FINN.no

Mer positive enn noensinne til brukte julegaver

Del
I år er de yngste mest positive til å motta en brukt julegave, viser FINNs ferske julegaveundersøkelse. Resten av befolkningen blir også stadig mer positive til å gi og få noe brukt til jul.
FINNs årlige undersøkelse om brukte julegaver, viser at vi blir mer positive til både å få og å gi brukte gaver for hvert år. Foto: Getty Images
FINNs årlige undersøkelse om brukte julegaver, viser at vi blir mer positive til både å få og å gi brukte gaver for hvert år. Foto: Getty Images

Årets undersøkelse viser at 50 prosent er positive til å gi brukte julegaver og hele 70 prosent er positive til å få, så lenge gaven er noe de liker.

Svært positive til å få brukte julegaver

Bare 3 av 10 nordmenn sier de faktisk har fått en brukt julegave, men vi vet at de aller fleste kan bli like glad for å få noe brukt til jul. Årets undersøkelse viser nemlig at flertallet er positive til å få noe brukt i julegave, så lenge de liker gaven, spiller det ingen rolle om den er brukt eller ikke.  

Hele 70 prosent av de spurte, på tvers av alder og kjønn, sier at de ikke bryr seg om gaven er brukt eller ny, så lenge de får noe de liker. Det er særlig aldersgruppen 15-29 år som er positive til å få brukte julegaver, og noe overraskende er også den eldste målgruppen på 60+ like ligger like bak. Det viser seg også at menn landet over er mer positive til å få en brukt gave enn kvinner, forteller Kathrine Opshaug Bakke, bruktmarkedsekspert og leder for FINN torget. 

- Dette er en sterk økning fra tidligere og det at man faktisk får en gave som faller i smak er viktigere enn at den er ny. Dette er et godt utgangspunkt for å gjøre årets julegavehandel på bruktmarkedet, sier hun.

Disse gir bort brukte julegaver

Når vi undersøker holdninger til å gi bort brukte gaver, sier over 50 prosent av de spurte, at de ikke bryr seg om gaven er brukt så lenge den er bra. Likevel er det et lite skritt å gå før man faktisk gjør det, da undersøkelsen viser at bare 31 prosent av de spurte har gitt noe brukt til jul en eller flere ganger. 

- Det er de mellom 40-49 år som oftest har gitt bort en brukt julegave. Tidligere har dette vært mest typisk for en yngre gruppe, men nå viser det seg at foreldregenerasjonen til disse har kastet seg på gjenbrukstrenden, noe som er gøy å se, sier Opshaug Bakke.

Når vi undersøker hvorfor folk ikke ønsker å gi noe brukt til jul, svarer de at de er redd for at kvaliteten på varen de kjøper ikke er god nok og at de er redd mottakeren ikke liker å få en brukt gave. 

- På bakgrunn av funnene om å få noe brukt til jul, så kan vi fastslå at vi ikke skal være så redde for å gi noe brukt. Holdningsendringen til dette er definitivt i gang på tvers av aldersgrupper og vi oppfordrer alle til å ønske seg noe brukt til jul i år, forteller bruktmarkedseksperten. 

 

Økte levekostander spiller inn

Den økonomiske situasjonen i år har gjort at flere enn før har mindre å rutte med grunnet økte renter, strømutgifter og andre levekostnader. Vi var derfor nysgjerrige på om dette spiller inn i årets julegavehandel.

Undersøkelsen viser at folk er preget av en endret økonomisk situasjon og over halvparten sier derfor at de er mer bevisste på hva de kjøper i år enn tidligere år. 

- Vi ser også en økning av kjøp og salg på FINN torget i år, så det kan se ut som om flere og flere ønsker å være mer bevisste på eget forbruk. På Torget har vi også gjort det mulig å handle med Fiks ferdig der du kjøper en vare på FINN med et klikk på en trygg og enkel måte. Vi håper dette gjør det enda lettere for folk å ta valget om å velge brukt fremfor nytt, sier Opshaug Bakke. 

Ikke bare sparer man penger med å kjøpte brukte gaver, men det er også det mest bærekraftige valget. Stadig fler blir mer bevisste på dette og trenden i yngre grupper er at de ønsker å handle brukt, forteller bruktmarkedseksperten og har disse tipsene. 

- I prinsipp kan du få tak i hva som helst og i alle prisklasser på Torget. Det finnes massevis av kupp og unike gavemuligheter. De mest populære gavene i bruktmarkedet er ting til barn og unge som leker og spill, det er ting til hjemmet og sportsutstyr til en billig penge.

*Om undersøkelsen:

Gjennomført av Norstat på vegne av FINN  blant et representativt utvalg på 1064 menn og kvinner i Norge, fra 15-99 år. Feltperiode: uke 44 i 2022.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

FINNs årlige undersøkelse om brukte julegaver, viser at vi blir mer positive til både å få og å gi brukte gaver for hvert år. Foto: Getty Images
FINNs årlige undersøkelse om brukte julegaver, viser at vi blir mer positive til både å få og å gi brukte gaver for hvert år. Foto: Getty Images
Last ned bilde
Kathrine Opshaug Bakke, bruktmarkedsekspert og leder for FINN torget. Foto: Caroline Roka.
Kathrine Opshaug Bakke, bruktmarkedsekspert og leder for FINN torget. Foto: Caroline Roka.
Last ned bilde

Om FINN.no

FINN.no
FINN.no
Grensen 5-7
0159 Oslo

+47 22 86 44 10http://www.finn.no

Vi er der for deg når du skal selge boligen din, når du er på jakt etter en pent brukt sofa, når du er moden for et karriereskift, hvis du finner ut at du vil bytte bil, reise på ferie eller leie hytte til påsken; vi er der for de fleste anledninger. 

FINN er Norges største markedsplass, og skal du kjøpe eller selge, stort eller smått, så er FINN stedet. 

Vil du vite mer om menneskene bak produktet FINN, og litt om hva vi driver med, så besøk oss gjerne på vår inspirasjons- og innholdsside FINNspirasjon, eller på Jobbifinn.finn.no.

Har du spørsmål om data, tall eller innsikt fra FINN? Send en henvendelse til presse@finn.no (i helger og ferier er det dessverre ikke sikkert vi rekker å besvare alle henvendelser). 

Følg pressemeldinger fra FINN.no

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra FINN.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra FINN.no

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye