Verdens første CO2-frie gipsplatefabrikk

- God klimapolitikk er god næringspolitikk. Enova er et viktig virkemiddel for regjeringen for å støtte innovative aktører som er villige til å ta risiko for å utvikle en mer klimavennlig næring. Gyproc sitt prosjekt vil bli en pilot for mer klimavennlig gipsplateproduksjon på verdensbasis. Slike initiativ trenger vi flere av, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).
Prøver ut ny teknologi
Gyproc produserer gipsplater for byggesektoren. I 2019 omsatte bedriften for 338 millioner kroner. Selskapet eies av det franske konsernet Saint-Gobain som har et mål om å redusere sine CO2-utslipp med 20 % innen 2025, og bli helt karbonnøytral innen 2050. For å nå sine klimamål har derfor Saint-Gobain begynt å se på hittil uprøvd teknologi for produksjon av gipsplater.
– Dette er en stor dag for Gyproc og hele Glava-familien. Bygg står for en stor del av verdens klimagassutslipp, og vi skal gå foran i å gjøre byggenæringen mer bærekraftig. Med verdens første CO2-frie gipsplatefabrikk revolusjonerer vi klimaregnestykket til gipsplatene, og gjøre det mulig å produsere bygg med vesentlig lavere miljøavtrykk enn i dag, sier Lars Gaustad, administrerende direktør i Saint-Gobain Byggevarer AS.
Null utslipp av klimagasser
I produksjon av gipsplater er det såkalt kalsinering og tørking som krever store mengder varmeenergi. Kalsinering vil si varmebehandling av faste råstoffer i ovn. Oppvarming med gass er i dag standard i bransjen, og oppvarming med elektriske varmeelementer vil derfor representere noe helt nytt. Den viktigste teknologiutviklingen i prosjektet vil derfor være å sammenføye kjente prosesser for kalsinering og tørking av gipsplater med elektriske luftoppvarmingssystemer. Disse teknologiene vil gi null utslipp av klimagasser.
Spredningspotensiale
Franske Saint-Gobain er verdensledende på fremstilling av gipsplater med over 70 fabrikker plassert over hele verden. Prosjektet i Fredrikstad følges nøye fra hovedkontoret i Frankrike. Og nettopp muligheten for at teknologien kan tas i bruk i produksjon verden over, har vært viktig for Enovas beslutning om støtte.
- Enova skal bidra til at det utvikles og tas i bruk klima- og energiteknologier som tar Norge og verden nærmere lavutslippssamfunnet. En slik teknologiutvikling skjer best gjennom aktører som har nødvendig gjennomføringsevne og i sektorer som har framtidsutsikter som tilsier at de har en plass i dette framtidsbildet, sier Nils Kristian Nakstad, administrerende direktør i Enova.
Bilder

Om Enova
Livskraftig forandring
Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Omstillingen krever at vi kutter utslipp av klimagasser, bidrar til teknologiutvikling og innovasjon og skaper nye verdier. Derfor jobber Enova for at ny energi- og klimateknologi blir utviklet og tatt i bruk i markedet.
Enova SF er lokalisert i Trondheim og har 95 medarbeidere. Selskapet eies av Klima- og miljødepartementet, og finansieres via Klima- og energifondet og et lite kostnadspåslag på strømregningen.
Følg pressemeldinger fra Enova
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Enova på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Enova
Ny utlysing i EUs innovasjonsfond27.11.2023 09:15:00 CET | Pressemelding
Torsdag 23.november åpnet en ny utlysning i EUs innovasjonsfond. Nå blir det også mulig å søke for selskap innenfor maritim transport og luftfart. Det betyr nye muligheter for norske selskap som vil ha bred europeisk støtte til sine teknologiprosjekt. Ved forrige tildeling i juni i år, gikk innovasjonsfondet inn med hele 5,7 milliarder kroner i fem norske prosjekt. - Vi gleder oss til å ta imot nye søkere fra norske selskap. Det sterke resultatet i sommer viser at norsk industri og næringsliv er helt i front på flere teknologiområder, sier Ingunn Syrstad Bøgeberg i Enova. Hun er nasjonalt kontaktpunkt for innovasjonsfondet i Norge og er i tett dialog med de selskapene som søker støtte.
Norges første komplette energistasjon2.11.2023 10:30:00 CET | Pressemelding
Enova går inn med ti millioner kroner til bygging av en fyllestasjon for hydrogen på Innlandsporten ved Mjøsa. Stasjonen, som skal bygges og eies av Vireon, skal stå ferdig i 2025. Dette blir den sjette fyllestasjonen for hydrogen til tungtransport i Sør-Norge og det vil da være mulig for tyngre kjøretøy å kjøre utvalgte korridorer gjennom landsdelen.
Nye grep ga millionstøtte fra Enova16.10.2023 10:00:00 CEST | Pressemelding
Havila Biogass AS legger opp til en ny verdikjede for sin produksjon av biogass. Det nye anlegget som skal ligge på Raudsand utenfor Molde, skal levere biogass til Hydro Sunndal. Biogassen erstatter fossil energi og vil føre til store utslippskutt for aluminiumsverket på Sunndalsøra. Enova støtter biogassprosjektet med 26,5 millioner kroner.
Nå blir det roligere rundt vinsjan på kaia29.9.2023 09:13:31 CEST | Pressemelding
I løpet av vinteren synker lydnivået på kaianlegget til Fishbase Salmon AS på Dønna. Da forsvinner den dieseldrevne hjullasteren og erstattes av en elektrisk utgave. Støynivået vil gå ned og selskapet kutter CO2-utslippene. Selskapet er ett av flere som får Enovastøtte til slike klimagrep.
NOK 709 million for emission-free maritime transport26.9.2023 14:20:14 CEST | Pressemelding
A number of vessels and charging solutions for emission-free maritime transport receive NOK 709 million in support from Enova. The vessels vary from fully electric to ships powered by ammonia and hydrogen. The purpose of the support is to strengthen the use of zero-emission technology at sea.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom