Starter gjennomgang av jernbanens organisering og selskapsstruktur
Samferdselsdepartementet har i dag sendt brev til underliggende etater og virksomheter for å orientere om gjennomgangen av jernbanesektoren. Arbeidet skal deles opp i tre løp som starter opp etter sommeren:
- en ekstern kartlegging av utfordringer
- en gjennomgang av selskapsstrukturen i sektoren.
- en videreutvikling av Samferdselsdepartementets styring av jernbanesektoren
Ekstern kartlegging av utfordringer
Et eksternt kompetansemiljø skal kartlegge utfordringer i arbeidsdelingen mellom Samferdselsdepartementet, Jernbanedirektoratet og Bane NOR SF. Det samme gjelder for avtaleverket mellom Jernbanedirektoratet, Bane NOR SF og øvrige virksomheter i sektoren. Kartleggingen skal også se på eventuelle utfordringer knyttet til togmateriell, for eksempel mellom selskap som eier togmateriell og selskap som vedlikeholder togene.
En viktig del av kartleggingen er å utarbeide et oppdatert kunnskapsgrunnlag om utfordringer i sektoren. Kartleggingen skal blant annet se på om regjeringens beslutning om å gå vekk fra konkurranseutsetting endrer samhandlingen mellom aktørene i sektoren, og hvordan dette eventuelt påvirker evnen til å nå målene for jernbanen.
Gjennomgang av selskapsstruktur – med vekt på drift og vedlikehold
I gjennomgangen av selskapsstrukturen vil regjeringen i første omgang se nærmere på de statlige selskapene som driver med drift og vedlikehold av infrastruktur. Disse selskapene, primært Spordrift AS og Baneservice AS, har til dels overlappende virksomhet i konkurranse med hverandre. I gjennomgangen skal regjeringen vurdere hvordan denne organiseringen skal være i fremtiden.
Selskapsstrukturen for eierskap og vedlikehold av persontogmateriell vil bli gått gjennom. I dag eier Norske tog AS materiellet, mens Mantena AS er det statlige selskapet for vedlikehold av tog.
Samferdselsdepartementets styring av jernbanesektoren
Arbeidet med å videreutvikle styringen av jernbanesektoren skal i første rekke følges opp internt i departementet. I denne prosessen vil alle virkemidler, ikke bare organisering, bli sett i sammenheng.
Departementet skal blant annet se på hvordan virksomhetene har fulgt opp tiltak for å styrke budsjettstyringen, etter at flere prosjekter har vist seg å bli vesentlig dyrere enn planlagt.
I denne prosessen skal departementet også lage et beslutningsgrunnlag inn mot neste Nasjonal transportplan for hvordan jernbanen skal utvikles videre.
Eventuelle endringer bør stå seg over tid
Det har vært store endringer og omorganiseringer i jernbanesektoren de siste årene.
– Omorganiseringer kan være krevende. Det er viktig når vi skal gjennomføre strukturelle endringer, at de står seg over tid, uavhengig av hvem som sitter i politisk ledelse. På den måten kan de ansatte og virksomhetene på sikt få ro til konsentrere seg om å gjøre jernbanen bedre. Vi vil derfor sørge for god involvering av både arbeidstakerorganisasjonene og virksomhetene i det videre arbeidet, sier samferdselsministeren.
Ett av flere virkemidler for en bedre jernbane
Regjeringen arbeider med flere grep for å styrke jernbanen.
– Det er viktig for meg å understreke at organiseringen av sektoren bare er ett av flere virkemidler som skal bidra til å realisere våre mål om flere reisende og mer gods på jernbanen. Økonomiske, regulatoriske, styringsmessige og avtalemessige grep er andre virkemidler som kan være vel så viktige, sier samferdselsministeren.
Videre fremdrift
Departementet vil over sommeren 2022 sende ut en invitasjon til et møte om videre prosess og opplegg for involvering.
For flere opplysninger se brev av 6. juli 2022 fra Samferdselsdepartementet til etater og statlige virksomheter (pdf)
Nøkkelord
Om Samferdselsdepartementet
Samferdselsdepartementet har det overordnede ansvaret for rammevilkår for postvirksomheten, for luftfarts-, vei- og jernbanesektoren og for riksveiferjene.
Følg pressemeldinger fra Samferdselsdepartementet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Samferdselsdepartementet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Samferdselsdepartementet
E134 Røldal-Seljestad: Eit viktig steg nærare ny Røldalstunnel31.3.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
– Vi er no eit viktig steg nærare ny veg i tunnel på strekninga mellom Røldal og Seljestad når kontrakt nå er signert. Den nye vegen vil være sikrare og meir føreseieleg for dei som bur og jobbar i regionen, og for dei som fraktar viktige varer mellom aust og vest i landet, seier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.
Flytoget er nå et datterselskap i Vy31.3.2025 10:37:35 CEST | Pressemelding
På generalforsamlinger i Vygruppen AS (Vy) og Flytoget AS 31. mars ble sammenslåingen av selskapene vedtatt. Flytoget er nå et datterselskap i Vy-konsernet. Ingvald Løyning er innstilt som ny styreleder i Vy.
Haugesund og Fastlands-Karmøy får tilbud om 44 millioner kroner i tilskudd til klima- og miljøvennlig byutvikling og god fremkommelighet31.3.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
– Jeg er glad for at Haugesund og Karmøy nå kan satse videre på grønn byutvikling og en enklere reisehverdag for alle, med god hjelp fra 44 millioner kroner over 4 år, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.
Ålesund får tilbud om 44 millioner kroner i tilskudd til klima- og miljøvennlig byutvikling og god fremkommelighet31.3.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
– Jeg er glad for at Ålesund nå kan satse videre på grønn byutvikling og en enklere reisehverdag for alle, med god hjelp fra 44 millioner kroner over 4 år, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.
Bodø får tilbud om 44 millioner kroner i tilskudd til klima- og miljøvennlig byutvikling og god fremkommelighet31.3.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
– Jeg er glad for at Bodø nå kan satse videre på grønn byutvikling og en enklere reisehverdag for alle, med god hjelp fra 44 millioner kroner over 4 år, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom