Grappa Musikkforlag AS

Løvlid/Hytta/Nyhus setter fokus på kvinnene bak folketonene fra Griegs Opus 66

Del
Unni Løvlid, Anne Hytta og Ingfrid Breie Nyhus utforsker norske folkeviser med usynlige opphavskvinner i albumet "Unamna" som slippes i dag!
Anne Hytta, Unni Løvlid, Ingfrid Breie Nyhus. Foto: Simen Dieserud Thornquist.
Anne Hytta, Unni Løvlid, Ingfrid Breie Nyhus. Foto: Simen Dieserud Thornquist.

Hør 'Unamna' her

Visene Edvard Grieg hentet fra ulike folkesangere og satte sammen til Opus 66, er utgangspunktet for en ny utgivelse med Unni Løvlid, Anne Hytta og Ingfrid Breie Nyhus. De tre erfarne musikerne er nysgjerrige på hvem kvinnene bak folkevisene kan ha vært, og hva sangene kan romme av uttrykksmuligheter. Spennet mellom det hverdagslige, tilforlatelige og menneskelivets grenseløse følelsesspekter har vært en tråd som trioen har hatt med seg i utarbeidinga av musikken. Folkesangerne levde visene gjennom arbeid, hverdag og fest, men de ble ikke navngitt, bortsett fra én, Gjendine Slålien, og i dag vet vi lite eller ingenting om dem. 

Folkemusikk lever gjennom generasjonene, vandrer fra menneske til menneske. Det er et kollektivt samarbeid, samtidig som enkeltmennesket former hver sang og slått ut ifra evne og bruk – lyttende, spillende arv. Bevaring, personlig preg, aktiv sang og spill, sosial formidling og videreføring er avgjørende. Kvinnene som sang lokker, slåtter, nsuller, slåttestev og viser, har vært like viktige tradisjonsbærere som instrumentalistene. Likevel er ikke navnene deres bevart eller videreført. 

Edvard Grieg, Frants Beyer og Julius Röngten ferierte i norske bygder og fjell, og plukket opp sanger de tok med seg hjem og inn i sin musikk. De lærte sanger av kvinner som arbeidet på turisthyttene i Jotunheimen og andre steder de besøkte om sommeren, men det er vanskelig å spore opp hvem disse kvinnene var. Komponistene så på det som sin oppgave og glede å skrive ned disse sangene, og dele dem med nye miljøer. Hadde ikke musikken blitt notert, hadde sangene kanskje vært glemt den dag i dag og ikke rt tilgjengelige for oss. Men det er også utfordrende å fange en levende tradisjon inn på et noteark. Noe vil alltid være ukjent rundt sangen, og dermed faller variasjoner og det spontane utenfor notearket og musikken ble forenklet.   

Trioen Løvlid/Hytta/Nyhus har formet folketonene videre i sitt musikalske språk i utforskende lek rundt klang, rom og omgivelser. Tilnærmingene til stoffet knytter seg til deres egne musikalske erfaringer i møte med de mange sterke livshistoriene i sangtekstene. Etter egne assosiasjoner og ideer har sangene gradvis utkrystallisert seg til skisser for improvisasjoner og innfall, der en framføring av visa aldri blir lik den neste.   

«På same vis som Grieg forma songane inn i sitt uttrykk, har vi – Unni Løvlid, Anne Hytta og Ingfrid Breie Nyhus – gjort tilsvarande. Det er tradisjonsberarane som er vår felles referanse, og den viktigaste inspirasjonen for oss. Vi ynskjer å lyfte fram kvinnene som song desse songane – eller snarare ideane om kven dei kan ha vore, kva kraft dei har bore i seg».

Unni Løvlid - vokal
Anne Hytta - hardingfele
Ingfrid Breie Nyhus - flygel og harmonium

-

Release: 16.09.2022
Artist: Unni Løvlid, Anne Hytta og Ingfrid Breie Nyhus
Tittel: Unamna
Katalognummer: PSC1397
Plateselskap: Simax Classics

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Anne Hytta, Unni Løvlid, Ingfrid Breie Nyhus. Foto: Simen Dieserud Thornquist.
Anne Hytta, Unni Løvlid, Ingfrid Breie Nyhus. Foto: Simen Dieserud Thornquist.
Last ned bilde
Cover: Unamna - Løvlid/Hytta/Nyhus. Cover design: Cover foto: Gol bygdearkiv. Cover design: Rune Mortensen.
Cover: Unamna - Løvlid/Hytta/Nyhus. Cover design: Cover foto: Gol bygdearkiv. Cover design: Rune Mortensen.
Last ned bilde

Lenker

Om Grappa Musikkforlag AS

Grappa Musikkforlag AS
Grappa Musikkforlag AS
Akersgata 7
0158 Oslo

23 35 80 00http://www.grappa.no/no

Grappa Musikkforlag A/S ble etablert i 1983 og er et av Norges største uavhengige plateselskap. I år 2023 har Grappa 40 års jubileum. 

Grappa Musikkforlag har gitt ut over fire tusen album spredt på ulike labler. Foruten Grappa som favner viser og pop, så utgis klassisk musikk på Simax Classics, folkemusikk og verdensmusikk på Heilo, blues og country på Blue Mood og jazz på Hubro.

Grappa samarbeider med Egmont Kids Media Nordic AS om utgivelse av barnemusikk gjennom Barneselskapet. Grappa samarbeider med Norsk Jazzforum om innspilling og utgivelse av norsk jazz på Odin. Grappa har også et tett samarbeide med Rune Grammofon og Drabant Music.

Følg pressemeldinger fra Grappa Musikkforlag AS

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Grappa Musikkforlag AS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Grappa Musikkforlag AS

Sigrid Moldestad vender tilbake til røtene sine med eit banebrytande folkemusikalbum og bok ho har kalla «Breim»1.12.2023 10:41:26 CET | Pressemelding

Sigrid Moldestad, den anerkjende norske artisten og låtskrivaren, tek eit djupt dykk inn i hjartet av sin kulturarv med sitt komande album «Breim». Etter seks suksessfulle soloalbum som i hovudsak har vore skapt av eigne songar og tekstar, utforskar Moldestad no si rolle som tradisjonsmusikar og leverer eit personleg album som hentar inspirasjon frå røtene.

Espen Berg presenterer "Water Fabric", et vakkert og grensesprengende nytt album.24.11.2023 09:00:00 CET | Pressemelding

Ni eksepsjonelt sterke trio- og soloalbum har gjort Espen Berg (40) til én av de mest sentrale og toneangivende norske jazzmusikerne i dag. Med Water Fabric, som slippes på Odin Records i dag, viser Espen helt nye sider av seg selv som komponist. Musikken har han skrevet for et håndplukket lag bestående av seks profilerte, norske musikere med bakgrunn fra både jazz, klassisk, nordisk folkemusikk og indisk klassisk musikk. Denne sammensetningen gjenspeiler Espens evne til å kunne gjøre ethvert musikalsk uttrykk til sitt eget, og med Water Fabric har han skapt et melodiøst, grensesprengende, og pustende verk som både oser av spilleglede og som samtidig utviser en dyp respekt for tradisjoner og håndverk.

Espen Berg presents "Water Fabric", a boundary-breaking and breathtaking new album.24.11.2023 09:00:00 CET | Press release

With nine exceptionally strong trio and solo albums Espen Berg (40) has become one of the most central and tone-setting Norwegian jazz musicians today. Today marks the release of his new album Water Fabric on Odin Records, which shows completely new sides of Espen as a composer. He has put together a hand-picked ensemble consisting of six high-profile Norwegian musicians with a background in jazz, classical, Norwegian folk music and Indian classical music. This composition reflects Espen's ability to make any musical expression his own, and with Water Fabric he has created a melodious, boundary-breaking, and breathtaking work that both oozes with the joy of playing and also shows a deep respect for musical traditions and craftsmanship.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom