Ny værradar åpnet i Finnmark

Radaren gir løpende informasjon på Yr om hvordan nedbøren beveger seg de neste 90 minuttene. Sammen med eksisterende radarer i Berlevåg og i Hasvik på Sørøya sørger den for god dekning over hele Finnmark. Alene har radaren på Rássegálvárri i Kautokeino kommune en rekkevidde på 240 kilometer.
Folk i områdene den dekker er de siste i landet som har fått tilgang til 90-minuttersvarselet på Yr.
Gir kunnskap om klimaendringer
Radaren er viktig for værvarslingen på den nordlige og værutsatte delen av E8. Den er også nyttig for luftfarten og til stor hjelp under redningsoppdrag. I tillegg gir den NVE godt grunnlag for å varsle om skred- og rasfare.
På sikt kan radaren også fortelle mye om klimaendringene, både i Nord-Norge og i en større sammenheng.
– Nedbøren blir kraftigere. En radar på Finnmarksvidda vil sammen med andre radarer og nedbørsobservasjoner hjelpe oss til å forstå hvordan nedbørsmønsteret endrer seg fra kysten og inn i landet, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt.
Beredskap
Det er nord i landet klimaendringene merkes først og tydeligst. Blir kloden 1,5 grader varmere, stiger temperaturen i Norge med 1,8 grader. I Finnmark stiger den med 2,3 grader.
– Et klimarobust samfunn trenger god klimainformasjon og god beredskap. God radardekning vil gi oss muligheten til både å forstå klimautviklingen i området bedre og ha en bedre forståelse av værutviklingen, sier Hygen.
Nøkkelord
Kontakter
Hans Olav HygenKlimaforskerMeteorologisk institutt
Tel:91123958hansoh@met.noPernille AmdahlKommunikasjonsrådgiverMeteorologisk institutt
Tel:41685884pernillea@met.noBilder

Om Meteorologisk institutt
Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Klimaendringer preget Europa i 202415.4.2025 04:00:00 CEST | Pressemelding
Europa varmes opp raskere enn noe annet kontinent, og konsekvensene av klimaendringene var tydelige i 2024. Isbreene i Skandinavia og Svalbard smeltet rekordmye og havet var rekordvarmt. Stadig mindre av Europa opplever nå temperaturer under frysepunktet.
Mars var mer enn to grader varmere enn normalt1.4.2025 15:26:20 CEST | Pressemelding
Årets mars ble den 5. varmeste og 6. våteste vi har registrert. I Innlandet var det ekstremt vått, mens i sørøst har det vært tørt. I Nord-Norge har vi registrert det våteste halvåret noensinne.
Vil framtidens nordmenn være født med rulleski på beina?17.3.2025 12:56:23 CET | Pressemelding
Årets skisesong har vært skuffende for mange, med lite snø og dårlige forhold. – Dessverre er dette bare en del av en nedadgående trend. Uansett hvor store utslippskutt vi gjør, vil skisesongen gjennomgå store endringer i hele Norge, sier klimaforsker.
Februar satte nær 100 varmerekoder3.3.2025 15:51:00 CET | Pressemelding
Årets februar er et godt eksempel på at klimaendringene preger været, spesielt i nord: – For 50 år siden var en så mild februar på Svalbard nesten utenkelig. I 2025 er ikke det rekord engang, sier klimaforsker
Giftig cocktail fra skip slippes rett ut i norske havområder19.2.2025 09:06:55 CET | Pressemelding
Eksosvasking fører til så høye nivåer av farlige stoffer at det skader livet i havet, viser ny modell fra MET. Forskningen har bidratt til at både Finland, Sverige og Danmark nylig har forbudt denne teknologien. I Norge er det fortsatt fritt fram.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom