UiO - Det humanistiske fakultet

PRESSEMELDING: Terence Cave og Nicola Dibben utnevnes til æresdoktorer ved Det humanistiske fakultet, UiO.

Del
Cave er en nestor i sammenlignende litteraturforskning, mens Dibben er en ledende forsker i musikkvitenskap og musikkpsykologi. De gir gjesteforelesninger torsdag 1. september.
Nicola Dibben. Foto: Annica Thomson
Nicola Dibben. Foto: Annica Thomson

Terence Cave: En enestående litteraturforsker

Terence Cave CBE (Commander of the Most Excellent Order of the British Empire) er professor emeritus ved Oxford University. 

Caves spesialfelt er tidlig moderne fransk litteratur. Han har publisert flere bøker som er blitt standardverk i faget. I 2009 ble han tildelt den prestisjetunge Balzan Prizefor sine studier av litteratur etter år 1500. Han har et enestående renommé som sammenlignende litteraturforsker. 

– Terence Cave har oppholdt seg mye i Norge, og generøst gitt av sin tid og sitt nettverk til norske forskere og forskningsrekrutter som kommentator, opponent, konsulent og mentor. Han har vært en sentral person for flere fagmiljøer på UiO, og mange forskere står i dyp takknemlighetsgjeld til ham ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk. 

Cave er blant annet medlem av Academia Europaea, The British Academy, Det Norske Vitenskapakademi, ridder av Ordre national du Mérite, og æresdoktor ved University of London. 

Nicola Dibben: En pionér innen populærmusikkforskning

Nicola Dibben er professor og forskningsdirektør ved The Faculty of Arts and Humanities, Universitetet i Sheffield.

– Dibben har publisert bredt om musikkvitenskap, musikkpsykologi og populærmusikk. Hun skriver med en sjelden kombinasjon av meget høy kvalitet og stor metodologisk bredde. Hun har publisert både i humanistiske og musikkpsykologiske tidsskrifter, som krever veldig ulik tilnærming, sier Alexander Refsum Jensenius ved Institutt for musikkvitenskap.

I tillegg til sin stilling ved University of Sheffield, er Dibben gjesteprofessor ved Universitetet i Graz og ved Stanford University. Hun studerer musikkens betydning for hvordan vi forstår oss selv og verden.

Dibben samarbeidet med artisten Björk om hennes multimediaapp og album, Biophilia (2011). Hennes artikkel om Björk var en av de første om populærmusikk som ble akseptert i det tradisjonsrike tidsskriftet Music Analysis. Hun har også vært redaktør for Popular Music og Empirical Musicology Review.

Dibben er medlem av RITMO – Senter for tverrfaglig forskning på rytme, tid og bevegelse sitt vitenskapelige råd, og har sittet i evalueringspaneler for Norges Forskningsråd og UiO:Livsvitenskap.

Utnevnelsen gjøres på Universitetets årsfest 2. september. Æresdoktorene ble nominert i 2020, men utnevningen ble utsatt på grunn av koronapandemien.

– Fakultetet er stolte og glade for å endelig kunne kreere Terence Cave og Nicola Dibben som æresdoktorer, begge er viktige internasjonale bidragsytere på sine felt, sier dekan Frode Helland.

Gjesteforelesninger torsdag 1. september i auditorium 3, Sophus Bugges hus:

Begge er tilgjengelig for intervju i tiden rundt gjesteforelesningene og doktorkreeringen, kontakt Ellen Evju Jahr e.e.jahr@hf.uio.no mobil: 4605 6582.

Bilder

Nicola Dibben. Foto: Annica Thomson
Nicola Dibben. Foto: Annica Thomson
Last ned bilde
Terence Cave. Foto: Ch. Delory.
Terence Cave. Foto: Ch. Delory.
Last ned bilde

Om UiO - Det humanistiske fakultet

UiO - Det humanistiske fakultet
UiO - Det humanistiske fakultethttp://www.hf.uio.no/

Følg pressemeldinger fra UiO - Det humanistiske fakultet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det humanistiske fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiO - Det humanistiske fakultet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom