Norske kommuner får 102 millioner kroner i Enovastøtte

-Omstillingen til lavutslippssamfunnet krever at vi bruker energi på en klok måte. Det er vårt håp at denne støtten fører til økt fornybar energiproduksjon og et redusert energibehov, sier Nils Kristian Nakstad, administrerende direktør i Enova.
Stor interesse fra norske kommuner
Norske kommuner viste stor interesse for støttetilbudet da det ble lansert av Enova tidligere i høst. I og med at dette var satt opp som en konkurranse, var det de prosjektene som kunne levere flest kilowatt timer per støttekrone, som ble rangert øverst. I alt 63 ulike prosjekt i 17 kommuner får støtte.
-Det er stort potensiale for energitiltak i boligmassen og vi synes det er positivt at dette tilbudet treffer kommunene så bra. Nå er det opp til kommunene å gjennomføre disse tiltakene innen 2025, sier Nakstad.
Gjelder utleiebygg eid av kommunene
Ordningen gjelder kommunens investering i eksisterende utleiebygg som leies ut til privatpersoner og som eies av kommunene selv. Midlene til støtten kommer fra budsjettforliket mellom Regjeringen og SV i november 2021. Da ble bevilgningen til Enova økt med blant annet 100 millioner kroner som skulle gå til energitiltak i husholdninger. Kommunen kunne søke på i alt ni tiltak, som for eksempel solceller, væske - vann varmepumpe og etterisolering av yttervegger.
Se programside her
-Høye strømpriser rammer særlig husstander med lave inntekter. Regjeringens klimapolitikk skal også være god sosialpolitikk. Vi iverksatte derfor en ordning gjennom Enova som skulle bidra til energitiltak i kommunale utleieboliger. Enova har reagert raskt på oppdraget, og det er gledelig å se at kommunene har brukt denne muligheten godt. Det viktige arbeidet med energitiltak i lavinntektshusholdninger videre fører vi neste år gjennom Husbanken, sier klima- og miljøminister Espen Barth-Eide (Ap).
Ny støtteordning gjennom Husbanken neste år
Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2023 å bevilge 333,5 millioner kroner til en ny støtteordning for energitiltak neste år. Ordningen er foreslått å omfatte energitiltak i kommunalt eide utleieboliger, omsorgsboliger og sykehjem.
- Husbanken vil samarbeide med Enova for å komme fram til en liste med energitiltak som kommunene kan søke om tilskudd til. Vi vil så snart det er mulig informere kommunene om hvordan de søker og kriterier for å få tilskudd, sier Osmund Kaldheim, administrerende direktør i Husbanken.
Nøkkelord
Kontakter
Eiliv FlaknePressesjef/Head of media
Tel:+47 950 66 565eiliv.flakne@enova.noAre Martin SaurenFagdirektør, KommunikasjonHusbanken
Tel:+47 32 26 26 35Tel:+47 995 51 666are.sauren@husbanken.noBilder

Om Enova
Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Omstillingen krever at vi kutter utslipp av klimagasser, bidrar til teknologiutvikling og innovasjon og skaper nye verdier. Derfor jobber Enova for at ny energi- og klimateknologi blir utviklet og tatt i bruk i markedet.
Enova SF er lokalisert i Trondheim og har 75 medarbeidere. Selskapet eies av Klima- og miljødepartementet, og finansieres via Klima- og energifondet og et lite kostnadspåslag på strømregningen.
Følg pressemeldinger fra Enova
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Enova på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Enova
Ny utlysing i EUs innovasjonsfond27.11.2023 09:15:00 CET | Pressemelding
Torsdag 23.november åpnet en ny utlysning i EUs innovasjonsfond. Nå blir det også mulig å søke for selskap innenfor maritim transport og luftfart. Det betyr nye muligheter for norske selskap som vil ha bred europeisk støtte til sine teknologiprosjekt. Ved forrige tildeling i juni i år, gikk innovasjonsfondet inn med hele 5,7 milliarder kroner i fem norske prosjekt. - Vi gleder oss til å ta imot nye søkere fra norske selskap. Det sterke resultatet i sommer viser at norsk industri og næringsliv er helt i front på flere teknologiområder, sier Ingunn Syrstad Bøgeberg i Enova. Hun er nasjonalt kontaktpunkt for innovasjonsfondet i Norge og er i tett dialog med de selskapene som søker støtte.
Norges første komplette energistasjon2.11.2023 10:30:00 CET | Pressemelding
Enova går inn med ti millioner kroner til bygging av en fyllestasjon for hydrogen på Innlandsporten ved Mjøsa. Stasjonen, som skal bygges og eies av Vireon, skal stå ferdig i 2025. Dette blir den sjette fyllestasjonen for hydrogen til tungtransport i Sør-Norge og det vil da være mulig for tyngre kjøretøy å kjøre utvalgte korridorer gjennom landsdelen.
Nye grep ga millionstøtte fra Enova16.10.2023 10:00:00 CEST | Pressemelding
Havila Biogass AS legger opp til en ny verdikjede for sin produksjon av biogass. Det nye anlegget som skal ligge på Raudsand utenfor Molde, skal levere biogass til Hydro Sunndal. Biogassen erstatter fossil energi og vil føre til store utslippskutt for aluminiumsverket på Sunndalsøra. Enova støtter biogassprosjektet med 26,5 millioner kroner.
Nå blir det roligere rundt vinsjan på kaia29.9.2023 09:13:31 CEST | Pressemelding
I løpet av vinteren synker lydnivået på kaianlegget til Fishbase Salmon AS på Dønna. Da forsvinner den dieseldrevne hjullasteren og erstattes av en elektrisk utgave. Støynivået vil gå ned og selskapet kutter CO2-utslippene. Selskapet er ett av flere som får Enovastøtte til slike klimagrep.
NOK 709 million for emission-free maritime transport26.9.2023 14:20:14 CEST | Pressemelding
A number of vessels and charging solutions for emission-free maritime transport receive NOK 709 million in support from Enova. The vessels vary from fully electric to ships powered by ammonia and hydrogen. The purpose of the support is to strengthen the use of zero-emission technology at sea.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom