ABB

Yara sparer energi på Herøya med motorer og frekvensomformere fra ABB

Del
• Yara oppgraderer produksjonsanlegget på Herøya med supereffektiv teknologi • Rundt 1000 motorer har blitt oppgradert, i neste fase vil om lag 2500 motorer erstattes med IE5 SynRM-motorer og frekvensomformere • Anslått årlig besparelse på opptil 40 GWh og 19 kilotonn CO2-utslipp
Yara sparer energi på Herøya med motorer og frekvensomformere fra ABB (Foto: Yara).
Yara sparer energi på Herøya med motorer og frekvensomformere fra ABB (Foto: Yara).

ABB leverer høyeffektive motorer og frekvensomformere som bidrar til energieffektivisering i Yaras produksjonsanlegg på Herøya. Det langsiktige oppgraderingsprosjektet vil gi årlige energibesparelser på 32-40 gigawattimer (GWh) og kutte CO2-utslipp med 12-19 kilotonn, tilsvarende utslippene fra 14 000 biler.

I første fase ble rundt 1000 elektromotorer på Herøya erstattet med såkalte IE3-motorer (International Efficiency klasse 3). Det er det laveste nivået som aksepteres i den siste Ecodesign-forskriften som trådte i kraft i juli 2021. 75 prosent av motorene ble utstyrt med frekvensomformere. Det gir en betydelig effektiviseringsgevinst og Yara sparer rundt 16 GWh per år.

Neste fase vil bli utført under oppgraderinger og utskiftninger samt i nye prosjekter. Totalt vil 2500 motorer med en gjennomsnittlig effekt på 75 kilowatt (kW) bli oppgradert med SynRM drivsystemer som gir ultra-premium IE5-virkningsgrad. Nesten 70 prosent av disse motorene driver pumper og vifter som har betydelig potensiale for energieffektivisering.

I tillegg til energibesparelser og reduksjon i karbonutslipp, forventer Yara også betydelige besparelser i vedlikeholdskostnader da turtallsregulering gir mindre slitasje på mekanisk utstyr.

- ABB hjalp til med å evaluere systemene våre og skissere alle fordelene ved å oppgradere, sier Perry Jaspers, teknisk prosesseier for elektro og automasjon i Yara. - Å velge den nyeste motor- og omformerteknologien er avgjørende for å forbedre energieffektiviteten vår. Det gir også andre store fordeler som økt oppetid og mindre vedlikehold.

- Yara-prosjektet er et utmerket eksempel på gevinsten som oppgradering til moderne motorteknologi og utstrakt bruk av frekvensomformere gir, ikke bare ved vesentlig lavere energiforbruk, men også ved optimaliserte prosesser. Å bytte til IE5 SynRM-teknologi gir rask avkastning på investeringen, sier Lars-Fredrik Mathiesen, leder for ABB Motion i Norge.

Yara på Herøya samarbeider også aktivt med ABB og Stena Recycling for bærekraftig resirkulering av gamle motorer som en del av satsingen på sirkulær økonomi.

Mer informasjon om ABBs SynRM-motorer og frekvensomformere: https://global.abb/topic/synrm-drive-package/en

Om Yara: Yara ble grunnlagt i 1905 for å løse den voksende hungersnøden i Europa og har etablert en unik posisjon som bransjens eneste globale plantenæringsselskap. Yara driver en integrert forretningsmodell med rundt 18 000 ansatte og virksomhet i over 60 land. Som verdens ledende plantenæringsselskap og en leverandør av miljø- og landbruksløsninger, adresserer Yara globale utfordringer og skaper positive endringer. www.yara.com

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Yara sparer energi på Herøya med motorer og frekvensomformere fra ABB (Foto: Yara).
Yara sparer energi på Herøya med motorer og frekvensomformere fra ABB (Foto: Yara).
Last ned bilde
Yara sparer energi på Herøya med motorer og frekvensomformere fra ABB (Foto: ABB).
Yara sparer energi på Herøya med motorer og frekvensomformere fra ABB (Foto: ABB).
Last ned bilde

Lenker

Om ABB

ABB
ABB
Snarøyveien 30, bygning M
Fornebu

22 87 20 00http://www.abb.no

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) er et ledende globalt teknologiselskap som driver omstillingen av samfunnet og industrien for å oppnå en mer produktiv og bærekraftig fremtid. Gjennom å koble programvare til sine produkter innen elektrifisering, robotisering, automatisering, motorer og omformere, skaper ABB løsninger som løfter teknologiens muligheter til nye høyder. ABBs fremgang bygger på mer enn 130 års teknologisk lederskap og drives fremover av rundt 105 000 talentfulle medarbeidere i over 100 land. www.abb.com

Følg pressemeldinger fra ABB

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra ABB på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra ABB

Topsøe, ABB og Fluor inngår allianse for å utvikle standardisert konsept for SOEC elektrolysefabrikk19.6.2024 08:30:00 CEST | Pressemelding

Den nye alliansen vil bygge Topsøes Solid Oxide Electrolysis Cells (SOEC) fabrikk i Virginia, USA basert på en standardisert tilnærming, forutsatt endelig investeringsbeslutning. Fabrikken vil levere toppmoderne elektrolysatorer for effektiv produksjon av grønt hydrogen. Grønt hydrogen og dets derivater, som grønn ammoniakk og eMethanol, kan brukes som e-drivstoff eller kjemikalier som er nøkkelen til å avkarbonisere energikrevende næringer og langdistansetransport.

ABB hjelper bedrifter med å kartlegge en vei til energi-besparelser med ny online-kalkulator8.5.2024 09:54:06 CEST | Pressemelding

I forkant av IEAs globale konferanse om energieffektivisering, ønsker ABB å vise beslutningstakere hvordan energieffektivisering kan bidra til å kutte utslipp og øke produktiviteten ABBs online kalkulator hjelper bedrifter med å estimere besparelsen ved å forbedre energieffektiviteten til lavspenningsmotorer i pumpe- og vifteapplikasjoner Kalkulatoren er en enklere versjon av ABBs mer omfattende energianalyse «Energy Efficiency Audit» og er basert på samme algoritme

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye