Frende Forsikring

- Mange betaler for bortkastet ladestrøm

Del
Å lade bilen med stikkontakt er ikke bare mer brannfarlig enn å bruke ladeboks. - Opp til 30 prosent av strømmen kan gå tapt fra støpselet til bilen din. Det blir dyrt med dagens strømpriser.
Hvis du lader på denne måten taper du mye strøm. Det kan bli dyrt med dagens strømpriser.
Hvis du lader på denne måten taper du mye strøm. Det kan bli dyrt med dagens strømpriser.

Det sier Roger Ytre-Hauge, som er fagsjef på motor i Frende Forsikring.

Tallene kommer fra ADAC, Europas største forbund for bilister. Analysen viser at effekttapet er betydelig hvis du lader elbilen, eller hybridbilen, på gamlemåten. 

Dette er løsningen 
1. juli 2022 trådte også nye regler for elbillading i kraft. De nye reglene sier at hvis du skal ha et nytt ladepunkt hjemme, må du ha en ladestasjon. I den nye normen er verken vanlige eller industrielle stikkontakter gyldig.

- Strømtapet gir enda en grunn til å installere ladeboks hjemme. Ladekapasiteten er større, og det går også raskere. Legg et strømtap på opp mot 30 prosent på toppen, så er ikke argumentene for å holde på stikkontakten så mange lenger, sier Ytre-Hauge.

Undersøkelsene til ADAC viser også at det er et betydelig strømtap hvis du sammenligner ladeboks med stikkontakt på lavere effekt.

- Slik strømprisene er nå er det dumt å lade med lav kapasitet. Du bruker mer tid, samtidig som du taper mye strøm. Da blir strømregningen fort høy, sier motorfagsjefen i Frende.

Den beste kombinasjonen for å lade brannsikkert og miste minst mulig strøm er derfor å lade med høyest mulig kraft.

- Da er ladeboks den klart beste løsningen, sier Roger Ytre-Hauge. 

Nye regler for lading av elbiler 
- Det er en investering å ta, men kan du ta deg råd til det, kan det fort lønne seg å gjøre investeringen før vinteren setter inn, med de høye strømprisene vi ser nå, sier Roger Ytre-Hauge.

Den nye installasjonsnormen NEK 400 trådte i kraft 1. juli, men den gamle er gyldig ut 2022. Endringene har ikke tilbakevirkende kraft. 

- Det betyr at hvis du allerede har en installasjon som er godkjent med stikkontakt for lading av elbil fra før, så blir den ikke ulovlig med den nye normen. Men den kan fort bli kostbar likevel, sier Roger Ytre-Hauge. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Hvis du lader på denne måten taper du mye strøm. Det kan bli dyrt med dagens strømpriser.
Hvis du lader på denne måten taper du mye strøm. Det kan bli dyrt med dagens strømpriser.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.

Følg pressemeldinger fra Frende Forsikring

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom