Fremtind

Fare for snø: I år bør du sjekke vinterdekkene tidlig

Del
Allerede denne helgen meldes det om snø i fjellet. Sjekk kvalitet og alder på vinterdekkene dine – og bytt i tide, ellers kan du bli erstatningsansvarlig.
Nå bør du sjekke alderen på dekkene dine. Foto: Fremtind.
Nå bør du sjekke alderen på dekkene dine. Foto: Fremtind.

Høstferien nærmer seg og bilistene må være oppmerksomme både snø og trafikk på fjellovergangene. Allerede denne helgen melder Meteorologisk Institutt om sesongens første snøfall i nordvestlige fjelltrakter i Sør-Norge. Da er det viktig å være godt forberedt. 

– Enkelte ting ser aldri ut til å endre seg. Det blir ofte mange bilskader ved første snøfall. Husk at bremselengden på snø øker drastisk om du ikke har skiftet til vinterdekk når den første snøen kommer, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB. 

En klassiker er at familien har reist til hytta på fjellet, uten å skifte til vinterdekk. Så kommer snøen før de skal hjem igjen.  

– Er du på hytta og det har kommet snø, bør du vente til snøen smelter eller få hjelp av noen som kan komme med vinterdekk eller kjetting, sier Hofstad-Nielsen.
 

Kan bli vanskelig å få tak i nye vinterdekk i år

Før du skifter til vinterdekk, bør du sjekke tilstanden på dekkene. Gummien vil nemlig miste sentrale egenskaper som følge av slitasje, alder og hvor langt og hvordan du kjører.  

Etter tre år bør du sjekke mønsterdybde og kvalitet, og når dekkene fyller fem år bør du vurdere nye selv om du kjører lite, anbefaler Hofstad-Nielsen.

Ifølge NAF bør du være ekstra tidlig ute med sjekk av dekk i år. Det kan nemlig bli vanskelig å få tak i vinterdekk denne høsten grunnet usikker leveringssituasjon fra Russland, som er en stor produsent av dekk. Spesielt vanskelig kan det bli om en har en bil som krever spesielle dekk, som mange elbiler gjør.
 

Dyr uaktsomhet

Bilister som kjører uten tilstrekkelig veigrep i forhold til føre risikerer en reaksjon fra politiet, i form av en anmeldelse. 

– Hovedpoenget er at du som bilist selv har ansvar for å ha tilstrekkelig veigrep i forhold til føre. Ofte blir høstens første snøfall varslet i god tid, sier skadeforebyggeren. 

Fristen for å bytte til vinterdekk er 1. november. Vinterdekk har et krav om en mønsterdybde på 3 millimeter og har også, til forskjell fra sommerdekk, en annen gummiblanding som gir bedre grep om vinteren.
 

Risikerer redusert erstatning

En videre konsekvens kan være at også forsikringsselskapet mener du har opptrådt grovt uaktsomt. Da risikerer du redusert erstatning på opp mot 30 prosent av skadekostnaden. 

– Konklusjonen er at det er smart å bytte dekk tidlig, og i alle fall ikke kjøre om du er i tvil om du har veigrep. En ting er at det fort blir dyrt, men verre er det at du risikerer å skade deg selv eller andre. Bytt dekk eller la bilen stå,sier Nielsen. 

 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Nå bør du sjekke alderen på dekkene dine. Foto: Fremtind.
Nå bør du sjekke alderen på dekkene dine. Foto: Fremtind.
Last ned bilde
Det blir ofte mange bilskader ved første snøfall. Foto: Fremtind.
Det blir ofte mange bilskader ved første snøfall. Foto: Fremtind.
Last ned bilde

Om Fremtind

Fremtind
Fremtind
Postboks 778 Sentrum
0106 Oslo

http://www.fremtind.no

Fremtind – størst på forsikring i bank

Vi er eid av SpareBank 1 Gruppen og DNB, og er et av Norges største forsikringsselskap.

Vår oppgave er å hjelpe og motivere deg til å ta vare på deg selv, tingene dine og de du er glad i, og vi skal være der når det trengs. Vi jobber med å finne nye og smarte løsninger, som gjør hverdagen din enklere og tryggere.

Fremtind Service er et datterselskap av Fremtind. De utsteder bombrikker til kjøretøy og krever inn penger for bompasseringen. Ønsker du å komme i kontakt med Fremtind Service finner du kontaktinformasjon her.

Følg pressemeldinger fra Fremtind

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fremtind på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fremtind

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom