Ny fjørfebesetning i Rogaland avlives etter mistanke om newcastlesjuke
Oppdatering 28.09.22: Resultatet fra prøvene som ble tatt i besetningen er negative. Det er altså ikke påvist Newcastlesyke i denne besetningen.
- Se også: Påvisning av Newcastlesyke i verpehønsbesetning i Rogaland (25.09.22)
Newcastlesyke er en svært alvorlig virussykdom hos tamme og ville fugler. Risiko for smitte til mennesker er svært lav. Det er trygt å spise egg og fjørfekjøtt.
Slaktekyllingbesetningen med rundt 14 000 dyr som nå blir avlivet ligger på Kverneland i Time Kommune, og 9,8 km fra gården der newcastlesyke ble påvist.
Avliver for å hindre spredning av sykdommen
Svarene på prøvene tatt i slaktekyllingbesetningen gir ikke et entydig svar, men kan heller ikke utelukke at det er newcastlesyke.
- Vi må derfor behandle dette som en mistanke på newcastlesyke. I sitasjonen vi står i nå, vil det ikke være forsvarlig å ikke avlive, det er for mye som står på spill, sier regiondirektør i Mattilsynet Lise Petterson.
Mattilsynet tar nye prøver i besetningen i dag, som sendes til analyse hos Veterinærinstituttet for å få endelig svar.
Utbrudd i flere land
I Norge har det bare vært ett utbrudd av newcastlesyke på fjørfe tidligere. Det var i en flokk konsumegghøner på Finnøy i 1996. Newcastlesyke ble påvist på ville duer i Oslo i august.
På verdsbasis har newcastlesyke vært den mest tapsbringende alvorlige smittsomme sjukdommen i fjørfeproduksjonen i lang tid.
Les mer om Newcastle disease her:
Kontakter
Regiondirektør i Mattilsynet, Lise Petterson, mob 974 16 885
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Blåtunge: Mest smitte i tiltakssonen11.10.2024 15:00:12 CEST | Pressemelding
Mattilsynet har sjekket utbredelse av blåtunge i Sør-Norge. De fleste positive anleggene befinner seg i den allerede etablerte tiltakssonen. Vi antar derfor at det i hovedsak er sviknott fra utlandet som er smittekilden til norske anlegg.
Innfører tiltak for å begrense spredning av blåtunge27.9.2024 14:30:00 CEST | Pressemelding
Den alvorlige dyresykdommen blåtunge er påvist i Rogaland og Agder. Mattilsynet har innført tiltak i en sone i området der smitten er påvist. Målet er å begrense spredning av sykdommen til andre deler av landet. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
Åpner det brasilianske markedet for produkter fra akvakultur12.9.2024 10:36:14 CEST | Pressemelding
Mattilsynet og brasilianske myndigheter er enige om betingelsene for eksport av akvakulturprodukter til Brasil. Allerede fra 15. september vil Mattilsynet kunne utstede helsesertifikater for produkter fra akvakultur til Brasil.
Fortsatt lav bruk av antibiotika på norske landdyr9.9.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Bruken av antibiotika i norske husdyrhold har ytterligere gått ned i 2023. Det er lite resistens i bakterier fra mat og dyr.
Blåtunge er påvist i et sauehold i Agder6.9.2024 14:45:00 CEST | Pressemelding
Sykdommen blåtunge er påvist i ett sauehold i Kristiansand kommune i Agder. Blåtunge smitter ikke mennesker, men rammer drøvtyggere. Sykdommen smitter ikke direkte mellom dyr, men blir overført fra dyr til dyr med blodsugende sviknott.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom