2024. Nasjonalt er det stadig flere som kjenner til lotteriet.
Kildesortering er ikke bare dugnadsarbeid8.1.2025 07:30:00 CET | Kronikk
Skal vi unngå å brenne opp ressursene våre, kan vi ikke se på kildesortering og resirkulering som en frivillig dugnad.
Korte avstander øker kildesorteringen18.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
Stadig flere nordmenn har fått egen innsamling av glass- og metallemballasje rett utenfor døra. Til sommeren innføres denne ordningen over hele landet.
Suveren seier i Plastcupen4.11.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
Construction City Bygg AS er årets vinner av Plastcupen 2024. De imponerer med høy sorteringsgrad, en stor mengde plast til materialgjenvinning og kreative innsamlingsløsninger
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom