NGI leder EU-prosjekt som skal digitalisere gruveindustrien og sikre økt bærekraft
Europa må i dag importere fra blant annet Asia mange av mineralressursene som brukes for å produsere alt fra mobiltelefoner, fornybar energi og moderne forsvarsutstyr. I de kommende tiårene er det forventet at behovet for mineraler vil øke kraftig. I Europa står små og mellomstore gruver for over halvparten av verdiskapningen.
– Disse gruvene spiller en avgjørende rolle for at Europa skal bli mer uavhengig av import og mer konkurransedyktig med tanke på bærekraft – både økonomisk, for miljøet, men også sosial bærekraft gjennom ansvarlig gruvedrift, sier senioringeniør ved NGI - Norges Geotekniske Institutt, Sean Salazar, som skal lede det 3,5-årige prosjektet.
NGIs Sean Salazar (t.v.)vil lede DINAMINE og Mahdi Shabanimashcool er ansvarlig for det tekniske konseptet i prosjektet. Foto: NGI.
Innovasjonsprosjektet DINAMINE, som står for "Digital and Innovative MINE of the future", skal utvikle et innovativt og helhetlig ledelsessystem for gruvedrift. Målet er å endre og modernisere gruveindustrien. Prosjektet er finansiert av EUs rammeprogram for forskning og innovasjon, Horisont Europa.
– Nøkkelordet for å gå til dette paradigmeskiftet er digitalisering. Med DINAMINE ønsker vi å vise hvordan vi ved hjelp av innovative løsninger kan skape en mer bærekraftig industri, sier senioringeniør ved NGI, Mahdi Shabanimashcool, som er ansvarlig for det tekniske konseptet i prosjektet.
11 europeiske partnere
NGI skal de neste 3,5 årene lede EU-prosjektet på over 126 millioner kroner med et høynivå, industridrevet, tverrfaglig, konsortium med partnere fra Norge, Portugal, Spania, Italia, Slovenia og Nederland. Nye teknologier som konsortiet skal utvikle og teste inkluderer:
- Et smart databasesystem for sanntidsintegrering av ulike typer informasjon, som geologiske og geofysiske data, mineralressurser, geomekanikk, proesseringsdata for mineraler, avfallsprodukter og miljødata. Sammen med økonomiske og praktiske hensyn vil datasystemet bli brukt for å sikre god og helhetlig planlegging, overvåkning og administrativ ledelse.
- En maskinlæringsbasert teknologi for å utvikle og forbedre bergteknikkrelaterte aktiviteter, slik som klassifisering av bergarter, sprengning og stabilisering ved at teknologien blir inkorporert i halvautomatisk boreutstyr.
- Geomekanisk overvåkning i sanntid av undergrunnsanlegg og dagbrudd.
Det meste av denne teknologien vil NGI være ansvarlig for å utvikle. I tillegg har NGI koordinatoransvar. Utviklingsarbeidet vil bli ledet av Salazar, mens Shabanimashcool skal være teknisk leder og vil involvere forskere fra flere tekniske disipliner i NGI. ,
Teknologien som skal utvikles vil bli testet ut på i to demonstrasjonssteder i Norge og Portugal, i regi av henholdsvis norske Skaland Graphite og portugisiske Felmica Minerais Industriais. Teststedene er valgt ut med tanke på å kunne være representative for europeiske regioner, råmaterialer og verdikjeder.
PROSJEKTPARTNERNE I DINAMINE
Norges Geotekniske Institutt (Norge)
Skaland Graphite AS (Norge)
Felmica Minerais Industriais SA (Portugal)
WorldsSensing SL (Spania)
SINTEF Nord AS (Norge)
SINTEF AS (Norge)
SINTEF Helgeland AS (Norge)
National Institute of Chemistry (Slovenia)
AMV AS (Norge)
Ciaotech Srl (Italia)
SPECTRAL Industries BV (Nederland)
Nøkkelord
Kontakter
Sean SalazarProsjektingeniør !Fjernanalyse og geofysikk
Tel:+47 459 13 492sean.salazar@ngi.noMahdi ShabanimashcoolSeniorrådgiverIngeniørgeologi og bergteknikk
Tel:+4746272593mahdi.shabanimashcool@ngi.noBilder
Om NGI
På sikker grunn
NGI – Norges Geotekniske Institutt – er et uavhengig, internasjonalt senter for forskning og rådgivning innen ingeniørrelaterte geofag, der vi integrerer kunnskap mellom geoteknikk, geologi og geofysikk. Vår forskning gir kunnskap som styrker norsk næringsliv til å løse noen av de viktigste utfordringene vi står overfor innenfor klima, miljø, energi og naturfarer.
Gjennom årene har vi tiltrukket oss dedikerte fagfolk og internasjonale eksperter på bruk av geomaterialer som byggegrunn og byggemateriale, skredproblematikk og forurensning av grunnen. Utvikling og anvendelse av ny teknologi står helt sentralt i vår virksomhet for å finne bærekraftige løsninger og sikre at vi bygger et samfunn på sikker grunn. Vår ekspertise og løsninger er kjent og etterspurt i store deler av verden.
NGI har hovedkontor og laboratorier i Oslo, avdelingskontor i Trondheim, forskningsstasjon for snøskred på Strynefjellet, og utenlandskontorer med geoteknisk laboratorium i Houston, Texas, USA, og i Perth, Western Australia, i tillegg til samarbeidsavtaler med veletablerte selskap og institusjoner i store deler av verden.
NGI ble formelt opprettet 1. januar 1953, underlagt Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Forskningsråd (NTNF). I 1985 ble NGI omgjort til en selvstendig stiftelse. Driftsvirksomheten (forskning og rådgivning) ble 1. januar 2024 overført til Norges Geotekniske Institutt AS, et aksjeselskap som eies 100 % av stiftelsen NGI.
Som en av hovedpartnerne støtter NGI Ingeniører Uten Grenser (IUG) økonomisk og gjennom å bidra med ingeniørkompetanse til IUGs oppdrag for norske bistandsorganisasjoner.
Følg pressemeldinger fra NGI
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NGI på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NGI
NGI åpner Tromsø-kontor for å bidra til at nordområdene er bedre rustet mot naturfarer29.10.2024 09:00:00 CET | Pressemelding
Snøskred, kvikkleireskred, stigende havnivå, stormflo, kysterosjon og permafrost som tiner er naturfarer som rammer lokalmiljøer nord for polarsirkelen. NGI - Norges Geotekniske Institutt åpner kontor i Tromsø fordi de ønsker å bidra i det viktige arbeidet som foregår i nordområdene.
Økt etterspørsel etter damsikkerhetskompetanse – NGI opprettet egen avdeling for damsikkerhet17.9.2024 10:26:50 CEST | Pressemelding
Klimaendringer, høye sikkerhetskrav, ny kunnskap og etterslep på vedlikehold gjør at mange dammer, både her hjemme og internasjonalt, trenger nye sikkerhetsvurderinger og oppgraderinger. NGI – Norges Geotekniske Institutt har nå opprettet en egen avdeling for damsikkerhet.
Hvilke vannløselige miljøgifter skal vi prioritere å fjerne fra naturen?16.9.2024 12:59:29 CEST | Aktuelt
Tusenvis av evigvarende og vannløselige miljøgifter er blitt spredd i naturen via mat, drikke, overflater, luft og vann. For å fjerne miljøgiftene – hvor skal man starte? Det EU-finansierte forskningsprosjektet ZeroPM tar prioriteringsdebatten.
Klimautløst skred på Grønland ga utslag på seismiske målestasjoner verden over12.9.2024 20:05:00 CEST | Pressemelding
– Skredet skapte en 200 meter høy tsunami som skvulpet frem og tilbake i den smale fjorden i ni dager, forklarer Finn Løvholt fra NGI – Norges Geotekniske Institutt.
Tar grep for det nødvendige digitale skiftet i bygge- og anleggsbransjen15.5.2024 13:43:21 CEST | Pressemelding
Norge ligger langt bak i det digitale skiftet i bygg- og anleggsbransjen. Mangel på kompetanse og data er det største hinderet. Flere initiativ, som nye, digitale løsninger for geobransjen og interne læringskulturer, endrer nå bygg- og anleggsbransjen. Vinnerne er klima og miljø, økonomi og samfunnssikkerhet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom