Mindre sommertrafikk i 2022 – men flere ulykker

Imidlertid var årets første halvår dystert når det gjelder trafikkulykker – med dobbelt så mange dødsfall som i 2021. I disse månedene var det flere biler på veiene enn året før.
– Vi jobber intenst for å finne hva som skjedde i første halvår – om det er noen fellesnevnere for ulykkene, og hva vi kan gjøre for å komme tilbake på rett spor, sier Oppedal.
Undersøkelsene av dødsulykkene i 2022 pågår fortsatt, og det er derfor ikke klart om det er faktorer som går igjen i ulykkene.
Sommertrafikken roligere enn antatt
Statens vegvesen har sammenlignet trafikktall i uke 28 (midt i juli) for 2022 og 2021 på E10 i Lofoten, E16 mellom Bergen og Voss, riksveg 7 i Hallingdal og E6 på Romerike og i Gudbrandsdalen. På alle punktene er det mindre trafikk i år enn i fjor. På de store veiene mot syd – E6 ved Sarpsborg og E18 ved Langangen – ser vi imidlertid en liten økning denne sommeren.
Reduser risikoen med enkle tiltak
Som bil- og MC-fører har man et stort ansvar, og kjøring innebærer risiko. Men hver enkelt av oss kan redusere risikoen med enkle tiltak.
– Først og fremst er det svært viktig å holde konsentrasjonen i og på trafikken. Når man kjører – bil eller MC – da er det det man gjør. Man kjører. Da gjør man ikke andre ting. Hold øynene på veien. Med feriepakket bil eller sykkel og mange mulige distraksjoner, som støyende passasjerer og mye å se langs veien, er det lett å bli uoppmerksom. Ta heller hyppige pauser og stopp for å beundre utsikten.
Det pågår også en diskusjon om bilenes mange «duppedingser» og skjermer, og om disse distraherer mer enn de hjelper sjåførene.
– Skru av telefonen og la andre operere skjerm og «knotter». Eller stopp bilen hvis du må gjøre det selv. På telefonen finner du også en funksjon som heter «Bilkjøring». Skru på denne (se bruksanvisning nedenfor). Da vil du få meldingene når du er ferdig med å kjøre bil.
Hjelp dine medtrafikanter
Oppedal oppfordrer også til å ta bilturen som en del av målet.
– Vi er alle ansvarlige for egen og andres trafikksikkerhet. Hold fartsgrensen og bruk den tiden det tar. Det viktigste er at alle kommer frem dit de skal, sier Oppedal.
– Kjør til siden og slipp andre forbi. Kjører du stor bil – for eksempel bobil, er dette enda viktigere, særlig på smale veier, som det er mange av i typiske turistområder. Forbikjøringer skal man foreta kun der det er helt trygt og der man har gode sikkerhetsmarginer.
Oppedal peker også på andre elementer som bedrer sikkerheten og flyten i trafikken. Som å bruke retningsviser og ha et tydelig kjøremønster. Er du usikker på hvor du skal, kan det være lurt å stoppe og sjekke kartet fremfor å «vingle» i trafikken.
– I 2022 bør det være en selvfølge at vi bruker bilbeltet og ikke er påvirket av rusmidler når vi kjører bil eller motorsykkel. Dessverre viser ulykkesstatistikken av hele 35 prosent av de drepte ikke brukte belte, og over i 20 prosent av dødsulykkene var rus en medvirkende årsak. Bruker du legemidler, må du å sjekke om du kan ta disse når du kjører bil.
Om sommeren er det mange trafikanter på veien – sykler, motorsykler og fotgjengere.
– Ta hensyn til alle du deler veien med, og ta høyde for at de ikke alltid oppfører seg i trafikken slik du tror. Legg inn litt større marginer, selv om det noen ganger koster deg noen sekunder. Slik sparer vi liv, avslutter Tone Margrethe Oppedal.
Slik legger du inn «Bilkjøring» på iPhone:
Gå inn på innstillinger, klikk på fokus. Klikk deretter på pluss-tegnet (eller «legg til») oppe til høyre. Der finner du Bilkjøring. Klikk på denne og legg den til. Du kan selv gjøre innstillinger for hvem som skal «slippe gjennom» med meldinger når bilkjøring-modus er aktivert.
Du aktiverer bilkjøring-funksjonen én gang. Telefonen kobler denne inn når du starter bilen og kobler den ut når du skrur av motoren.
Her finner du oppskriften for å aktivere «kjøremodus» på android-telefoner
For mer informasjon om trafikken på veiene, se: www.vegvesen.no/trafikkdata
Les mer om oppmerksomhet og distraksjoner i trafikken: Oppmerksomhet | Statens vegvesen
Ta kontakt for mer informasjon: Tlf. 953 00 727 (pressevakt i Statens vegvesen)
Nøkkelord
Kontakter
Pressevakt Transport og samfunn
* Trafikksikkerhet og ulykkesstatistikk
* Trafikktall
* Fotobokser/fartskontroll
* Skilt
* Bompenger
* Trafikkstyring og beredskap
* Teknologi
* Klima og miljø
* Plansaker
* Nasjonale turistveger (Pressekontakt: 91104480)
* Norsk vegmuseum (Pressekontakt: 61285250)
Bilder

Om Statens vegvesen
Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.
Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen
Åtvarar mot feilparkeringar på høgfjellet18.4.2025 15:52:17 CEST | Pressemelding
Bilar som parkerer i vegbanen på riksveg 7 over Hardangervidda skaper problem for brøytemannskap og andre trafikantar.
Avlyser konkurranse om rammeavtale for rådgivnings- og prosjekteringstjenester til Fellesprosjektet Arna-Stanghelle15.4.2025 12:06:05 CEST | Pressemelding
For å kunne rette opp i uklarheter i konkurransegrunnlaget, og sikre effektiv konkurranse om anskaffelsen, er det nødvendig å avlyse konkurransen og lyse den ut på nytt.
Arbeid på Fodnes og Mannheller ferjekaiar rett over påske15.4.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
Statens vegvesen gjer arbeid på Fodnes ferjekai natt til onsdag 23. april, og på Mannheller natt til torsdag 24. april.
Mesta skal drifte og vedlikeholde elektroinstallasjoner langs riksvegene i Innlandet11.4.2025 15:51:42 CEST | Pressemelding
Mesta AS inngår en fem-årig kontrakt med Statens vegvesen om drift og vedlikehold av elektroinstallasjoner langs riks- og europavegene i Innlandet samt Øvre Romerike.
E6 i Gudbrandsdalen åpner for normal trafikk10.4.2025 15:48:21 CEST | Pressemelding
Fra fredag formiddag er E6 i Rosten i Sel kommune igjen åpen for toveistrafikk. Det har vært redusert framkommelighet siden det gikk et steinskred over vegen 31. mars.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom