Statsbudsjettet for 2023: – Somler med finansskatten, distriktene taper

Finansskatt: Banker i distriktene får mest juling
– Regjeringen skuffer ved ikke å følge opp Stortingets vedtak og løftene i Hurdalsplattformen om å endre innretningen av finansskatten. Det er særlig uheldig for små og mellomstore finansinstitusjoner i distriktene, sier Mathisen.
Finansnæringen spiller en sentral rolle som kapitaltilbyder og støttespiller for lokalt næringsliv. Nå som det i tillegg innføres 5% høyere arbeidsgiveravgift på ansatte med over 750 000 kroner i lønn vil dette komme på toppen av finansskatten. Det går fra vondt til verre og det blir enda vanskeligere å opprettholde kompetansearbeidsplasser i hele landet.
Gjennom Hurdalsplattformen viste regjeringen en tydelig anerkjennelse av lokalbankenes betydning for kapital og næringsutvikling i Distrikts-Norge. Nå har regjeringen tydeligvis glemt løftet herfra om en provenynøytral omlegging av finansskatten og en fjerning av den forhøyede arbeidsgiveravgiften.
– Tiden er nå overmoden for at innretning av og nivået på finansskatten endres. Vi skal fortsette vårt arbeid med å påvirke innretningen av finansskatten, lover Mathisen.
Medeierskap: Ansattaksjonærer flytter ikke til Sveits
Vi har forståelse for at rabatt på aksjer i egen bedrift ikke har høyeste prioritet i et statsbudsjett som har krig og energikrise i Europa og høy prisvekst her hjemme som bakteppe. Samtidig er vi skuffet over at regjeringen ikke stimulerer til at ansatte i større grad kan bli medeiere i egen bedrift, gjennom skatteinsentiver.
– Flere ansattaksjonærer bidrar til jevnere fordeling av eierskap i norsk næringsliv. Det vet vi reduserer ulikheten og styrker bedriftsdemokratiet. Denne gruppen aksjonærer flagger ikke ut, sier Mathisen.
I fjor avviklet regjeringen den daværende skatteordningen for ansattaksjer, men lovet at en ny ordning skal komme på plass. Den lar vente på seg.
Forskning viser at ansatteide bedrifter har høyere produktivitet. Det blir mer til fordeling, ikke bare til ansatte og eiere, men også til staten gjennom økt skatteinngang.
– Skatteinsentiver for ansattes medeierskap betaler for seg selv. Vi vil jobbe videre for at regjeringen legger bedre til rette for medeierskap, sier Mathisen.
Nøkkelord
Kontakter
Vigdis MathisenForbundsleder
Tel:952 36 141vigdis.mathisen@finansforbundet.noBilder

Om Finansforbundet
Finansforbundet er den største fagforeningen innen finanssektoren. Vi representerer over 34 000 medlemmer fra 300 bedrifter.
Følg pressemeldinger fra Finansforbundet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Finansforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Finansforbundet
Regjeringen lanserer bransjeprogram for IKT og finans18.9.2023 14:16:09 CEST | Pressemelding
Nå har regjeringen bestemt at arbeidertakere i to nye bransjer får muligheten til å delta i etter- og videreutdanning tilpasset sin jobbhverdag. – Et viktig gjennomslag for våre 34 000 medlemmer, sier forbundsleder Vigdis Mathisen.
Enighet i finans23.5.2023 08:37:11 CEST | Pressemelding
Finansforbundet og Finans Norge kom i dag tidlig til enighet om et resultat i årets lønnsoppgjør i finans. Dermed unngås mekling og fare for streik i bank og forsikring fra 6. juni. Resultatet innebærer et generelt tillegg på 2,65 % til alle, minimum 18 000 kroner til hver.
Etterlyser bedre samarbeid om cybersikkerhet og beredskap11.5.2023 14:35:46 CEST | Pressemelding
Finansforbundet er kritisk til at regjeringen ikke prioriterer cybersikkerhet og totalberedskap i revidert nasjonalbudsjett.
Revidert nasjonalbudsjett: Høyere arbeidsgiveravgift bør fjernes11.5.2023 14:16:22 CEST | Pressemelding
- Det er på tide å fjerne den ekstra arbeidsgiveravgiften nå, sier leder i Finansforbundet, Vigdis Mathisen. Den rammer kompetansebedrifter ekstra hardt. Fintech-næringen er et eksempel. Hun er skuffet over at avgiften ikke er fjernet i forslaget til revidert nasjonalbudsjett.
BRUDD I FORHANDLINGENE I FINANS - Skuffet over Finans Norge4.5.2023 15:40:34 CEST | Pressemelding
Det er brudd i forhandlingene mellom Finansforbundet og Finans Norge. Partene kom ikke til enighet i forhandlingene 3. og 4. mai. – Vi valgte å bryte forhandlingene da arbeidsgiverne viste liten vilje til å forhandle om innretningen på rammen i oppgjøret. Avstanden ble for stor, sier en skuffet forbundsleder Vigdis Mathisen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom