Vestre

Prestisjetung arkitekturpris til The Plus på Magnor

Del
Leserne i design- og arkitekturmagasinet Detail har kåret sitt favorittprosjekt i 2022: The Plus, verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk.
Foto: Einar Aslaksen
Foto: Einar Aslaksen

– The Plus skal være folkets fabrikk, og derfor er det ekstra stas når prisen kommer fra leserne. Dette er en flott anerkjennelse for Vestre og alle som har bidratt til å bygge The Plus, sier Stefan Tjust, Vestre AS’ konsernleder.

Detail er et anerkjent internasjonalt magasin for arkitektur og konstruksjonsdetaljer, som distribueres til 80 land. Annethvert år siden 2002 har en internasjonal jury nominert bygningsprosjekter fra hele verden – både nye byggeprosjekter, renoveringer, ombygginger og tilbygg.  

I kategorien «Reader´s choice award» kan leserne stemme fram sitt favorittprosjekt – og aller flest stemmer fikk altså The Plus, verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk, som er plassert på Magnor i Innlandet.  

Den åpnet i juni, og er den største investeringen i norsk møbelindustri på flere tiår.

Fabrikk og bærekraft-attraksjon

– The Plus produserer ikke bare møbler, men skal også være en attraksjon – både for lokalbefolkning og tilreisende – hvor folk kan komme og se hvordan man kan bygge og drive en moderne fabrikk på bærekraftig vis, forteller Tjust. 

Og det er det mange som vil: Siden august har fabrikken hatt rundt 1300 besøkende, inkludert en rekke skoleklasser. 

Fabrikken er tegnet av det anerkjente danske arkitektkontoret Bjarke Ingels Group (BIG), som blant annet har tegnet Googles hovedkvarter og The Twist på Kistefos. The Plus har fått navnet fordi det er formet som et plusstegn, og i hjertet av fabrikken finner man et stort opplevelsessenter for besøkende og publikum. 

I den omkringliggende furuskogen er det et stort friområde og et nettverk av turstier som fabrikken er bygget inn i. De som benytter stiene, kan spasere over fabrikken og se det grønne taket som er dekket med naturlig skogsvegetasjon, pluss de nesten 900 solcellepanelene som tilfører energi til bygget. 

Nybrottsarbeid for arkitektene 

BIGs prosjektleder og arkitekt Viktoria Millentrup tok imot prisen på vegne av hele prosjektgruppen. I takketalen fortalte hun om hvordan hun som rykende fersk arkitekt ble presentert for Vestres vyer da familiebedriften besøkte BIGs hovedkontor i København i 2019. Oppdraget var å bygge verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk, med høyeste grad av miljøsertifisering. Den skulle også være inkluderende, åpen og transparent. 

– En ganske lett oppgave, ikke sant? bemerket hun spøkefullt.

Dette var første gang BIGs arkitekter, landskapsarkitekter og ingeniører brynet seg på et slikt innovativt prosjekt, med høye krav til kvalitet og miljø i alle ledd.

Prosjektet tok til sammen to og et halvt år, inkludert 18 måneders byggetid midt under pandemien. Den effektive byggeprosessen skyldes ikke minst et godt samarbeid med et stort og dyktig team med om lag 100 aktører, lokale prosjektrådgivere, entreprenører og leverandører.

– Det har vært viktig at det var en familieeid bedrift som hadde mot til å satse på en helt ny fabrikktypologi og dermed et helt nytt konsept, fastslår Millentrup. 

Les mer om The Plus her.

NB! Vil du høre The Plus-arkitekt Viktoria Millentrup fra Bjarke Ingels Group fortelle om Vestres nye møbelfabrikk? Det får du mulighet til under Norske Arkitekters Landsforbunds materialtreff på Arkitektenes Hus onsdag 30. november kl. 08.30–11. Frokosttreffet er gratis, og kan også strømmes. Meld deg på her.

Kontakter

Bilder

Foto: Einar Aslaksen
Foto: Einar Aslaksen
Last ned bilde
Foto: Einar Aslaksen
Foto: Einar Aslaksen
Last ned bilde
Foto: Einar Aslaksen
Foto: Einar Aslaksen
Last ned bilde

Om Vestre

Vestre
Vestre
Drammensveien 44A
0271 Oslo

https://vestre.com/no/

The Plus

  • The Plus er verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk, og er plassert på Magnor i Innlandet i Norge. Den åpnet i juni, og er den største investeringen i norsk møbelindustri på flere tiår.
  • The Plus inkluderer besøkssenter og 300 mål offentlig park.
  • Fabrikken reduserer klimagassutslippene med minst 50 %, sammenliknet med en tilsvarende konvensjonell fabrikk, og er dermed «Paris proof».
  • Fabrikken er også Nordens første industribygg som har oppnådd aller høyeste miljøklassifisering, «BREEAM Outstanding», blant annet ved bruk av norsk massivtre og utslippsfri byggeplass.
  • The Plus har 250 000 kWt fornybar energiproduksjon og gjenbruk av 90–95 % av prosessvannet.
  • Vestre Visitor Center tar imot skoleklasser og inspirerer flere til det grønne skiftet. Vestre Forest Camp består av en 300 måls kultur-og opplevelsespark.
  • The Plus vil skape 30–70 arbeidsplasser og være et utstillingsvindu for inkluderende arbeidsliv. Prosjektet er støttet av Innovasjon Norge, Enova og Eidskog kommune.

Fakta om Vestre 

Vestre har i en årrekke levert bærekraftige utemøbler til aktører over hele verden. Møbelprodusenten har i mer enn 70 år skapt sosiale møteplasser for millioner av mennesker. Alt fra takterrasser i New York, til havnepromenaden i Oslo er møblert med utemøblene fra Vestre. Selskapet har vokst til å bli Europas største utemøbelprodusent og er kjent for klimavennlig produksjon, holdbare produkter og nordisk design. Gjennom sine produkter bidrar Vestre til å skape sosiale møteplasser og arenaer for hverdagsdemokratiet. 

 

Følg pressemeldinger fra Vestre

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Vestre på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Vestre

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom