Grappa Musikkforlag AS

Ernst Simon Glaser med 6 nye solostykker inspirert av Bachs cellosuiter

Del
I løpet av 20 år har Ernst Simon Glaser bestilt 6 nye solostykker inspirert av J.S. Bach sine 6 suiter for cello solo fra 6 forskjellige Norske komponister. Dette har resultert i innspillingen "Echos of What Will Come - Conversations with J.S." som nå endelig slippes på CD og digitalt! Dette skal feires med slippkonsert tirsdag 15. november kl.18 i Store Studio, NRK.
Ernst Simon Glaser. Foto: Lina Ikse.
Ernst Simon Glaser. Foto: Lina Ikse.

Ernst Simon Glaser – Cello
Sean Lewis – Lydtekniker og produsent
Komposisjoner av Magnar Åm, Lene Grenager, Bjørn Kruse, Eivind Buene, Therese B. Ulvo, Olav Anton Thommessen and Johann Sebastian Bach

LYTT HER

Johann Sebastian Bachs cellosuiter, regnes som den ypperste testen på en cellists tekniske og musikalske kapasitet. Men kanskje viktigst av alt, suitene er flotte kunstverk og majestetisk bevis på Bachs oppfinnsomhet med tanke på hva han får til med en ensom cello. Ernst Simon Glaser har understreket dette faktum ved å gi levende komponister i oppdrag å kjempe med Bachs suiter. Det er selvfølgelig en feiring av den gamle mesteren, men det er også en feiring av instrumentet og av den rene fremføringsglede i seg selv.  

Det hele startet da Eivind Buene skrev et solostykke til Glasers debutkonsert i 2003. Eivind hadde tidligere studert gitar og kjente til Bachs suiter for solo cello gjennom lutt-transkripsjoner. Han hadde et spesielt forhold til 5. Suiten i c-moll og valgte derfor å la seg inspirere av denne. 

Eivind Buene om verket:
«Conversationwith J.S. er et stykke hvor klanglige fantasier anno 2002 møter energien i Johann Sebastian Bachs cellosuite no. 5. Bachs gestikk, de fysiske bevegelsene og den musikalske flyten er grunnlaget for en samtale på tvers av århundrene, hvor celloens og musikkens historie klinger mellom linjene.» 

«Etter å ha spilt Eivinds verk noen ganger så lurte jeg på hvordan det ville være å spille det tett inntil Bach suiten som var inspirasjonskilden til verket, og så for meg interessante konsert og seminar-situasjoner. Jeg tenkte også at det ville være spennende å bestille et nytt verk for hver av de 6 Bach suitene og fremføre alle nyskrevne stykker sammen med sin Bach suite. Jeg var nysgjerrig på hvordan oppgaven om å la seg inspirere av en spesifikk Bach suite ville påvirke forskjellige komponister til å skrive» - Ernst Simon Glaser.

Prosjektet involverer nå verk komponert av de anerkjente norske komponistene Magnar Åm, Bjørn Kruse, Therese Birkelund Ulvo, Lene Grenager, Eivind Buene og Olav Anton Thommessen – og de resulterende komposisjonene gjenspeiler deres unike respons på Bachs materiale.  

Ernst Simon Glaser er en forkjemper for samtidsmusikk og jobber for tiden som solocellist i Kringkastingsorkesteret. Av priser kan tidligere Rikskonsertenes «Årets unge solist» og Musikkens venner «Debutantpris» nevnes. Hans debut-innspilling med Liv Glaser på fortepiano (Schumann og Schubert – Simax, 2004) ble godt mottatt. Hans innspilling med Sjøforsvarets Musikkorps bestående av fire cellokonserter med blåsere fikk en engelsk anmelder til å skrive at Glaser «with groove and elegance explores new avenues within contemporary music». Hans forrige CD på BIS som kom i 2017, der Glaser er solist i Tommie Haglunds «Flaminis Aura» med Göteborgs Symfoniker (dirigent David Afkham), ble nominert til svensk Grammy. Etter studier med Ralph Kirshbaum ble Ernst Simon Glaser ansatt som alternerende solocellist i Trondheim Symfoniorkester i en alder av 22 år. Fra 2001-2010 var han solocellist i Den Norske Operas Orkester og fra 2009-2021 var han solocellist i Göteborgs Symfoniker, Sveriges Nasjonalorkester. Glaser har tidligere undervist ved Musikkonservatoriet i Trondheim, og Norges Musikkhøgskole som Truls Mørks assistent, og vikar. Ernst Simon Glaser spiller på en cello bygget av Francesco Ruggieri, Cremona ca. 1680, generøst stilt til rådighet av Dextra Musica. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Ernst Simon Glaser. Foto: Lina Ikse.
Ernst Simon Glaser. Foto: Lina Ikse.
Last ned bilde
Cover: Ernst Simon Glaser - "Echos of What Will Come - Conversations with J.S.". Artwork: Martin Kvamme.
Cover: Ernst Simon Glaser - "Echos of What Will Come - Conversations with J.S.". Artwork: Martin Kvamme.
Last ned bilde

Lenker

Om Grappa Musikkforlag AS

Grappa Musikkforlag AS
Grappa Musikkforlag AS
Akersgata 7
0158 Oslo

23 35 80 00http://www.grappa.no/no

Grappa Musikkforlag A/S ble etablert i 1983 og er et av Norges største uavhengige plateselskap. I år 2023 har Grappa 40 års jubileum. 

Grappa Musikkforlag har gitt ut over fire tusen album spredt på ulike labler. Foruten Grappa som favner viser og pop, så utgis klassisk musikk på Simax Classics, folkemusikk og verdensmusikk på Heilo, blues og country på Blue Mood og jazz på Hubro.

Grappa samarbeider med Egmont Kids Media Nordic AS om utgivelse av barnemusikk gjennom Barneselskapet. Grappa samarbeider med Norsk Jazzforum om innspilling og utgivelse av norsk jazz på Odin. Grappa har også et tett samarbeide med Rune Grammofon og Drabant Music.

Følg pressemeldinger fra Grappa Musikkforlag AS

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Grappa Musikkforlag AS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Grappa Musikkforlag AS

Sigrid Moldestad vender tilbake til røtene sine med eit banebrytande folkemusikalbum og bok ho har kalla «Breim»1.12.2023 10:41:26 CET | Pressemelding

Sigrid Moldestad, den anerkjende norske artisten og låtskrivaren, tek eit djupt dykk inn i hjartet av sin kulturarv med sitt komande album «Breim». Etter seks suksessfulle soloalbum som i hovudsak har vore skapt av eigne songar og tekstar, utforskar Moldestad no si rolle som tradisjonsmusikar og leverer eit personleg album som hentar inspirasjon frå røtene.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom