- Dette er et anlegg andre kan lære av

- Det er ei utbygging som vil være et forbilde for de som skal bygge ut kraftverk i tiden som kommer. Utbyggingen har lave klimagassutslipp. Den har vært skånsom og ivaretatt de flotte naturverdiene som vi har, og anlegget bidrar med ny fornybar energi. Dette er et anlegg som en har all grunn til å være stolt av, sier Øren Heen.
Utbyggingen av Mork kraftverk startet i 2019 og ble ferdigstilt i juni i år. Anlegget er bygget uten alvorlige skader og tilpasset framtidens krav til natur, miljø, klima og bærekraft.
Anlegget er bygget med små miljøinngrep og høye krav til minstevannføring. Tunnelen er elektrisk boret, noe som har bidratt til et lavt klimafotavtrykk. Hovedentreprenør har vært Norsk Grønnkraft Utbygging AS og anlegget skal driftes av Hafslund Ecos personell i Aurland.
Godt lokalt samarbeid
Anlegget er eid av Hafslund Eco med 67 prosent og 33 prosent av fire lokale grunneiere.
- Godt lokalt samarbeid er viktig for Hafslund i slike prosjekter, og selskapet har hatt et veldig godt samarbeid med grunneierne og Lærdal kommune i denne utbyggingen. Utbyggingen bidrar med lokal verdiskapning, både i form av skatter og avgifter, fall-leie til grunneiere, utbytte til lokale eiere og kjøp av varer og tjenester. Og med dette anlegget styrker vi våre lokale arbeidsplasser i Indre Sogn, sier administrerende direktør Kristin Lian i Hafslund Eco Vannkraft AS,
Mer kraft
Mork kraftverk vil ha en årlig produksjon av fornybar energi på ca. 42,5 GWh og hovedsakelig produsere om sommeren.
- Vi i Hafslund snur nå hver stein for å kunne bidra til mer produksjon. Hafslund er et stort konsern som jobber med energi på mange områder: Fjernvarme, havvindsatsing, distribusjon av kraft i nettvirksomhet og satsning på nye energiløsninger. Men vi har vårt hovedfokus på vannkraft. Vi er Norges nest største vannkraftprodusent med 80 kraftverk som vi kontinuerlig oppgraderer og utvider, tilsvarende mellom 20-40 GWh i året. De siste fire årene har vi også bygget og satt i drift seks nye kraftverk tilsvarende ca. 1 TWh ny fornybar energi, med kraftverkene Rosten, Nedre Otta, Hinøgla og Tolga i Innlandet, Vamma i Viken og nå Mork i Lærdal kommune i Vestland. I tillegg ønsker vi å bygge nye anlegg. Med dagens kraftsituasjon, der Norge trenger mer kraft, er det fint å kunne være med på å bidra til det. Derfor jobber vi aktivt for å bygge ut mer produksjon, og vi har i dag 10 prosjekter under utvikling. Dette er prosjekter som ikke ville vært mulig å realisere uten endringene i kraftverksbeskatningen, som kom i 2021, sier Lian.
Nøkkelord
Kontakter
Per-Arne TorbjørnsdalDirektør Kommunikasjon og rammevilkår
Tel:+47 916 08 196per-arne.torbjornsdal@hafslundeco.noKristin LianKonserndirektør vannkraft og administrerende direktørHafslund Eco Vannkraft
Tel:901 27 215kristin.lian@hafslundeco.noBilder

Om Hafslund
Vi jobber "For en verden i balanse, med fornybart"
I Hafslund går vi på jobb hver dag for å sikre at Norge har tilgang på ren, fornybar energi – og dette er noe vi har gjort i hele 130 år. Hvert år produserer vi 21 TWh vannkraft fra våre anlegg, eller sagt med andre ord, vi forsyner over 2,6 millioner innbyggere med strøm. I tillegg leverer vi 1,9 TWh fjernvarme til 400 000 mennesker og bedrifter i Oslo og har 900 000 nettkunder gjennom eierskapet i Elvia.
Følg pressemeldinger fra Hafslund
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Hafslund på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Hafslund
Rekordhøy produksjon for Hafslund i 20243.4.2025 14:39:48 CEST | Pressemelding
Hafslund har i 2024 hatt produksjonsrekord på vannkraften med 19,4 TWh. Det er 9 prosent høyere enn normalproduksjonen for året. Styret foreslår et utbytte til Oslo kommune på 1 950 millioner kroner.
Hafslund Celsio med verdens første salg av karbonfjerning fra avfallsforbrenning1.4.2025 14:15:09 CEST | Pressemelding
Hafslund Celsio har inngått en avtale med kjøpergruppen Frontier om forhåndskjøp av karbonfjerning fra Oslo CCS. Denne avtalen var en viktig del av grunnlaget for at Hafslund Celsio tidligere i år kunne ta investeringsbeslutningen for karbonfangstprosjektet i Oslo. Selskapene i Frontier vil betale USD 31,6 millioner[1] for totalt 100 000 tonn karbonfjerning i årene 2029 og 2030. Den bilaterale avtalen mellom Frontiers kjøpegruppe og Hafslund Celsio er den første kjente avtalen om karbonfjerning fra avfallsforbrenning.
Hafslund Celsio enters the world’s first carbon removal offtake agreement for waste-to-energy CCS retrofit1.4.2025 14:15:09 CEST | Press release
Hafslund Celsio has entered agreements with Frontier buyers for the pre-purchase of carbon removal from the Oslo CCS project. These agreements were a key factor in Hafslund Celsio's investment decision for the carbon capture project in Oslo earlier this year. The Frontier members will pay USD 31.6 million[1] for a total of 100,000 tonnes of carbon removal in 2029 and 2030.
Her fraktes 37 tonn med elektrisk lastebil13.3.2025 16:34:52 CET | Pressemelding
Den 37 tonn tunge transporten med nytt løpehjul og deler til Faslefoss kraftverk er fraktet med elektrisk lastebil fra Finland til Valdres og ankom anlegget i dag. Det er første gang i Norge at tunge kraftverkskomponenter fraktes elektrisk.
Foreløpig årsregnskap 2024: God drift og rekordhøy produksjon ga et solid årsresultat27.2.2025 14:33:55 CET | Pressemelding
God drift og rekordhøy kraftproduksjon på 19,7 TWh ga Hafslund et solid resultat i 2024. Årsresultat etter skatt endte på 3 757 millioner kroner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom