Plan International Norge

Statsbudsjett 2023: Verden brenner, men Norge tar et steg tilbake

Del
Den norske stat tjener godt på krig og konflikt og foreslår samtidig den laveste bistandsprosenten på flere år med 0,75 prosent av BNI. Dette er et historisk brudd med den politiske enigheten om at bistandsprosenten skal være 1 prosent av BNI.

- Dette kommer fra en regjering som har internasjonal solidaritet som et av sine grunnprinsipper. Dette er svært skuffende. Norge med rekordstore inntekter burde tatt større internasjonalt ansvar, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær Plan International Norge.

Verden står midt i en sultkrise, og mer enn 320 millioner mennesker trenger umiddelbar nødhjelp. Plan International Norge hadde ventet en betydelig økning da de humanitære behovene er enorme. 

- Vi hadde ventet en styrket innsats i et år der de humanitære behovene er prekært. Vi står midt i en sultkrise, og mer enn 320 millioner mennesker trenger umiddelbar nødhjelp, sier Kari Helene Partapuoli.

Det pågår en matvarekrise forsterket av Ukraina-krigen, og hvert fjerde sekund dør et menneske av sult. Jenter er hardt rammet av både sult, tapt skolegang og en økning i kjønnsbasert vold som følge av krisen.

- Dette gjør oss dypt bekymret. Det er riktig av regjeringen å øke støtten til matsikkerhet, men vi hadde forventet en større økning enn 30 millioner.

Budsjettet svarer ikke på tilbakeslagene for likestilling

Det er opprørende med kun 20 millioner kroner ekstra til likestilling gitt de tilbakeslagene vi har sett. Økt konservatisme, pandemi, kriser og store gap på tilnærmet alle likestillingsparametere krever en tydeligere prioritering og mer midler.

- Vi er bekymret over at budsjettet ikke har noen tydelige løfter om hvordan forpliktelsene i Hurdalsplattformen på seksuell og reproduktiv helse og rettigheter skal styrkes. Bare 57% av jenter og kvinner sier de kan bestemme over egen kropp – det er et brudd på menneskerettighetene og betyr blant annet uønskede graviditeter og utrygge aborter. Dette er dødsårsak for jenter mellom 15-19 i mange land, sier Partapuoli.

Utdanningskuttet vil gjøre det vanskeligere å ta igjen de store tilbakeslagene for likestilling.

- Om vi mener alvor med å sette jenter i førersetet og skape en trygg fremtid for alle, må vi ta utdanning på alvor. Det gjør vi ikke med et kutt på 270 millioner til utdanning, sier Kari Helene Partapuoli.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Plan International Norge

Plan International Norge
Plan International Norge
Tullins gate 4C
0166 Oslo

56 09 99 09http://www.plan-norge.no

Plan International er en global bistandsorganisasjon som jobber for at alle barn skal ha like muligheter. Men der barn ikke har det bra, har jenter det verst. Derfor setter Plan jenter først. Vi jobber i mer enn 50 land og driver prosjekter i 55.000 lokalsamfunn verden over. Vi jobber særlig med barns beskyttelse mot vold og overgrep, forhindre barneekteskap, få unge ut i arbeid, og for tenåringsjenter i kriser.

Følg pressemeldinger fra Plan International Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Plan International Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom