Skatteetaten

Høyere rente kan gi lavere skatt – nå bør du sjekke skattekortet ditt 

Del
Den kraftige renteøkningen kan medføre at mange betaler for mye skatt i år. – Alle som er påvirket av renteøkningen bør sjekke skattekortet sitt nøye, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten.
Marta Johanne Gjengedal
Divisjonsdirektør
brukerdialog
Marta Johanne Gjengedal Divisjonsdirektør brukerdialog

Når banken din setter opp boliglånsrenten, vil du få høyere fradrag i skatteoppgjøret ditt. Det betyr at flere kan ligge an til å få penger til gode på skatten neste år. Justerer du skattekortet ditt i høst, vil du allerede i år kunne få litt mer å rutte med. 

Skattekortet du fikk i desember bestemmer hva du skal betale i skatt,og er basert på et estimat over inntekten og fradragene dine for kommende år. Derfor bør du alltid sjekke at opplysningen i skattekortet er riktig, oppfordrer Marta Johanne Gjengedal. 

–  I tillegg kan privatøkonomien endre seg i løpet av året. Så når for eksempel renten endrer seg mye, er det ekstra viktig å se om du trenger å endre skattekortet, sier Gjengedal.   

Slik justerer du 

Når du får rentebrev fra banken, er det derfor lurt å se over skattekortet, og vurdere om du skal justere skattetrekket. Det gjør du på Min side på skatteetaten.no. Der ser du straks hvordan skattetrekket ditt blir påvirket når du endrer opplysninger.   

Bestille, se eller endre skattekortet - Skatteetaten 

På bakgrunn av dine endringer lager vi et nytt skattekort til deg. 

– Du trenger ikke foreta deg noe etter at du har sendt inn endringene. Vi ordner et nytt skattekort til deg, og arbeidsgiveren, NAV og andre henter dette direkte fra Skatteetaten, sier Gjengedal. 

Livsendringer påvirker skatten

Andre vanlige endringer som fører til at du kanskje må betale mer eller mindre i skatt, er endret familiesituasjon, flytting, ny jobb, at du har blitt arbeidsledig eller at du tar utdanning. De siste årene har vi sett store endringer i økonomien på grunn av pandemi og krig. Dette kan ha konsekvenser for privatøkonomien din.  

Når livet endrer seg, vil ofte også skatten endres - Skatteetaten 

Dersom opplysningene i skattekortet ditt er feil, kan konsekvensene være at du betaler for mye skatt, eller at du må betale restskatt.  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Marta Johanne Gjengedal
Divisjonsdirektør
brukerdialog
Marta Johanne Gjengedal Divisjonsdirektør brukerdialog
Last ned bilde

Om Skatteetaten

Skatteetaten
Skatteetaten
Fredrik Selmers vei 4
0663 Oslo

800 80 000http://www.skatteetaten.no

I Skatteetaten jobber vel 7000 ansatte mot samme mål; å sikre finansieringen av velferdssamfunnet. Skatteetaten er underlagt Finansdepartementet, og har ansvaret for et oppdatert folkeregister og at skatter og avgifter blir fastsatt og innbetalt på riktig måte.

Følg pressemeldinger fra Skatteetaten

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Skatteetaten på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Skatteetaten

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom