Flere oppgir kryptoverdier i skattemeldingen

- Det har vært en god vekst i antall personer som eier kryptovaluta, men fortsatt er det mange som ikke rapporterer sine verdier. Vi har økt vår innsats innen både veiledning og kontroll for at også denne delen av økonomien skal bli riktigere beskattet, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.
Sammenlignet med tidligere år oppgir langt flere personer at de eier kryptovaluta, og inntekt, formue og fradrag fra kryptovaluta øker også kraftig.
Dette viser foreløpige tall for skattemeldingen 2021:
- 15.251 personer rapporterte i 2020 at de eide kryptovaluta, i 2021 økte antall personer til 40.802.
- Rapportert inntekt økte fra en milliard til 8,8 milliarder kroner fra 2020 til 2021.
- Rapportert formue økte fra 8 milliarder til 20 milliarder kroner fra 2020 til 2021.
- Rapportert fradrag økte fra 307 millioner til 3,4 milliarder kroner fra 2020 til 2021.
Skatteetaten har skjerpet innsatsen mot skjulte kryptoverdier og bruker ulike virkemidler for å øke etterlevelsen – fra veiledning og forenkling for brukerne til flere kontroller av personer og selskaper. Ekspertgruppen som jobber med kryptovaluta er også styrket.
- Husk at kryptoverdier ikke er forhåndsutfylt i selvangivelsen, du må selv passe på å opplyse om disse verdiene. Hvis du har glemt å opplyse om kryptoverdier, så kan du selv endre skattemeldingen din inntil tre år tilbake i tid uten å risikere tilleggsskatt. Denne muligheten til å frivillig rette tidligere opplysninger har du ikke dersom Skatteetaten har satt i gang kontrolltiltak eller har mottatt opplysninger om dine kryptoverdier fra andre, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.
Skatteetaten jobber med et regelverksforslag som vil gjøre tilbydere av vekslings- og oppbevaringstjenester for kryptoverdier pliktig å gi Skatteetaten opplysninger om transaksjoner knyttet til disse kryptoverdiene og hvem som er kunder.
- Vi har som mål at vi på sikt skal kunne bruke denne informasjonen til å forhåndsutfylle skattemeldingen til kryptovalutakundene, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.
Les også:
Slik endrer du skattemeldingen: Endringsmelding for formues- og inntektsskatt for personlige skattepliktige - Skatteetaten
Har du gevinst, inntekt eller formue i virtuelle eiendeler som for eksempel kryptovaluta, må du oppgi det i skattemeldingen. Slik gjør du det: Virtuelle eiendeler (kryptovaluta med mer)
Nøkkelord
Kontakter
Merete Bergeland JebsenPressesjef
Tel:945 01 000presse@skatteetaten.noBilder
Om Skatteetaten
I Skatteetaten jobber vel 7000 ansatte mot samme mål; å sikre finansieringen av velferdssamfunnet. Skatteetaten er underlagt Finansdepartementet, og har ansvaret for et oppdatert folkeregister og at skatter og avgifter blir fastsatt og innbetalt på riktig måte.
Følg pressemeldinger fra Skatteetaten
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Skatteetaten på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Skatteetaten
Forsøk på å svindle næringsdrivende10.12.2023 13:36:38 CET | Pressemelding
De siste dagene har Skatteetaten fått inn mange meldinger om at personer som driver eget foretak har blitt forsøkt svindlet via e-post.
Nå blir det merverdiavgift på all netthandel fra utlandet7.12.2023 08:00:41 CET | Pressemelding
Fra 1. januar 2024 må du også betale merverdiavgift og eventuell toll på kjøp under 350 kroner fra utenlandske nettbutikker.
Skattelistene har eksistert siden 1600-tallet6.12.2023 13:08:58 CET | Pressemelding
Den norske praksisen med offentlige lister over enkeltpersoners skattbare inntekt og formue, og hva de betaler i skatt, strekker seg langt tilbake. Helt siden rundt 1660 er det dokumentert at oversikter over hva myndighetene mente den enkelte skattyter skulle betale i skatt ble slått opp på offentlig sted i byene.
Rekordhøye skatter i 2022 - skattelistene tilgjengelige fra i dag6.12.2023 05:00:00 CET | Pressemelding
Skatteoppgjøret for inntektsåret 2022 er nå ferdig for 5 millioner personer og 405 000 selskaper, og tallene viser at det til sammen ble betalt over 1 700 milliarder kroner i skatt i 2022. Skattelistene blir tilgjengelige 6. desember.
Slik kan vi bruke kunstig intelligens på en sikker og ansvarlig måte4.12.2023 08:00:00 CET | Kronikk
Skatteetaten skal være i front teknologisk. Det er ikke et spørsmål hvorvidt vi skal bruke kunstig intelligens, men på hvilken måte. Nå har vi innført en egen policy for bruk av denne teknologien, skriver skattedirektør Nina Schanke Funnemark i denne kronikken.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom