Det heteste utstyret til Justervesenets temperaturlab

Til vanlig er metoden å bruke forseglede fikspunktceller til å realisere temperaturer i den internasjonale temperaturskalaen ITS-90. Cellene brukes for å realisere den definerte temperaturen til rene stoffers faseoverganger, for eksempel frysepunkt, smeltepunkt eller trippelpunkt. Det er dette som kalles fikspunkt. For eksempel er trippelpunktet til vann 0,01 celsius; hvor vann samtidig er fast, flytende og i gassform. I labben til Karsten Opel og Åge A. F. Olsen hos Justervesenet realiseres fikspunkter til ti ulike stoffer.
Lavere usikkerhet med ny metode
Når man kalibrerer ved et frysepunkt og ikke trippelpunkt, må man ta høyde for trykket, som vil påvirke frysetemperaturen og således gi en høyere usikkerhet. Man har ikke kontroll på trykket i de forseglede cellene, noe som gir et vesentlig usikkerhetsbidrag. Den nye metoden bøter på dette ved å kontrollere trykket i cellen. Dette utføres ved hjelp av en ventil på toppen, en tilhørende rigg med vakuumpumpe og tilførsel med høyrent argon. Justervesenets fikspunkter som blir realisert med det nye utstyret er frysepunktene for tinn, sink og aluminium.
Selve kalibreringen utføres ved å plassere et termometer i et tynt, sylinderformet hulrom som er omsluttet av metallet. Motstanden i platinatråden i termometrene måles ved de aktuelle fikspunktene som er Justervesenets hovednormaler.
SI-systemet som utgangspunkt for kalibrering
Det er både akkrediterte laboratorier og andre laboratorier i Justervesenet som bruker fikspunktlaboratoriets normaler til kalibrering av sine arbeidsnormaler. Disse laboratoriene har igjen kunder, som igjen har sine kunder, og slik dannes en sporbarhetspyramide til SI-systemet. Det er viktig å ha lavest mulig usikkerhet på toppen av denne pyramiden fordi usikkerheten øker betydelig for hvert nivå.
Bedre nøyaktighet gir ny entusiasme for fagpersonalet
Senioringeniør Karsten Opel sier han fikk en wow-følelse da det nye systemet kom på plass:
Det har tatt litt tid å få dette på plass, for det skal møte mange krav. At vi nå er i mål er meget tilfredsstillende, for som nasjonalt laboratorium er det viktig at vi er øverst i kalibreringshierarkiet.
Nøkkelord
Kontakter
Thomas FramnesInformasjonssjef
648 48 452
Bilder
Om Justervesenet
Justervesenet er et direktorat for måleteknikk underlagt Nærings- og Fiskeridepartementet. Justervesenet har ansvaret for at Norge har en måleteknisk infrastruktur som både har nasjonal og internasjonal tillit.
Følg pressemeldinger fra Justervesenet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Justervesenet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Justervesenet
Tid for å stille klokka: søndag er det sommertid27.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
Selv om tiden tikker og går, må man noen ganger gi klokka en dytt i riktig retning. Justervesenet minner om at det igjen er tid for overgang til sommertid. Natt til søndag 30. mars skal klokken stilles én time frem, fra kl. 02:00 til kl. 03:00.
Det norske kilogrammet har lagt på seg17.1.2025 08:00:00 CET | Aktuelt
Kan eit lodd verkeleg leggja på seg? Til og med den norske prototypen? Og påverkar det alle dei andre lodda i Noreg som ser opp til akkurat dette loddet?
Jenter på 5.trinn utforsker teknologi for fremtiden25.10.2024 11:25:47 CEST | Pressemelding
Fredag 25. oktober bidrar flere lokale teknologibedrifter til Girl Tech Fest, en workshop for jenter fra 5. trinn i Lillestrøm kommune. Hele 153 jenter er påmeldt!
Sommertiden er over: husk å stille klokka22.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Natt til søndag 27.oktober går vi over til vintertid, også kjent som normaltid. Klokka skal stilles én time tilbake, fra klokken 03:00 til 02:00. Det betyr at du får en ekstra time denne helgen, som ikke er mindre enn 3 600 000 000 000 (tretusenseksundre milliarder) nanosekunder.
Vi trenger flere løsninger for sikker tid10.9.2024 07:50:00 CEST | Pressemelding
Informasjonen vi får fra globale satelittnavigasjonssystemer (GNSS), som GPS, kan forstyrres, og det er et økende problem. - Nå trenger vi å få på plass en nasjonal løsning for sikker tid, sier tidssjefen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom