Steng vannet før frosten kommer

Antall vannskader i norske boliger øker. Mange av skadene oppstår i forbindelse med den første frosten. Årlig utbetaler forsikringsselskapene nå rundt 300 millioner kroner i erstatninger bare på grunn av frostskader.
– Blir høsten og vinteren kaldere enn normalt, kan skadetallene øke betydelig, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum i SINTEF.
Vinteren 2010 var siste gang vi hadde lengre perioder med kaldt vær. Da kostet frostskadene 1,3 milliarder kroner.
Årsaker til frostskader
Når vann fryser til is, øker volumet med ca. 10 prosent. I en lukket rørledning eller et armatur medfører dette at trykket stiger helt til den svakeste delen brister. Når isen tiner igjen, strømmer vannet ut i bygningen og gir vannskader.
– Frostsprengning skyldes kuldegrader i kombinasjon med at vannrørene har en uheldig plassering i bygningen – for eksempel i kryperom, kalde loft, nær kuldebroer og på steder med kald trekk, forklarer Fiskum.
Eldre, dårlig isolerte bygg med vannrør av kobber er mer utsatt enn nye bygg hvor vannrørene er av plast. Plastrør er også utsatt for frostsprengning, men siden de er mer elastiske enn kobber, kan rørveggen gi etter for volumøkningen uten å sprekke.
Hytter er særlig utsatt
Hytter og ubebodde hus er særlig utsatt. Den vanligste formen for vannskade i hytter er frostsprengning av vannrør. Hvis ikke isproppen som blokkerer vannrøret oppdages før den smelter, vil vannet strømme ut i hytta.
En vannskade på hytta koster normalt mer enn en vannskade i en bolig.
– Grunnen til dette er at vannet får stå og renne lenger, siden hytter gjerne står uten tilsyn store deler av året. Men med litt omtanke kan de fleste skader unngås, sier Fiskum.
Slik sikrer du hytter uten tilsyn
For å unngå frostsprengte rør i hytter som ikke får jevnlig tilsyn, er det viktig å huske på følgende:
- For å være helt sikker, steng hovedvanntilførselen og sett deretter alle tappearmaturer i åpen posisjon. Hvis mulig, tøm rørene helt for vann.
- Ikke senk temperaturen i hytta lavere enn til ca. 10 °C. Skjulte vannrør går ofte i gulv og vegger med lavere temperatur.
- Steng lufteventiler og vindu i nærheten av vannrør.
Slik sikrer du boligen
For å unngå frostsprengte rør i hus og leiligheter, er det viktig å huske på følgende:
- Steng lufteventiler og vindu i nærheten av vannrør. Kald trekk kan medføre frost lokalt, selv om resten av rommet har varmegrader.
- Eldre utekraner som ikke er frostsikre og selvdrenerende må stenges og tømmes.
- Ikke senk temperaturen lavere enn til ca. 10 °C. Skjulte vannrør går ofte i gulv, vegger og kryperom med lavere temperatur.
Kontakter
Lars-Erik FiskumForskningsleder
Tel:92023737Lars-Erik.Fiskum@sintef.noKathrine NitterSenior kommunikasjonsrådgiverSINTEF Community
Tel:+47 932 00 559kathrine.nitter@sintef.noBilder


Om SINTEF
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Energidata fra 6000 bygninger skal fortelle hvordan vi kan utnytte strømnettet bedre6.12.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
Gjennom prosjektet COFACTOR har forskere samlet store mengder data om energibruk i bygg. Nå skal de finne ut hvordan vi kan få ned topplastene for å utnytte strømnettet bedre.
Tre kan krympe uten at det er reklamasjonsgrunn30.11.2023 06:00:00 CET | Pressemelding
Riss og deformasjoner i trekonstruksjoner blir med jevne mellomrom reklamert på som konstruksjonsfeil. Det er det ikke alltid.
Henger HMS-arbeidet med på utviklinga? Ny rapport gjør opp status i havbruksnæringa27.11.2023 19:00:00 CET | Pressemelding
Utviklinga som skal gjøre oppdrettsnæringa mer bærekraftig, lønnsom eller effektiv, kan også endre operatørenes hverdag. Hva gjør det med forholdene for helse, miljø og sikkerhet? En fersk rapport gjør opp status, sju år etter forrige HMS-undersøkelse.
SINTEF styrker markedssatsing med ny konserndirektør23.11.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
Som toneangivende aktør innen forskning og teknologiutvikling, styrker SINTEF nå sitt lederteam ved å utnevne Morten Dalsmo til konserndirektør for kunder og marked.
Blågrønne tak kan bidra betydelig til å holde overvannet unna14.11.2023 06:00:00 CET | Pressemelding
Byvekst, fortetting og klimaendringer gir økt press på avløpssystemene. Det krever bedre løsninger.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom