UiO - Det humanistiske fakultet

PRESSEMELDING: Æresdoktorforelesning 2022 Hirut Woldemariam Teketel “Decolonizing and reforming Higher Education in Ethiopia”

Del
Professor og tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister i Etiopia, Hirut Woldemariam, er utnevnt til æresdoktor av rektoratet ved Universitetet i Oslo. Hun holder sin gjesteforelesning torsdag 1. september kl 14:15 i Gamle Festsal.
Foto: UiO / Mathias Fossum
Foto: UiO / Mathias Fossum

Forelesningen holdes på engelsk og er åpen for alle. Det vil være mulig å følge forelesningen via zoom.

Dekolonisering er et brennaktuelt tema også i Etiopia, selv om landet aldri har vært underlagt en kolonimakt. Etiopia har en rik kultur- og skriftarv og egne, opprinnelige kunnskaps- og erkjennelsessystemer. Likevel er høyere utdanning i Etiopia i dag dominert av vestlige universitetsidealer, slik det gjennomgående er i tidligere koloniserte afrikanske land. Engelsk er undervisningsspråk, pensum er utpreget vestlig, og utdanningen mangler både relevans og kvalitet. Hva skal til for å møte behovene det etiopiske samfunnet har?

I denne forelesningen vil Woldemariam presentere en analyse av prosessen Etiopia har startet for å reformere den høyere utdanningen i landet, og dermed omstille det. Studien er forankret i kvalitativ forskningsmetodikk, kritisk utdanningsteori og en tilnærming til kunnskap kjent som afrikologi.

Om æresdoktoren:

Professor og tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister i Etiopia, Hirut Woldemariam ble utnevnt til æresdoktor av rektoratet ved Universitetet i Oslo. Hun har en doktorgrad i lingvistikk fra Institutt for Afrikastudier, Universitetet i Köln, Tyskland. Woldemariam er professor ved Institutt for lingvistikk og filologi ved Universitetet i Addis Abeba, Etiopia, men er for øyeblikket på forskeropphold ved Universitetet i Köln.

Ved Universitetet i Addis Abeba har hun hatt flere lederstillinger, blant annet var hun den første kvinnelige prorektoren ved universitetet. Woldemariam har også hatt flere statsrådposter i den etiopiske regjeringen.

Tid og sted:

1.september 14:15-16:00

Gamle Festsal, Det juridiske fakultet (UiO)

Karl Johans gate 47, 0162 Oslo

Arrangementsinformasjon

Pressekontakt: Unn Røyneland, professor i flerspråklighet og senterleder for MultiLing – Senter for flerspråklighet

Kontaktinformasjon: Mobil: + 47 938 31 064 e-post: unn.royneland@iln.uio.no

Bilder

Foto: UiO / Mathias Fossum
Foto: UiO / Mathias Fossum
Last ned bilde

Om UiO - Det humanistiske fakultet

UiO - Det humanistiske fakultet
UiO - Det humanistiske fakultethttp://www.hf.uio.no/

Følg pressemeldinger fra UiO - Det humanistiske fakultet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det humanistiske fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiO - Det humanistiske fakultet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye