Google Norge

Google Cloud kunngjør planer for den første skyregionen i Norge – skal akselerere bærekraftig digital transformasjon

Del
Den nye skyregionen skal driftes av fornybar energi og vil gi kunder i Norge en ren, bærekraftig infrastruktur for å drive innovasjon og vekst.

I dag kunngjør Google Cloud sine planer for den første skyregionen i Norge som skal støtte opp om landets bærekraftige digitalisering og møte den økende etterspørselen etter skytjenester lokalt og rundt om i verden. Den nye skyregionen vil bringe innovasjoner fra hele Google nærmere deres norske kunder og gi dem en plattform for en mer ressurseffektiv drift. 

Den norske skyregionen vil gi virksomheter i Norge valget om å lagre dataene deres lokalt, beholde datasuverenitet og drive deres digitale transformasjonsarbeid innenlands, med hastighet, sikkerhet og bærekraft i kjernen. I likhet med alle Googles skyregioner vil energibruken i den norske regionen årlig bli kompensert med 100% fornybar energi, og i tråd med Googles globale forpliktelser sikter den mot å operere utelukkende på karbonfri energi innen 2030. Slik vil den gi virksomheter i Norge en ren, bærekraftig infrastruktur til å drifte virksomheten og teknologien deres. 

– Når skyregionen lanseres i Norge vil den levere høyytelses- og lavlatenstjenester til lokale virksomheter og organisasjoner. Dette vil  gjøre dem i stand til å opprettholde de høyeste standardene for sikkerhet, datalokalisering og etterlevelse av retningslinjer. Vi ser frem til å jobbe sammen med kundene våre for å sikre at skyregionen i Norge tilpasses deres unike behov, slik at vi sammen kan skape nye muligheter for bærekraftig innovasjon og vekst, sier Kjell Arne Yttervik, norgessjef for Google Cloud. 

Med 35 regioner og 106 soner i drift over hele verden, er Google Clouds globale nettverk av skyregioner fundamentet for infrastrukturen som er bygget for å støtte kunder i alle størrelser og på tvers av bransjer. Ledende aktører innen alt fra detaljhandel, media og underholdning til finansielle tjenester, helsetjenester og offentlig sektor bruker Google Cloud som deres pålitelige innovasjonspartner for å adressere fem nøkkelområder: 

  • Forståelse og bruk av data: Google Cloud hjelper kundene sine med å bli smartere og ta bedre avgjørelser med en helhetlig dataplattform. Cloud hjelper kunder med å redusere kompleksiteten og kombinere ustrukturerte og strukturerte data – uansett hvor de befinner seg – for å produsere verdifull innsikt raskt og enkelt.
  • Etablere et åpent grunnlag for vekst: Når kunder flytter til Google Cloud får de en fleksibel, sikker og åpen plattform som utvikler seg i takt med deres organisasjon. Clouds forpliktelse til multicloud, hybrid sky og åpen kildekode gir organisasjoner valgfrihet, slik at utviklerne deres kan bygge raskere og mer intuitivt.
  • Skape et godt samarbeidsmiljø: I dagens hybride arbeidsliv gir Google Cloud verktøyene som trengs for å transformere måten folk skaper og samhandler på. 
  • Sikre systemer og brukere: Etterhvert som selskaper revurderer sin sikkerhetsposisjon, hjelper Cloud kundene med å beskytte dataene deres ved å bruke den samme infrastrukturen og sikkerhetstjenestene som Google bruker i egen drift.
  • Bygge en renere og mer bærekraftig fremtid: Google har vært karbonnøytral siden 2007, og jobber mot et ambisiøst mål om å operere utelukkende på karbonfri energi innen 2030. Når kunder kjører på Google Cloud i dag – den reneste skyen i bransjen – er driften deres allerede kompensert med 100% fornybar energi. Cloud hjelper kundene sine med å avkarbonisere applikasjonene og infrastrukturen deres med teknologier som Carbon Footprint og Active Assist.

– Denne kunngjøringen er et tydelig eksempel på at Google øker sine investeringer i Norge, og at vi forsterker våre forpliktelser til å støtte en bærekraftig digitalisering i hele regionen. Dette vil gi oss muligheten til å samarbeide tettere med lokale bedrifter, slik at vi kan levere på vår unike evne til å føre bedrifter og forbrukere nærmere hverandre - på tvers av Søk, YouTube og Cloud - for å levere kraftigere kundeopplevelser, raskt og sikkert, sier Tine Austvoll Jensen, norgessjef i Google.

Google Cloud-regioner, slik som den som nå kommer til Norge, tilbyr lagring og tjenester for Google Cloud-kunder som spenner fra små, mellomstore og store bedrifter til offentlig sektor og andre organisasjoner som ønsker å utnytte skytjenester. Hver Google Cloud-region leverer tjenester og produkter med høy ytelse og lav latens til både lokale og multinasjonale organisasjoner. Samtidig behandler Googles datasentre forespørsler om alle Googles tjenester, slik som YouTube, Søk, Gmail og Google Docs. Ytterligere detaljer, inkludert hvor skyregionen skal ligge i Norge, vil bli bestemt i månedene fremover. 

Dette sier kunder av Google Cloud:

– Overgangen til et mer fornybart og elektrifisert samfunn krever digitalisering av energisystemet. Både etablerte og nye aktører i energisystemet er avhengig av evnen til å jobbe sammen gjennom sanntidsdata og delte analyser. Da trenger vi offentlige skyer med fleksible og skalerbare løsninger. Samtidig er det viktigere enn noen gang at vi kan beskytte kritisk infrastruktur lokalt i Norge. En norsk skyregion gir oss muligheten til å løse begge disse utfordringene, sier Jon Andreas, Pretorius, CIO, Elvia.

– Loven pålegger oss å oppbevare enkelte data på norsk jord. Den nye Google Cloud-regionen i Norge vil bidra til å løse vårt behov for etterlevelse på dette området, og gi oss flere muligheter når vi fortsetter arbeidet med å flytte flere av applikasjonene våre til skyen. En lokal skyregion vil gi bredere tilgang til funksjonalitet, og gir oss samtidig flere valgmuligheter i å understøtte vår multicloud skystrategi. Dessuten betyr Googles investering i Norge flere arbeidsplasser, noe som igjen støtter NAVs oppdrag om å ha flere i arbeid, sier Vegard Storstad, CIO, NAV.

– Offisiell statistikk er en nasjons felles faktagrunnlag og er avgjørende for ethvert levende demokrati. Etter hvert som Norges datarikdom fortsetter å vokse eksponentielt, er det viktigere enn noen gang at vi har en svært sikker og skalerbar plattform som grunnlag for vårt arbeid, slik at innbyggerne våre kan debattere, planlegge og ta beslutninger basert på pålitelige statistisk informasjon. Google Cloud har vist at de kan tilby den sikkerheten, det personvernet og den skalerbarheten vi trenger for å beskytte dataene våre i skyen. Å kunne lagre og behandle data på norsk jord er noe vi ser på som en stor fordel, og vi ble glade da vi hørte om Google Clouds planer om å etablere en skyregion i Norge, sier Erik Leirstrand Øvrum, Seksjonsleder for plattformutvikling, SSB.

– Som Google Cloud Global Services Partner of the Year i 2021, ser vi frem til å samarbeide med Google i deres nye norske skyregion for å akselerere verdiskapingen for våre felles kunder. Vi ser en økende etterspørsel etter lokale skytjenester i raske og sikre rammeverk, noe som muliggjøres av denne nye satsningen. Ved å kombinere Googles innovasjonskraft med Accentures leveranseevne og bransjekunnskap, kan vi hjelpe kunder med å realisere sin digitale transformasjon med bærekraftige skytjenester, sier Mattias Lewrén, nordisk Cloud-ansvarlig i Accenture.

– Vi har vært en Google Cloud-partner i mer enn fem år nå, og har erfart effekten og verdien som Google Clouds teknologi gir kundene. Kunngjøringen om en ny skyregion i Norge markerer en viktig milepæl hvor denne teknologien vil bli mer tilgjengelig for norske kunder, spesielt i offentlig sektor. Å ha en skyregion i Norge vil være enormt gunstig, både for norsk næringsliv og for samfunnet som helhet, sier Trond  Eilertsen, CEO, Computas.

– Vi står overfor usikre tider. I økende grad er skyindustrien viktig for å sikre våre demokratiske verdier. Google og Tietoevry går sammen for å styrke datainnovasjon og digital robusthet i Norden. Vi er glade for å kunne rådgi våre kunder og innbyggere om den riktige skyreisen, sier Evi Seljevoll, norgessjef, Tietoevry Connect Norge.

Nøkkelord

Kontakter

Ved spørsmål, ta kontakt med:


Denise Duffy-Parkes
Communications Manager, Google Cloud
E-post: dduffyparkes@google.com

Bilder

Om Google Norge

Google Norge
Google Norge
Bryggegata 6 - Aker Brygge
0250 Oslo

Følg pressemeldinger fra Google Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Google Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Google Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom