Tradisjonelle norske trehus er trygge
Våren 2022 fikk DiBK i oppdrag fra Kommunal- og distriktsdepartementet å vurdere brannkravene til ytterkledning, og om disse er satt til rett nivå for lave byggverk.
- Etter utførlige tester av ulike byggevarer, gjennomgang av forskningsresultater og innspill fra fagmiljøer, mener vi at dagens sikkerhetsnivåer hensiktsmessig og oppfyller de kravene vi som samfunn må ha, i første rekke for å sikre liv og helse, i andre rekke for å sikre materielle verdier, sier avdelingsdirektør Christine M. Karlsen i DiBK.
Sikkerhet går foran alt
Det brannfaglige miljøet har i sine innspill til vurderingen vært tydelige på at dagens sikkerhetsnivå gir håndterbare situasjoner for brannvesenet, men at å senke kravene åpner markedet for materialer vi i dag ikke kjenner egenskapene til.
- Norske trehus er trygge. I Norge har vi en lang tradisjon for å male eller beise ubehandlet trekledning etter at bygget er ferdigstilt. Våre undersøkelser viser at trekledning behandlet med flertallet av dagens produkter innen malinger og beis oppfyller sikkerhetskravene i dagens regelverk, sier avdelingsdirektør Christine M. Karlsen i DiBK.
I april 2021 ble det gjennomført en regelendring for å avhjelpe byggeprosjekter der det er brukt behandlet trekledningtil yttervegger som ikke tilfredsstiller kravene i regelverket. Slike bygninger kan i dag få ferdigattest, så lenge det gjøres en analyse som dokumenterer at brannsikkerheten er ivaretatt. En slik analyse vil kunne konkludere med at brannsikkerheten er god nok, mens det i andre tilfeller må gjøres utbedringer.
Produktdokumentasjonen må være rett
Oppføring av byggverk og omsetning av byggevarer reguleres av flere regelverk. Deler av regelverket baserer seg også på felleseuropeiske standarder.Når man behandler tre med ulike kjemikalier som maling, impregnering eller olje, så forandrer brannegenskapene seg. Testing er viktig for at byggevarene brukes på en måte som gir trygge bygninger.
- Vi vet at dette er vanskelig. Derfor er det viktig at produsentene rådfører seg med fagkyndige om hvordan deskal forholde seg til regelverket. Brannsikkerhet er et av de mest grunnleggende hensynene vi må ta når vi bygger. For at forbrukere og utbyggere skal kunne ta opplyste valg i en byggeprosess, må produktdokumentasjonen være korrekt, avslutter Christine M. Karlsen.
Nøkkelord
Bilder
Om Direktoratet for byggkvalitet
Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) er et nasjonalt kompetansesenter innenfor bolig- og byggkvalitet og sentral myndighet på flere områder innenfor bygningsdelen av plan- og bygningsloven.
Vårt arbeid er rettet mot kommunene, aktørene i byggeprosessen og byggevaremarkedet. Direktoratet skal ha oversikt over hvordan regelverket virker, og ha god kunnskap om og bidra i den faglige utviklingen i samhandling med kommuner, byggenæringen og andre aktører.
En viktig oppgave er å øke kunnskapen i samfunnet - spesielt i byggenæringen og kommunene - om byggeregler, byggkvalitet og byggesaksprosess.
Direktoratet for byggkvalitet er et virkemiddel for å realisere bygningspolitikken. Direktoratet skal bidra til å oppfylle to hovedmål:
- Raskere boligbygging og gode byggkvaliteter
- Forvaltningen av bolig- og bygningssektoren skal være effektiv og brukerrettet.
Følg pressemeldinger fra Direktoratet for byggkvalitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Direktoratet for byggkvalitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Direktoratet for byggkvalitet
Får lede Direktoratet for byggkvalitet i seks nye år14.6.2024 12:30:00 CEST | Pressemelding
Fredag 14. juni ble Per-Arne Horne utnevnt av Kongen i statsråd som direktør for Direktoratet for byggkvalitet (DiBK). Han har dermed fått fornyet sitt åremål.
Starter tilsyn med røykvarslere5.4.2024 11:30:37 CEST | Pressemelding
Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) skal nå gjennomføre et markedstilsyn med røykvarslere.
Revisjon av Byggeforskrift for Longyearbyen18.1.2024 11:28:56 CET | Pressemelding
På Svalbard gjelder ikke plan- og bygningslovgivingen. Den som bygger her, må i stedet forholde seg til byggeforskriften for Longyearbyen. Nå blir forskriften revidert av Longyearbyen lokalstyre med bistand fra Direktoratet for byggkvalitet.
Klimaendringer tvinger oss til å bygge annerledes28.12.2023 12:19:21 CET | Kronikk
Ekstremværet Hans har flere søsken. De kommer på besøk, igjen og igjen. Med seg har de enorme mengder nedbør. Overvannet som oppstår, må vi håndtere i felleskap.
Nye reglar for handtering av overvatn21.12.2023 09:30:00 CET | Pressemelding
Eit våtare og villare vêr gjer at vi må tenkje annleis om korleis vi byggjer. Nytt regelverk gjeld frå 1. januar 2024.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom