Statens vegvesen

Mange diabetespasienter må fornye førerkortet innen nyttår

Del
Mange pasienter med diabetes type 2 som bruker blodsukkersenkende legemiddel må fornye førerkortet innen nyttår hvis de har førerkort i førerkortgruppe i lette klasser med mer enn fem års gyldighet fra utstedelsen.
Sjekk om du er i målgruppen!
Sjekk om du er i målgruppen!

Lette førerkortklasser er moped (AM), snøscooter (S), traktor (T), motorsykkel (A1, A2 og A), personbil (B) og personbil med henger (BE).

Det er kun de som bruker blodsukkersenkende legemiddel, som f. eks Metformin, som må fornye førerkortet.

Du trenger ikke fornye førerkortet hvis du har:

  • Kostregulert diabetes
  • Diabetes type 2, inntil fem års gyldighet på førerkortet og ikke bruker blodsukkerdempende legemidler
  • Diabetes type 1, bruker legemiddel som kan gi hypoglykemi (eks. insulin) og allerede har begrensninger i gyldigheten på førerkortet.

Disse må fornye førerkortet

Har du førerkort i lette klasser med gyldighet på mer enn fem år, har diabetes type 2 og bruker blodsukkersenkende legemidler, må du fornye førerkortet. Det nye førerkortet ditt får maksimalt fem års gyldighet for lette klasser.

Personer som har diabetes type 1 og bruker legemiddel som kan gi hypoglykemi (eks. insulin) og som allerede har begrensninger i gyldigheten på førerkortet, trenger ikke å fornye førerkortet før det utløper.

- Personer som bruker blodsukkersenkende medisiner, skal ha maksimalt 5 års gyldighet på førerkortet for lette klasser. Bakgrunnen for endringen er krav fra EUs førerkortdirektiv som medfører at personer som bruker blodsukkersenkende medisiner, må følges opp av lege med jevne mellomrom. Det innebærer at personer med diabetes som bruker slike medisiner, og som har et førerkort der det er mer enn fem år mellom utstedelsesdatoen og gyldig til-datoen, må levere helseattest og fornye førerkortet i løpet av 2022, sier seniorrådgiver Ingrid Sørlie i Statens vegvesen.

Diabetes og førerkort - Helsenorge

Frist 1. januar 2023

Vi må motta ny helseattest i original utgave innen 1. januar 2023. Det anbefales derfor at du oppsøker lege for å få helseattest i god tid før fristen. Det er mange som skal fornye førerkortet innen 1. januar 2023, og for å unngå unødvendig ventetid er det lurt å fornye førerkortet så raskt som mulig.

Du kan sende helseattesten i posten til din lokale trafikkstasjon.

– Før du kan fornye førerkortet må du ha en oppdatert helseattest fra legen din. Denne må sendes til oss i posten eller du kan levere den selv, sier Ingrid Sørlie.

Bestill nytt førerkort på vegvesen.no

Når Statens vegvesen har mottatt helseattesten din får du melding fra oss på SMS og e-post. Da kan du bestille nytt førerkort på vegvesen.no,forutsatt at førerkortet ditt er utstedt i 2012 eller senere, og at du ikke har byttet navn etter at førerkortet ble utstedt.

Fornye førerkortet på Din side

Bestill time på en trafikkstasjon

Hvis førerkortet ditt er utstedt før 2012, må du ta nytt bilde til det nye førerkortet. Det gjør du på en trafikkstasjon. Nytt førerkort må bestilles på trafikkstasjonen dersom du har byttet navn etter at ditt nåværende førerkort ble utstedt. Husk å bestille time på https://www.vegvesen.no/ i god tid i forkant når du skal ordne noe på en trafikkstasjon – da slipper du å stå lenge i kø!

Kontakter

Bilder

Sjekk om du er i målgruppen!
Sjekk om du er i målgruppen!
Last ned bilde

Om Statens vegvesen

Statens vegvesen
Statens vegvesen
Postboks 1010 Nordre Ål
2605 Lillehammer

22 07 30 00http://www.vegvesen.no

Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.

Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye