Negotia

USAs abort-revers samler arbeidslivet

Del
Nylig vedtok kvinnekomiteen i den internasjonale fagbevegelsen UNI Global Union en enstemmig erklæring mot abortinnstrammingene i USA. Nå går toneangivende selskaper ut og sier de vil gi økonomisk støtte til ansatte for å få utført abort på en trygg måte. Den amerikanske abort-reversen samler arbeidslivspartene til felles kamp.
Monica A. Paulsen 
 leder i YS-forbundet Negotia 
 styremedlem i UNI Europa Women's Committe 
 vara til styret i UNI World Women's  Committee (foto: Terje Bergersen)
Monica A. Paulsen leder i YS-forbundet Negotia styremedlem i UNI Europa Women's Committe vara til styret i UNI World Women's Committee (foto: Terje Bergersen)

- Kvinner har opplevd uønsket graviditet til alle tider. Det vil de fortsette å gjøre også i USA, hvor den generelle retten til abort nå er fjernet av Høyesterett. Forskjellen blir bare økte forskjeller mellom ressurssterke kvinner og de som allerede har minst. Og at mange kvinner vil få utført aborter i det skjulte, med de farene det innebærer for både fysisk og psykisk helse. 

Dette sier Monica A. Paulsen, leder i YS-forbundet Negotia. 

Hun peker på at abortsaken lenge har vært en viktig kamp for likestilling og kvinners rettigheter i samfunnet, også i arbeidslivet.  

- Derfor er det med stolthet jeg i mai fikk oppleve at UNI World Women's Committee enstemmig vedtok en erklæring mot abortinnstrammingene som nå gjøres i det amerikanske samfunnet. Kvinnekomiteen er en del av UNI Global Union; en internasjonal sammenslutning av 950 fagforeninger med flere enn 20 millioner medlemmer i 150 land. Jeg deltok selv på møtet 10. mai der den nevnte erklæringen ble vedtatt, og det var blant annet oss i Negotia som presset på for å få dette på plass.  

- Å fjerne kvinners rett til selvbestemt abort kan ikke ses på som en isolert sak. Det er et angrep mot kvinners rettigheter, som dessverre kommer til å skru likestillingsklokka et halvt århundre tilbake.  

- Trist er nesten et for moderat ord for å beskrive dette. Men uansett hvor ille vi synes dette er, må vi bare brette opp ermene og fortsette kampen, mener Negotia-lederen.  

Man ser at toneangivende selskaper nå også kaster seg inn i abortsaken på kvinnenes side. Disney-konsernet som har mer enn 80.000 ansatte i Florida, meddelte nylig at de vil hjelpe ansatte økonomisk for å få utført trygge aborter. Equinor, Ikea, Microsoft, Mastercard, Facebook, Instagram og Amazon er eksempler på andre selskaper som har flagget liknende synspunkter.  

For oss som er engasjert i fagbevegelsen på nasjonalt og internasjonalt nivå, er det svært gledelig å registrere at vi og arbeidsgiversiden snakker felles sak i abortkampen. Det gir håp for framtiden – og det trenger vi, sier Paulsen. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Monica A. Paulsen 
 leder i YS-forbundet Negotia 
 styremedlem i UNI Europa Women's Committe 
 vara til styret i UNI World Women's  Committee (foto: Terje Bergersen)
Monica A. Paulsen leder i YS-forbundet Negotia styremedlem i UNI Europa Women's Committe vara til styret i UNI World Women's Committee (foto: Terje Bergersen)
Last ned bilde

Om Negotia

Negotia
Negotia
Lakkegata 23
0187 Oslo

815 58 100https://www.negotia.no/

Negotia er tilsluttet Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS), som er partipolitisk uavhengig.

Negotia består av ca. 21 500 medlemmer fra privat sektor, representert ved flere enn 1.600 arbeidsplasser, fordelt på 855 bedriftsklubber, 36 avdelinger og 7 regioner. Administrasjonen er i Oslo.

Forbundets formål er å fremme medlemmenes økonomiske, faglige, sosiale, kulturelle og miljømessige interesser.

Følg pressemeldinger fra Negotia

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Negotia på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Negotia

På kvinnedagen spør Negotia: Hva gjør vi for kollegaen som opplever partnervold?8.3.2024 11:25:17 CET | Pressemelding

På jobb tar man ofte på seg en profesjonell maske og deler lite personlig. Man vil bli sett på som ansvarlig, pliktoppfyllende og en stabil kollega. For mange er det en kamp å skjule det som foregår bak hjemmets fire vegger for kollegaer og ledere. Ifølge en undersøkelse utført av Nordisk Kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKTVS) i 2023 har nemlig 1 av 10 kvinner opplevd alvorlig fysisk vold av partner eller ekspartner.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye