Osteoporosedagen: Derfor lønner det seg å investere i et solid kalsiumlager

Onsdag 20. oktober er verdens osteoporosedag (beinskjørhet) som minner oss på en utbredt folkesykdom, spesielt blant voksne kvinner. Beinskjørhet oppstår når beinmassen inne i knoklene svekkes og brudd lett forekommer.
Mange forbinder kalsium med melk
Helt siden vi var små har vi fått høre at melk er viktig for å vokse, men finnes det noe sannhet i barndomsmantraet, og betyr det at vi ikke trenger melk som voksen?
Ja og nei, svarer ernæringsrådgiveren Terese Glemminge Arnesen i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
– Siden melk inneholder mye kalsium er det dermed den enkleste måten å få i seg rikelig med mineralet på - både som barn og voksen.
– Selv om vi bygger mest skjelett inntil 30 årene, er mineralet vel så viktig i voksen alder. Hvis kroppen ikke får nok kalsium gjennom maten vil den automatisk bruke skjelettet som et nødlager. Derfor er det viktig å både investere i et godt kalsiumlager tidlig i livet, samtidig som du sørger for å fylle på med kalsium gjennom maten du spiser som voksen.
Kalsium finnes i flere matvarer som ost, yoghurt, appelsiner, brokkoli og spinat. Den største kilden er likevel melk og meieriprodukter.
– Ved å spise rikelig med grønne grønnsaker sammen med norske myndigheters anbefaling om tre magre meieriprodukter om dagen bidrar du til å dekke anbefalt kalsiuminntak på 800 milligram kalsium per dag, sier Glemminge Arnesen.
Hva mer kan vi gjøre for å forebygge?
Årsaken til osteoporose er sammensatt, og vi vet at gener spiller en betydelig rolle i tillegg til livsstil. Heldigvis kan vi påvirke sistnevnte for å motvirke beinskjørhet.
– Det viktigste er et sunt kosthold, unngå å røyke, ha et moderat inntak av alkohol og å være fysisk aktiv. Trening gjør kroppen og knoklene sterkere, og et sunt og variert kosthold med meieriprodukter fra tidlig alder vil bidra til å forebygge beinskjørhet, sier Glemminge Arnesen og avslutter med et siste tips.
– Vitamin D påvirker også kalsiumlagrene i kroppen og er helt sentralt for opptaket av kalsium fra maten vi spiser. Hvis du mistenker at du får for lite D vitaminer gjennom sollys eller fisk, kan det lønne seg å velge melk med tilsatt vitamin D eller ta tilskudd, sier Glemminge Arnesen.
Kontakter
Stine WickmannKommunikasjonsrådgiverMelk.no
Tel:48891999stine@melk.noBilder


Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom