Osteoporosedagen: Derfor lønner det seg å investere i et solid kalsiumlager

Onsdag 20. oktober er verdens osteoporosedag (beinskjørhet) som minner oss på en utbredt folkesykdom, spesielt blant voksne kvinner. Beinskjørhet oppstår når beinmassen inne i knoklene svekkes og brudd lett forekommer.
Mange forbinder kalsium med melk
Helt siden vi var små har vi fått høre at melk er viktig for å vokse, men finnes det noe sannhet i barndomsmantraet, og betyr det at vi ikke trenger melk som voksen?
Ja og nei, svarer ernæringsrådgiveren Terese Glemminge Arnesen i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
– Siden melk inneholder mye kalsium er det dermed den enkleste måten å få i seg rikelig med mineralet på - både som barn og voksen.
– Selv om vi bygger mest skjelett inntil 30 årene, er mineralet vel så viktig i voksen alder. Hvis kroppen ikke får nok kalsium gjennom maten vil den automatisk bruke skjelettet som et nødlager. Derfor er det viktig å både investere i et godt kalsiumlager tidlig i livet, samtidig som du sørger for å fylle på med kalsium gjennom maten du spiser som voksen.
Kalsium finnes i flere matvarer som ost, yoghurt, appelsiner, brokkoli og spinat. Den største kilden er likevel melk og meieriprodukter.
– Ved å spise rikelig med grønne grønnsaker sammen med norske myndigheters anbefaling om tre magre meieriprodukter om dagen bidrar du til å dekke anbefalt kalsiuminntak på 800 milligram kalsium per dag, sier Glemminge Arnesen.
Hva mer kan vi gjøre for å forebygge?
Årsaken til osteoporose er sammensatt, og vi vet at gener spiller en betydelig rolle i tillegg til livsstil. Heldigvis kan vi påvirke sistnevnte for å motvirke beinskjørhet.
– Det viktigste er et sunt kosthold, unngå å røyke, ha et moderat inntak av alkohol og å være fysisk aktiv. Trening gjør kroppen og knoklene sterkere, og et sunt og variert kosthold med meieriprodukter fra tidlig alder vil bidra til å forebygge beinskjørhet, sier Glemminge Arnesen og avslutter med et siste tips.
– Vitamin D påvirker også kalsiumlagrene i kroppen og er helt sentralt for opptaket av kalsium fra maten vi spiser. Hvis du mistenker at du får for lite D vitaminer gjennom sollys eller fisk, kan det lønne seg å velge melk med tilsatt vitamin D eller ta tilskudd, sier Glemminge Arnesen.
Kontakter
Stine WickmannKommunikasjonsrådgiverMelk.no
Tel:48891999stine@melk.noBilder


Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Nordmenn elsker julegrøt28.11.2025 08:24:03 CET | Pressemelding
Tre av fire nordmenn spiser julegrøt i løpet av desember – og blant dem under 45 år gjelder dette hele åtte av ti. Det viser en fersk Norstat-undersøkelse utført for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Tallene viser at julegrøt fortsatt er en av de mest populære tradisjonene våre i adventstiden.
Opptur for melk og grove kornprodukter27.11.2025 11:02:55 CET | Pressemelding
Ferske tall fra Helsedirektoratets *Utviklingen i norsk kosthold 2025* viser en positiv utvikling for noen av de viktigste basisvarene i norsk kosthold. Etter flere år med nedgang flater melkeforbruket nå ut, og flere melkeprodukter viser vekst. Samtidig øker sammalt mel (fullkorn) – for første gang siden 2018.
Kvarg vokser 59 % i Q3 – i takt med sterk proteintrend26.11.2025 05:30:00 CET | Pressemelding
Kvarg har gått fra å ligge litt under radaren til å bli en av de tydeligste driverne i ferskostkategorien. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget økte nesten 60 % i tredje kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor.
Melk i medvind – alle kategorier peker oppover13.11.2025 07:07:00 CET | Pressemelding
Melkesalget økte i tredje kvartal, og alle meierikategorier gikk opp sammenlignet med samme kvartal i 2024. Flere velger igjen melk, og interessen for naturlige og proteinrike produkter holder seg sterk.
Grøtens dag 23. oktober: Unge kvinner spiser mest havregrøt22.10.2025 08:03:38 CEST | Pressemelding
Torsdag 23. oktober markeres Grøtens dag, og havregrøt fortsetter å være nordmenns klare grøtfavoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
