Melken er holdbar mye lengre enn du tror

Nordmenn har fått med seg datobudskap
Alt fokuset på å unngå matsvinn ser ut til å ha en god effekt på forbrukernes innstilling til datostempling av melk. I september i år gjennomførte Norstat en landsrepresentativ undersøkelse på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) der norske forbrukere ble spurt om deres synspunkter rundt det å drikke melk etter påstemplet dato.
Hele 87 % svarte at de drikker melk etter datostemplingen, og mange lukter og smaker for å kjenne om den fortsatt er like god.
– Det er en veldig god nyhet at så mange nordmenn har fått med seg budskapet om ikke å kaste melk før de har vurdert om den fortsatt er god. I de fleste tilfeller er melken holdbar lenge etter datostemplingen hvis at den er håndtert riktig. Klarer hver og en av oss å redusere mer av eget matsvinn er mye gjort, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Selv om folk flest kjenner til at melken holder lengre enn datoen skulle tilsi, er det fortsatt 13 % av oss som ikke rører melken etter at datoen er passert. Dette utgjør nesten 500.000 nordmenn.
–Har man datoredsel og heller ut melken uten å bruke sansene er det stor sannsynlighet for at man kaster mat som fortsatt er god. All mat har en verdi, og det er bra både for kloden og for lommeboken å redusere matsvinn. Dersom man ikke ønsker å drikke melk som har passert holdbarhetsdatoen er det fint å bruke den i for eksempel grove vafler, pannekaker eller grøt, sier Glemminge Arnesen.
Melken like god 41 dager etter «best før»-dato
I 2016 gjennomførte Melk.no et eksperiment for å teste hvor lenge melken i praksis var holdbar etter datostemplingen. I et forsøk ble lettmelk fra tre ulike leverandører kjøpt inn, oppbevart i et kjølerom med 2°C og smakt og luktet på daglig. Også melkens pH-verdi ble målt jevnlig. Den siste dagen den ble smakt på var 41 dager etter at melken hadde gått ut på dato.
–Utrolig nok var melken helt fin og drikkbar over en måned etter datostemplingen. Hvis man behandler melken riktig og holder den jevnt kald, holder den ofte lengre enn man tror, sier Glemminge Arnesen.
7 tips til å kaste mindre melk
1. Planlegg innkjøp og sjekk hva du allerede har i kjøleskapet før du handler.
2. Sørg for å handle mat aller sist på handlerunden slik at kjølevarer holdes kaldt.
3. Ikke la melken bli stående i romtemperatur over lang tid.
4. Oppbevar melken ved 2-4 °C.
5. Ikke åpne flere kartonger om gangen. Melk holder lenger i uåpnet emballasje.
6. Dekk godt til mat i kjøleskapet som har sterk lukt, så forandrer ikke melken smak.
7. Melk kan også fryses. Bruk den da i bakst eller lignende innen 6 måneder.
Fakta om melk og holdbarhet
Hvordan oppbevare melken riktig?
Melk skal oppbevares kjølig, helst mellom 2 og 4 °C, og den bør heller ikke være ute av kjøleskapet over lengre tid.
Hva kan du bruke melk som er over «best før»-datoen til?
Dersom du ikke ønsker å drikke melk som har passert datoen, kan den brukes i grøt, bakverk eller for eksempel i grove vafler, pannekaker eller lapper. Du kan også fryse den ned. Tint melk vil endre utseende, men den er fortatt veldig fin å bruke til bakst.
«Best før» er ikke det samme som «Siste forbruksdag»
Husk at det er forskjell på «best før» og «siste forbruksdato». Sistnevnte brukes for eksempel på lett bedervelige fiske- og kjøttprodukter, og betyr at produktet ikke skal spises etter den angitte datoen. Nesten alle meieriprodukter er merket med en «best før»-dato. Det betyr at produsenten garanterer for kvaliteten på produktet frem til denne datoen, og at melken kan vært helt fin etter denne datoen forutsatt at den er oppbevart kjølig, samt ser, lukter og smaker normalt.
Spørsmål: Melk er merket med «Best før» og så en dato. Drikker du melk etter at datostemplingen er gått ut? (Spørsmålet ble stilt til alle som drikker melk)
Ja, fordi det går fint an å drikke den flere dager etter at datostemplingen har gått ut |
31 % |
Ja, men først etter at jeg har luktet på den for å kjenne at melken ikke er blitt dårlig |
56 % |
Nei, jeg drikker ikke melk etter at datostemplingen har gått ut |
13 % |
Undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) oktober 2022, 1055 intervjuer
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
Melk med smak tar av – 37 % økning siden 202021.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Nordmenn elsker melk med smak! Salget har økt med 37 % på fire år, ifølge Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Den tradisjonelle sjokolademelken er fortsatt den store favoritten, men bransjen har vært rask til å følge nye trender og skape flere smakfulle alternativer.
Brunosten er tilbake – flere får smaken på nasjonalosten7.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Etter flere år med nedgang gjør brunosten comeback. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget har økt med 9,2 % de siste to årene. Nasjonalosten er igjen en favoritt på nordmenns brødskiver.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom