Unge voksne med nedsatt funksjonsevne risikerer kortere levetid

– Studien viser at sannsynligheten for at en 30-årig mann med funksjonsnedsettelse når 65-års alder var på 85 prosent. For menn uten slike funksjonsnedsettelser var sannsynligheten 91 prosent. Det var tilsvarende forskjeller for kvinner, sier fagsjef Ellen Melbye Langballe i Nasjonalt senter for aldring og helse. Hun er en av forskerne bak studien.
– De som hadde alvorlig motorisk funksjonsnedsettelse eller alvorlige psykiske problemer, hadde lavest overlevelse, med henholdsvis kun 57 prosent og 73 prosent sannsynlighet for å nå 65-års alder, fortsetter hun.
Funksjonsnedsettelse i ung voksen alder grunnet nedsatt syn, nedsatt hørsel, motorisk funksjonsnedsettelse, fysisk sykdom, eller psykiske problemer av ulik alvorlighetsgrad viste seg også ha sammenheng med økt risiko for å dø tidligre enn andre i samme alder.
Mange forhold gjennom livsløpet kan påvirke levetiden. Forskjellene i overlevelse som er funnet i denne studien kan gjenspeile ulikheter i helse og levekår gjennom livet for unge voksne med nedsatt funksjonevne sammenlignet andre i samme alder.
– Resultatene i denne undersøkelsen viser at sosiale faktorer som utdanning og arbeidsdeltagelse virker inn på overlevelse til eldre år for unge voksne med nedsatt funksjonevne. Derfor er det et behov for mer oppmerksomhet og kunnskap om mekanismene bak redusert overlevelse for unge voksne med funksjonsnedsettelser, sier Langballe.
Studien er utarbeidet av forskere ved Nasjonalt senter for aldring og helse og Folkehelseinstituttet og er publisert iLancet Regional Health – Europe. Denne studien om selvrapportert funksjonsevne blant 30 080 deltakere i alderen 25-44 år i Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT) ble gjennomført på midten av 1980-tallet. Det er sammenstilt med dødelighetsdata over en 35-års periode.
– Dette er en av få studier som ser på overlevelse blant unge i arbeidfør alder med funksjonsnedsettelser, og med hele 35-års oppfølging er den unik. Den høye deltakelsen i basisundersøkelsen på 89% av de inviterte er en styrke ved studien, sier Langballe.
Referanse:
Ellen Melbye Langballe, Gro Gujord Tangen, Bo Engdahl, Bjørn Heine Strand (2022): Increased mortality risk for adults aged 25–44 years with long-term disability: A prospective cohort study with a 35-year follow-up of 30,080 individuals from 1984–2019 in the population-based HUNT study. The Lancet Regional Health - Europe, Volume 22, 2022, 100482, ISSN 2666-7762, https://doi.org/10.1016/j.lanepe.2022.100482.
Kontakter
Fagsjef Ellen Melbye Langballe på 90202098 eller eml@aldringoghelse.no
Bilder
Lenker
Om Nasjonalt senter for aldring og helse

Postboks 2136
3103 Tønsberg
33 34 19 50http://www.aldringoghelse.no
Følg pressemeldinger fra Nasjonalt senter for aldring og helse
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonalt senter for aldring og helse på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nasjonalt senter for aldring og helse
Vil løfte folks hjernehelse13.3.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Forskning viser at minst 40 prosent av demenstilfeller potensielt kan forebygges eller utsettes gjennom livsstilsendringer. Nå lanserer Nasjonalt senter for Aldring og helse Hjerneløftet – en gratis guide som gir folk forskningsbaserte råd for en sunnere hjernehelse. Forskningssjef Geir Selbæk er en av forskerne bak initiativet.
Ny norsk studie viser sammenheng mellom hørselstap og kognitiv svekkelse23.1.2025 13:42:49 CET | Pressemelding
Forskere ved Aldring og Helse har i samarbeid med internasjonale kolleger tidligere vist at det er en sammenheng mellom redusert hørsel og demens. Nå har de funnet en tydelig sammenheng med redusert kognitiv funksjon, også hos personer uten demens.
Trond-Viggo Torgersen og Anna Helle-Valle bygger broer mellom generasjoner med podkasten Generasjon23.1.2025 08:15:39 CET | Pressemelding
Trond-Viggo Torgersen og datteren Anna Helle-Valle inviterer i podkasten Generasjon unge folk til studio. Blant gjestene er kjendiser som politikeren Simen Velle, influenser Ellen Aabøl og skuespiller Amalie Stuve. Temaer for de ulike samtalene favner vidt; fra kunst, politikk og kjønnsforskjeller til nye og gamle fenomener, som vlogging og apper.
Ny studie: Psykiske lidelser kan øke risikoen for demens senere i livet5.12.2024 14:42:32 CET | Pressemelding
En studie basert på data fra Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT) er nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet Alzheimer’s & Dementia; Diagnosis, Assessment and Disease Monitoring. Studien strekker seg over tre tiår og kaster nytt lys over sammenhengen mellom depresjon, angst og demens.
Alzheimer-medisin godkjent i Storbritannina, men det offentlige vil ikke betale22.8.2024 13:39:52 CEST | Pressemelding
Legemiddeltilsynet i Storbritannia godkjente torsdag Alzheimer-medisinen lecanemab (Leqembi) til bruk for pasienter i et tidlig stadium av sykdommen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom