Smarte varmtvannsberedere fikk Smartgridsenterets innovasjonspris 2022

Prisen ble delt ut under Smartgridkonferansen 2022 til prosjektet «Nettstøtte fra hjelpsomme varmtvannsberedere, som Elvia, OSO Energy og Smartgridsenteret står bak.
Elvia har testet ut teknologien på over 100 kunder i Innlandet med lovende resultater.
Bruker strøm når ikke alle andre gjør det
Prosjektet med smarte varmtvannsberedere som måler spenningen på strømmen i det lokale strømnettet og regulerer seg ut fra den, er det første av sitt slag i verden.
Under presentasjonen på Smartgridkonferansen hadde Alf Inge Kraglund Tunheim, prosjektleder for FoU i Elvia, tatt med seg en varmtvannsbereder på scenen for å demonstrere teknologien. Varmtvannsberedere er den tingen i en vanlig husstand som bruker mest strøm av alt som er tilkoblet strømnettet – til og med mer enn å lade en elbil. En vanlig varmtvannsbereder varmer seg opp igjen rett etter at du har dusjet, men det trenger den ikke nødvendigvis å gjøre.
– De smarte varmtvannsberederne OSO har utviklet sammen med oss har en liten styringsenhet som overvåker tilstanden i det lokale strømnettet. Er spenningen lav, prøver den å utsette oppvarmingen litt. På den måten kan vi utnytte nettet bedre, forklarte Tunheim.
– Stort eksportpotensial
– Vinneren av innovasjonsprisen 2022 skårer veldig høyt på innovasjons-grad. Prosjektet har utviklet en ny varmtvannsbereder som kan brukes som fleksibilitet i strømnettet, uten at det går på bekostning av opplevd komfort eller sikkerhet, for eksempel når det gjelder Legionella, og som kan styres ut fra lokale spenningsforhold. Både detaljene i utarbeidelsen av denne innovasjonen, at den er overførbar til andre steder og har et stort eksportpotensial, står sterkt i juryens vurdering, sa juryleder Sonja Berlijn under prisutdelingen.
Prosjektet med varmtvannsberederen er en del av IDE-piloten BattFlex som igjen er en del av IDE-prosjektet i regi av Smartgridsenteret (The Norwegian Smartgrid Centre). IDE står for «Intelligent distribusjon av elektrisitet» og er delfinansiert av Enova gjennom ordningen storskala demonstrasjon av framtidens energisystemer. IDE-pilotene demonstrerer nye teknologier og digitale løsninger i stor skala. I tillegg verifiserer de hvordan teknologiene fungerer og estimerer nytteverdi ved full skalering til distribusjonsnettet i hele Norge.
Stimulere til mer smartgrid-utvikling
Innovasjonsprisen er Smartgridsenterets årlige tildeling for å gi anerkjennelse til norske smartgrid-prosjekter, programmer og tilknyttede aktiviteter, og deles ut for 5. gang i år.
– Hvert år vil Smartgridsenteret fokusere på ett eller flere smartgridtemaer, for å gi oppmerksomhet til viktige områder innen smartgridutviklingen, sier Jun Elin Wiik, Smartgridsenterets direktør.
Temaet for konkurransen i 2022 var «Foregangsprosjekter i Norge som har bidratt til det grønne skiftet gjennom utvikling og utnyttelse av energisystemet ved hjelp av sikre digitale løsninger.»
En bredt sammensatt jury med flinke folk fra hele bransjen har vektlagt tema, innovasjonsgrad, oppnådd innovajson og overførbarhet ved utvelgelsen. Juryen besto av Sonja Berlijn (leder), KTH; Pål-Christian Olsen, Enfo; Tor Krog, Siemens; Håvard Mediaas, TrønderEnergi (jobber nå i Statkraft); Geir Mathisen, NTNU; Jane Berit Solvi, Lede; Hanne Sæle, Sintef Energi; Eirin Kjølstad, Arva.
NorFlex og +CityChange på andre og tredje plass
De tre mest innovative prosjektene fikk presentere prosjektet sitt under Smartgridkonferansen på Hell 13. og 14. september 2022. NorFlex kom på andreplass, mens +CityxChange endte på tredjeplass av de innkomne forslagene.
–NorFlex har som mål å utvikle fremtidens strømnett ved å legge til rette for et mer fleksibelt strømforbruk, fortalte Rune Hogga, CEO i Agder Energi Fleksibilitet, under sin presentasjon.
Juryen vurderte prosjektet høyt fordi det har lykkes med å bruke fleksibilitetsressurser i en felles markedsplass på ulike nettnivåer på tvers av nettområder.
– NorFlex har utviklet flere verktøy og ett av dem har kommet langt i teknologimodenhet. Dere har utfordret roller i markedet, gjort det leverandør-uavhengig, levert løsninger for flere markeder, samtidig som dere har gjort markedet tilgjengelig for mindre leverandører, sa juryleder Berlijn.
+CityChange, som endte på tredjeplass, er et EU-prosjekt som skal få Trondheim til å bruke mindre energi enn kommunen produserer. Klaus Livik og Tom Jensen fra Trondheim kommune presenterte prosjektet under konferansen.
Juryen trakk fram at dette er et stort og spennende prosjekt med mange delelementer. De la også vekt på at prosjektet kombinerer lokale energisystem med nettberegning og markedsløsninger.
– For å skape samspill mellom de ulike elementer i det lokale energisystemet innfører prosjektet energipositive nabolag og har utfordret markedsreguleringen. Prosjektets resultater er overførbare til et europeisk nivå, sa Berlijn under prisutdelingen.
Nøkkelord
Kontakter
Jun Elin WiiksenterdirektørThe Norwegian Smartgrid Centre
Tel:93 41 94 11jun.wiik@sintef.noBilder


Lenker
Om SINTEF
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Henger HMS-arbeidet med på utviklinga? Ny rapport gjør opp status i havbruksnæringa27.11.2023 19:00:00 CET | Pressemelding
Utviklinga som skal gjøre oppdrettsnæringa mer bærekraftig, lønnsom eller effektiv, kan også endre operatørenes hverdag. Hva gjør det med forholdene for helse, miljø og sikkerhet? En fersk rapport gjør opp status, sju år etter forrige HMS-undersøkelse.
SINTEF styrker markedssatsing med ny konserndirektør23.11.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
Som toneangivende aktør innen forskning og teknologiutvikling, styrker SINTEF nå sitt lederteam ved å utnevne Morten Dalsmo til konserndirektør for kunder og marked.
Blågrønne tak kan bidra betydelig til å holde overvannet unna14.11.2023 06:00:00 CET | Pressemelding
Byvekst, fortetting og klimaendringer gir økt press på avløpssystemene. Det krever bedre løsninger.
Slik bygger du dekker på plasser og mindre veier6.11.2023 11:39:25 CET | Pressemelding
Byggforskserien gir råd om oppbygning av dekker på plasser og veier. Fokus er på dekker med gate- og belegningsstein, plater og heller av naturstein, betong og tegl.
Nye anbefalinger for slake, luftede tretak med isolerte takflater30.10.2023 06:00:00 CET | Pressemelding
En ny anvisning i Byggforskserien beskriver oppbygningen av slake, luftede tretak med utvendig nedløp for vannavrenning.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom