Regjeringen vil konsekvensvurdere områder for havbruk til havs
Viktige brikker for arbeidet med havbruk til havs er nå på plass. I tillegg til konsekvensvurderingen, ble det overordnede regelverket fastsatt mandag 7. november med et nytt kapittel 4 i laksetildelingsforskriften og endringer i produksjonsområdeforskriften.
– Endelig har startskuddet gått! Nå starter vi opp prosessen med å vurdere konkrete områder for havbruk til havs. Det er et arbeid som vil være av stor betydning for framtidig verdiskaping og aktivitet i norsk havbruksnæring. Arbeidet med å tilrettelegge for offshore havbruk har med dette nådd en ny og viktig milepæl, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.
Hurdalsplattformen peker på at utvikling av et eget konsesjonsregime for havbruk til havs er et mål for denne regjeringen.
– Med å starte konsekvensvurderingen av Trænabanken, Frøyabanken nord og Norskerenna sør holder vi tempoet oppe med å utvikle et eget konsesjonsregime for havbruk til havs, samtidig som at vi legger vi til rette for ytterlige vekst i en næring som allerede bringer inn store verdier til fellesskapet, sier Skjæran.
Sameksistens og bærekraft
Fiskeri- og havministeren er tydelig på at både sameksistens og strenge krav til bærekraft har fullt fokus når regjeringen nå går i gang med å legge til rette for offshore havbruk.
– Når vi nå peker ut områder som skal konsekvensvurderes for den nye havnæringen, er det samtidig viktig for meg å være helt tydelig på at næringer som allerede bruker havet skal være trygge på at de ikke fortrenges. Sameksistens med andre næringer og hensyn til gytefelt og oppvekstområder står helt sentralt i prosessen som nå starter, sier Skjæran.
En fersk SINTEF-rapport anslår at mot 2050 kan havbruk til havs gi årlig verdiskaping i størrelsesorden 100 mrd kroner og mange titalls tusen ansatte inkludert ringvirkningseffekter.
Relatert:
Nye regler for etablering av havbruk til havs
Kongelig resuolusjon Konsekvensvurdering av områder for havbruk til havs
Faktabokser
Om prosessen
- Med konsekvensvurdering menes følgende: vurdere konsekvenser for miljø, fiskehelse og sameksistens med andre marine næringer ved å etablere havbruk til havs, gjøre opp kunnskapsstatus og basere vurderingene på tilgjengelig kunnskap, sikre bred involvering av relevante parter i prosessen.
- I samarbeid med Havforskningsinstituttet har Fiskeridirektoratet kartlagt og identifisert områder som kan være egnet for havbruk til havs. Av totalt 27 områder som ble vurdert i 2019 ble 11 områder pekt på som mulige kandidater for konsekvensvurdering.
- Fiskeridirektoratet har involvert både sektormyndigheter og næringsinteresser i flere runder. Direktoratet holdt dialogmøte med relevante sektormyndigheter i mai 2019. Disse ble også involvert ved revidering av rapporten i 2021 samt i to påfølgende høringsrunder hvor direktoratet ba om innspill om til sammen fem konkrete områder. Nærings- og Fiskeridepartementet mottok 12. juli i år anbefaling fra Fiskeridirektoratet om å konsekvensvurdere «Norskerenna sør», Frøyabanken nord» og «Trænabanken».
Om sameksistens
En konsekvensvurdering av et område ikke vil gi en eksklusiv rett til å drive havbruk i dette området. Prosessen for etablering av havbruk til havs som ble fastsatt 7. november i år, innebærer at et større område som konsekvensvurderes, senere deles inn i flere mindre utlysningsområder med påfølgende etablering av konkrete lokaliteter. Selve havbruksaktiviteten vil dermed kun båndlegge mindre områder innenfor et større utredningsområde, omfattet av selve anlegget, fortøyningssystemer og en sikkerhetssone på 500 meter. Etablering av anlegget utelukker dermed ikke sameksistens med annen næringsvirksomhet i resten av området som er konsekvensvurdert.
Kontakter
Pressevakt NFD
902 51 303 (ikkje SMS)
Om Nærings- og fiskeridepartementet

Kongens Gate 8
0032 Oslo
Pressevakt: 902 51 303 (ikkje SMS)https://www.regjeringen.no/nfd
Departementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.
Følg pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Norge inngår stor og viktig frihandelsavtale3.7.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
I går ettermiddag ble Norge og de andre EFTA-landene enige om en ny frihandelsavtale med MERCOSUR-landene i Sør-Amerika. Energi, industrivarer, skipsfart og sjømat er blant næringene som vil få bedre markedsadgang.
Næringsministeren til Ukraine Recovery Conference (URC) i Roma1.7.2025 11:38:08 CEST | Pressemelding
9.–11. juli er næringsminister Cecilie Myrseth i Roma for blant annet å representere Norge på gjenoppbyggingskonferansen Ukraine Recovery Conference.
Nytt regelverk på plass - åpner for søknader om fiskeoppdrett på land igjen1.7.2025 08:01:00 CEST | Pressemelding
Nærings- og fiskeridepartementet har i dag fastsatt endring av laksetildelingsforskriften og akvabiosikkerhetsforskriften. Endringene innebærer en presisering av vilkår for plassering av anlegg, slik at grensen mellom hva som anses å være på land og i sjø blir tydeligere. Det innføres krav om desinfeksjon av inntaksvann for anlegg på land for å begrense risiko for spredning av smittestoff via vann.
I dag får Konkurransetilsynet et nytt verktøy for å bekjempe alvorlige konkurranseproblemer1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Markedsetterforskning er et nytt verktøy for Konkurransetilsynet, som kan bidra til bedre konkurranse. God konkurranse er viktig for at forbrukerne skal få rimelige priser og godt utvalg. Markedsetterforskning vil gjelde for alle markeder, inkludert dagligvarebransjen. Reglene om markedsetterforskning trer i kraft 1. juli.
Nye grep for å sikre en bærekraftig turistfiskenæring1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss innfører fra 1. august i år nye tiltak for å sikre en mer bærekraftig turistfiskenæring.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom