Verdens første hydrogendrevne lasteskip får 104 millioner kroner i støtte fra Enova.
- Dette er en fantastisk nyhet, og en helt avgjørende milepel for å realisere verdens første utslippsfrie bulkfartøy. Vi er fryktelig stolt og ydmyke over den viljen Enova viser til å støtte prosjektet vårt, sier daglig leder Arild Hoff og reder Ivar C. Ulvan i Egil Ulvan Rederi AS.
- Enova støtter morgendagens klimateknologi. Dette er et helhetlig og godt gjennomarbeidet prosjekt med stor innovasjonshøyde, som kan sette fart på flåtefornyelsen i dette segmentet, sier adm. direktør i Enova Nils Kristian Nakstad.
Det som kjennetegner With Orca er et helhetlig nullutslippskonsept med hydrogen som drivstoff og et energieffektivt skrog.
- Dette prosjektet vil på mange måter være toneangivende inn mot det grønne skifte. Det imøtekommer vareeierne Felleskjøpet Agri og HeidelbergCements strenge krav til morgendagens utslippsfrie tonnasje og er et eksempel på gjennomføringskraft, sier Arild Hoff.
- Vi har nå passert en ny milepæl i overgangen til nullutslipp i skipsfarten. Nyskapende samarbeid mellom vareeiere, fremtidsrettede energiselskaper, og en innovativ og konkurransedyktig grønn maritim næring viser verden at nullutslipp for lasteskip er mulig. Her er Enova er med på å realisere en ny æra for nærskipsfarten, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap)
Vindkraft sparer drivstoff
Lasteskipet skal utstyres med en hydrogen-forbrenningsmotor, samt hydrogen-brenselcelle og batteri, for å sikre optimal drift under laste- og losseoperasjoner.
Fartøyet har en rekke energibesparende tiltak som Flettner-rotorer. Det vil si sylindere som spinnes rundt i vinden og gir skipet framdrift. Det spesialdesignede skroget, med senkekjøler og tilpasset rorløsning, gjør det mulig å utnytte vinden i større grad enn hva som er demonstrert tidligere.
- Det er beregnet at rotorseilene teoretisk kan gi opptil 50 prosent besparelse i drivstoff. I perioder vil skipet kun gå kun på vindkraft. Når det blåser mer enn skipet trenger, kan vindkraften brukes til å lade batteriene, sier Nakstad.
Et annet innovativt tiltak er bruk av teknologi for omdanning av varmetap ved energiomforming til elektrisk energi. Dette er teknologi som er tatt i bruk i landbasert industri, men som er lite utbredt ombord på skip.
– Dette er et teknologisk innovativt prosjekt som vi er veldig stolte over å nå realisere. Samtidig er prosjektet også innovativt i form av samarbeidet mellom vareeierne, rederi og myndighetene. Forhåpentligvis vil dette være det første av mange lignende prosjekter både nasjonalt og internasjonalt, sier Chief Transport Officer Per-Kenneth Øye i Felleskjøpet Agri og Lars Erik Marcussen, Logistics Manager i HeidelbergCement Northern Europe i en felles uttalelse.
Utfordrer markedet
Det hele startet med en pilot i Grønt Skipsfartsprogram. Vareeierne HeidelbergCement og Felleskjøpet Agri, med støtte fra GSP Servicekontor for Grønn Flåtefornyelse, tok initiativet. De utfordret markedet med å designe et nullutslippsfartøy som kan kombinere transporten til de to selskapene.
Etter en anbudskonkurranse med ca. 30 rederier fikk prosjektet støtte fra Pilot-E til å utvikle et nytt skipsdesign. Det som kjennetegner prosjektet er et helhetlig nullutslippskonsept med hydrogen som drivstoff og et energieffektivt skrog.
14 millioner til Statkraft og Skagerak Energi
Enova gir også 14 millioner kroner til Statkraft og Skagerak Energi, som har søkt om støtte til investering i en bunkringsløsning som skal forsyne Egil Ulvan Rederi sitt hydrogendrevne lasteskip. Hydrogen vil lagres i komprimert form i utbyttbare containere, og bunkring vil skje ved at tomme containere løftes av skipet og erstattes med fulle.
- Dette er nødvendig infrastruktur for et hydrogendrevet fartøy og derfor i tråd med Enovas satsing på maritim sektor, sier Nakstad.
Løsningene i dette prosjektet vil være aktuelle for både nærkystfart, og til dels større lastefartøy.
Bilder
Om Enova
Livskraftig forandring
Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Omstillingen krever at vi kutter utslipp av klimagasser, bidrar til teknologiutvikling og innovasjon og skaper nye verdier. Derfor jobber Enova for at ny energi- og klimateknologi blir utviklet og tatt i bruk i markedet.
Enova SF er lokalisert i Trondheim og har vel 100 medarbeidere. Selskapet eies av Klima- og miljødepartementet.
Følg pressemeldinger fra Enova
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Enova på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Enova
Støtte til over 1800 ladepunkter: – Vi satser videre på tungtransporten11.11.2024 09:00:00 CET | Pressemelding
Enova har gjennom åtte søknadsrunder støttet hjemmeladere, til både små og store bedrifter i tungtransporten.
Satsar stort på biokarbon for å kutte klimautslepp7.11.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
Ved å bytte fossilt kol ut med klimavenleg biokarbon i stor skala kan smelteverket på Kyrksæterøra medverke til eit av dei aller største utsleppskutta i norsk industrihistorie.
Over 777 millioner til hydrogen: – Sikrer forsyningen langs norskekysten5.11.2024 09:21:52 CET | Pressemelding
Fem prosjekter for hydrogenproduksjon får støtte fra Enova. Satsingen skal være et springbrett for bruk av hydrogen i norsk skipsfart.
Over 5,7 EU-milliarder til norske selskap: – Største tildeling noensinne23.10.2024 12:18:04 CEST | Pressemelding
Over 484 millioner euro, eller rundt 5,7 milliarder kroner stilles til disposisjon til åtte prosjekter i Norge. Det er det høyeste beløpet noen gang fra innovasjonsfondet til norske selskap.
87 millioner til nyetablering i Hønefoss: – En fabrikk for fremtiden5.7.2024 12:28:22 CEST | Pressemelding
Enova har bevilget 87,3 millioner kroner i investeringsstøtte til prosjektet FLEX, som skal bidra til å implementere innovative energiløsninger i den nye fibermassefabrikken i Hønefoss.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom