250 artister bidrar med unike innspillinger i ny sangapp

Har du opplevd at du bare husker første verset på en sang du kunne som barn? Kanskje du skal synge sammen med egne barn, venner eller elever, men plutselig stopper det opp. For hvordan gikk egentlig andre verset på Nøtteliten igjen?
– Barn og unge vokser i mindre grad enn før opp med et felles sangrepertoar. Sangbøker, som nesten alle brukte før, er det få som kjenner til. Store deler av den norske sangskatten kan være truet, sier daglig leder i Trall AS, Pia Lang-Holmen.
Lang-Holmen har ledet utviklingen av den nye appen i tett samarbeid med ansatte fra barnehagelærerutdanningen ved OsloMet. Nå håper de at Trall kan hjelpe til med å bevare sanger som er i ferd med å bli glemt, og til å utvide og styrke et felles sangrepertoar i befolkningen - på tvers av alder og bakgrunn.
– Trall er et strålende eksempel på hvordan innovasjon ved OsloMet kan komme samfunnet til gode. Sang er helsefremmende og bidrar til samhold. Jeg håper Trall vil øke sanggleden hos det norske folk, sier rektor ved OsloMet, Christen Krogh.
Kjente artister er med
Trall er en digital sangbok hvor du kan synge med til kjente og ukjente sanger, akkompagnert av noen av landets fremste musikere. Hittil har 250 artister fra ulike musikalske tradisjoner spilt inn godt over 100 sanger.
Moddi, Marthe Wang, Saleh Mahfoud, Kim Rysstad, Ella Marie Hætta Isaksen, Det norske solistkor, Frida Ånnevik, Umpfel, Helene Bøksle, 9 grader nord, Hekla Stålstrenga, Knut Reiersrud, Sondrey, Kringkastingsorkesteret og mange flere bidrar med sine unike versjoner.
Bak innspillingene ligger det grundige forskningsbaserte forberedelser. Tonearter, tempo og arrangementer er tilpasset både barn og voksne sånn at det skal kjennes godt å bli med i sangen. Setter du på karaokemodus, er det lett å følge gangen i sangene, og du kan skru av og på stemmen til artisten som synger alt ettersom du vil synge alene eller sammen med andre stemmer.
Lettere å synge i barnehagen, på skolen – og hjemme
Trall blir i disse dager tilgjengelig for nedlastning på mobil og nettbrett. Appen kan dermed brukes av privatpersoner, barnehager, skoler og organisasjoner over hele landet.
– Barnehager og skoler spiller fundamentale roller i utviklingen av barn og unges musikkglede og kreativitet, sier Lang-Holmen. Hun håper appen skal gjøre det lettere og morsommere for lærere og pedagoger å lære barn nye sanger, å jobbe tverrfaglig med musikk, og å øve på fellessang til spesielle anledninger.
– Jeg har selv opplevd at jeg blir modigere av å synge sammen med Trall. Da kan jeg skru opp musikken og synge sammen med stødige stemmer og bli støttet av orkester, band og vokalister. Trall blir både forsanger og følgesvenn.
Ettersom Trall kan bli brukt både i barnehage, skole og hjemme, håper teamet bak appen at den kan være med på å skape et større musikalsk fellesskap på tvers av disse arenaene.
Utviklet ved OsloMet
Ideen til Trall kom gjennom erfaringer fra musikkundervisning ved barnehagelærerutdanningen ved OsloMet. De ansatte ved utdanningen så over tid at studentene kunne færre sanger. I tillegg manglet studentene i stor grad et felles repertoar.
De ansatte forsket videre på fenomenet, og fant paralleller i skoler og barnehager. En studie viste at barnehagebarn i Oslo-området stort sett synger de samme 20 sangene hele tiden. Sangene er typisk av eldre dato, går i dur, totakt eller firetakt, er korte og ganske like. Forskerne ønsket å bidra til at barn og voksne får oppleve et større musikalsk mangfold i hverdagen, og ideen om en digital sangbok ble født.
Prosjektet Trall ble opprettet, og fikk støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. De fikk også det teknologidrevne designbyrået Backen&Bæck med på laget, og mulighet til å bruke NRKs studioer til innspillingene. Deretter satte de i gang med å samle og spille inn sanger. Parallelt med innspillingene startet utviklingen av design og funksjonalitet. Trall har et ideelt og sosialt formål om at appen kan komme hele befolkningen til gode. For å gjøre dette mulig, vedtok styret ved OsloMet våren 2022 å opprette aksjeselskapet Trall AS.
Alle skal kjenne seg igjen
I Trall møter man lydbilder, stemmer og besetninger av mange slag, alt fra enkeltinstrumenter eller bare stemmer til fullt symfoniorkester. Sangene er på en rekke ulike språk – som samisk, polsk, kvensk, arabisk og somali - og på mange norske dialekter. Noen sanger er av nyere dato, og andre er gamle. Hensikten er at alle skal kunne kjenne seg igjen i noe.
I tillegg til Sparebankstiftelsen DNB har også Kulturrådet, Furestiftelsen, Kommunal- og moderniseringsdepartementet og OsloMet støttet utviklingen av appen.
20 sanger er tilgjengelige for alle
Alle som laster ned Trall får tilgang til 20 gratis sanger spilt inn av kjente musikere:
- Nøtteliten - Kringkastingsorkesteret og Frida Ånnevik
- En for væra som en er - Håvard Aufles band
- Jeg gikk en tur på stien - Lars Andreas og Susann Camilla Haug
- Det var en gang en (…) og en (…) - Det norske solistkor
- Har du fyr - Sidsel Waldstad, Helene Bøksle
- Kanskje kommer kongen - Umpfel
- Njåamele/Harens joik – Ole-Henrik Lifjell/ÅVLA
- Samina – Kringkastingsorkesteret og Kirsti Huke
- Eventyrvisa - 9 grader nord
- For siste gang - Kristin Asbjørnsen, Olav Torget
- Min hatt den har tre kanter - Ila Auto
- Gjendines bånlåt - Kvedarkvintetten
- Idas sommarvisa - Kringkastingsorkesteret med Ebba Rydh
- Karnevalsang - Trio son de Cuba med Neon vokal
- Lille Petter edderkopp - Thor-Erik Fjellvang trio med Wenche Losnegård
- Ola dilt, Ola dalt - Aasmund Nordstoga og Åsmund Reistad
- Se min ild - Veronika Akselsen og Karl Fridtjof Johansen
- Telebondemann - PUST
- Trollet i Senja - Moddi
- Tordivelen og flua - Hekla Stålstrenga
Nøkkelord
Kontakter
Daglig leder for Trall AS: Pia Lang-Holmen, pia@trallapp.no, tlf. +47 915 55 029
Fra Trall-redaksjonen:
• Elisabeth Anvik, elisan@oslomet.no
• Ingrid Danbolt, inada@oslomet.no
Kontaktinfo til noen av artistene:
1.Helga Myhr (folkemusiker - Kvedarkvintetten)
myhr.helga@gmail.com
2.Kim Andre Rysstad
976 43 312
kimrysstad@gmail.com
3.Pål Moddi Knutsen
480 25 307
moddimusikk@gmail.com
4.Knut Reiersrud
934 11 194
reieknut@gmail.com
5.Umpfel v/ Andreas Skorpe Sjøen (rock/metalband fra Karmøy)
480 09 873
andreasss@me.com
6.Jo Asgeir Lie (trekkspill - rektor på Ole Bull Akademiet på Voss)
905 16 652
joasgeir@olebull.no
7.Saleh Mahfoud
942 19 323
saleh.mahf@gmail.com
https://musicnorway.no/nettverk/saleh-mahfoud
8.Marthe Wang via manager Elise Steffensen
930 88 908
elise@sesong1.no
9.Anne Nymo Trulsen, vokalist i Hekla Stålstrenga
958 33 639
annenymot@gmail.com
10.Ole Henrik Lifjell (samisk musiker)
ole_henrik100@hotmail.com
11.Sondrey
91344587
sondrenm@gmail.com
12.Sissel Walstad, harpist i Kringkastingsorkesteret
908 80 375
sidsel@sidsel.no
Heidi ErtzeidSenior kommunikasjonsrådgiver
Forskningsformidling, mediekontakt
Siv Tonje Sperati HåkensenKommunikasjonsrådgiver
Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier
Bilder



Lenker
Om OsloMet
OsloMet – storbyuniversitetet har cirka 22.000 studenter og 2.600 ansatte, og har studier i Pilestredet og på Kjeller.
OsloMet tilbyr et bredt spekter av høyere utdanning innen profesjonsrettede studier i Norge.
OsloMet er også en ledende leverandør av forskningsbasert kunnskap for velferdssamfunnet.
Følg pressemeldinger fra OsloMet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra OsloMet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra OsloMet
Lanserer bildeordbok på romanes1.4.2025 14:00:09 CEST | Pressemelding
I forbindelse med den internasjonale romdagen 8. april lanserer Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO) ved OsloMet den digitale bildeordboken Bildetema på romanes. Romanes er romenes morsmål og har status som nasjonalt minoritetsspråk i Norge. Bildeordboka blir en av svært få skriftlige ressurser på romanes.
Hvordan undervise så flest mulig blir inkludert?21.2.2025 12:48:48 CET | Pressemelding
Hvorfor faller noen studenter av i undervisningen? OsloMet inviterer til foredrag med studentstemmer og praktiske eksempler får du innsikt i enkle grep og smarte læringsstrategier som gjør høyere utdanning mer tilgjengelig for alle.
Nytt fleksibelt deltidsstudium i sykepleie på Romerike fra høsten 202512.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
OsloMet starter opp et nytt bachelorstudium på deltid i sykepleie med 50 studieplasser ved studiested Kjeller fra høsten 2025.
Nytt tilbud støtter lærere som møter elever med traumeopplevelser24.1.2025 14:22:33 CET | Pressemelding
Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO) ved OsloMet inviterer skoler til å søke om å delta på opplæring i programmet Trygg læring – traumesensitiv opplæring for nyankomne elever våren 2025.
H.K.H. Kronprinsessen besøker Institutt for estetiske fag ved OsloMet22.1.2025 16:21:15 CET | Presseinvitasjon
27. januar kl. 12.00 besøker H.K.H. Kronprinsessen Institutt for estetiske fag ved OsloMet. Insituttleder og forfatter av boka "Sigrun Berg - Vev og virke", Liv Klakegg Dahlin, vil fortelle om sin forskning på tekstilkunstner Sigrun Berg, og vise frem deler av instituttets historiske samling.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom