Lær å leve godt med demens
Kommuner, som Asker, Lillestrøm og Arendal, søker derfor deltakere til brukerskoler, som gir personer med demens hjelp til å leve best mulig når demenssykdommen rammer.
På brukerskolen får personer med demens over 65 år i en tidlig fase råd og tips, informasjon og kunnskap om hvordan de kan mestre en ny hverdag med demens. Tilbakemeldinger fra personer med demens er at flere savner en arena der de kan møte personer i samme situasjon som dem selv. Brukerskolen er en møteplass for utveksling av erfaringer og gjensidig støtte, som kan lette situasjonen.
Brukerskolen støtter personer med demens i å opprettholde selvstendighet og verdighet, forbedre helseatferden sin, planlegge fremtiden sammen med familien og leve godt med sykdommen i eget hjem så lenge som mulig.
Brukerskolen bygger på de gode erfaringene fra Demensskolen, som ble utviklet ved Stavanger Universitetssjukehus. Mange norske kommuner har brukt opplegget til Demensskolen, og tilbakemeldingene har vært gode.
Forskningsresultater så langt viser at brukerskoler hjelper – blant annet så får deltakere mindre depressive symptomer.
Kontakter
Ingelin Testad
Senterleder/Professor
SESAM Regionalt kompetanse senter for eldremedisin og samhandling, Stavanger
Tlf: 51 51 51 47 Mob: +47 950 93 641
ingelin.testad@sus.no
Martha Therese Gjestsen
Koordinator
SESAM Regionalt kompetanse senter for eldremedisin og samhandling, Stavanger universitetssjukehus
+47 92 80 55 25
martha.therese.gjestsen@sus.no
Janne Røsvik
Fagkonsulent
Nasjonalt senter for Aldring og helse
janne.rosvik@aldringoghelse.no
+47 415 92 660
Bilder
Dokumenter
Lenker
Om Nasjonalt senter for aldring og helse
Postboks 2136
3103 Tønsberg
33 34 19 50http://www.aldringoghelse.no
Nasjonalt senter for aldring og helse utvikler kunnskap og kompetanse om aldring og eldrehelse i Norge. Vi har en helhetlig tilnærming til vårt fagfelt, som skal fremme helse og god alderdom, forebygge sykdom og gi forutsetninger for å leve med sykdom. Vi driver kompetanseheving og faglig oppdatering av helse- og omsorgspersonell, og vi tilbyr informasjon og kunnskap til allmenheten. Vi både deltar i og driver egne forsknings-/utviklingsprosjekter.
Om SESAM:
SESAM ble opprettet av Helse Vest i 2010 for å styrke samhandling, forskning og fagutvikling, nettverksbygging og undervisning innen fagfeltet eldremedisin. Eldremedisin omfatter fysiske, psykiske og sosiale forhold som kan oppstå i forbindelse med akutt sykdom, ved behandling av kroniske lidelser, rehabilitering og ved livets slutt.
Følg pressemeldinger fra Nasjonalt senter for aldring og helse
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonalt senter for aldring og helse på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nasjonalt senter for aldring og helse
Alzheimer-medisin godkjent i Storbritannina, men det offentlige vil ikke betale22.8.2024 13:39:52 CEST | Pressemelding
Legemiddeltilsynet i Storbritannia godkjente torsdag Alzheimer-medisinen lecanemab (Leqembi) til bruk for pasienter i et tidlig stadium av sykdommen.
Lancet-kommisjon med nye funn om demens: Ved å følge 13 anbefalinger, så kan nesten halvparten av alle demenstilfeller forhindres eller utsettes1.8.2024 09:02:00 CEST | Pressemelding
– Vi kan forebygge eller forsinke nesten halvparten av demenstilfellene ved å håndtere 14 risikofaktorer fra barndommen av og gjennom livet. Dette inkluderer to nye risikofaktorer, høyt kolesterol og synstap, sier forskningssjef Geir Selbæk i Nasjonalt senter for Aldring og helse.
En ny europeisk studie avdekker viktig kunnskap om demens hos personer med Downs syndrom25.3.2024 10:17:50 CET | Pressemelding
Personer med Downs syndrom har økt risiko for tidlig demens, men en stor, ny europeisk studie tyder på at demensutvikling kan utsettes ved oppfølging og behandling av problemer knyttet til søvn og psykisk helse gjennom livet.
Geir Selbæk med i ny podkast: - Vi må tenke nytt om eldre og alderdommen18.1.2024 10:18:48 CET | Pressemelding
– Hvordan er det å bli gammel i Norge - handler det om demens, dårlig helse og tunge dager? Eller kan vi se frem til gode, aktive og meningsfylte stunder? Dette er bakteppet når professor og forskningssjef Geir Selbæk er med som fast bidragsyter i Aldring og helse-podden.
Dårlig hørsel blant de viktigste risikofaktorene for demens hos eldre4.12.2023 09:09:44 CET | Pressemelding
En banebrytende studie har avdekket at redusert hørsel er blant de risikofaktorene, som man kan gjøre noe med, som øker risikoen for å utvikle demens mest. – Det er 36 prosent større sannsynlighet for å få demens blant dem med svekket hørsel enn dem med normal hørsel, sier forsker Christian Myrstad ved Aldring og helse.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom