Færre kjemikalier selges med manglende faremerking

Miljødirektoratet har kontrollert vanlige forbrukerprodukter som inneholder stoffer, som kan være skadelige for helse og miljø, siden 2015. Den gang fant vi feil eller mangler hos 27 prosent av produktene. I år ligger tallet på cirka 10 prosent.
Produktene som kontrolleres er kjemikalieprodukter som selges til forbrukere. Det kan for eksempel være tennvæske, bilpleieprodukter og rengjøringsmidler.
– Det er bra vi har funnet færre brudd på regelverket over flere år. Det viser at bransjen har blitt bedre på å gi riktig informasjon om kjemikaliene, og at kontrollene våre har en effekt. Vi ser likevel at for mange produkter ikke er riktig merket. Det er fortsatt behov for et kunnskapsløft hos virksomhetene, sier Mathieu Veulemans, seksjonsleder i Miljødirektoratet.
Se figur med grafer som viser utviklingen i vedlegg.
10,4 prosent av produktene var feilmerket
I år ble 1307 produkter kontrollert i 39 butikker i Oslo og omegn, Drammen, Sandefjord, Larvik, Kristiansand, Ålesund og Harstad.
Miljødirektoratet sjekker om produktene er riktig merket og emballert, og at de ikke er ulovlig å selge eller inneholder forbudte stoffer.
Resultatene fra årets kontroll viser at 10,4 prosent av produktene ikke hadde korrekt merking. De vanligste feilene var at etiketten ikke var på norsk, at det var feil faresetning eller at det var feil ved farepiktogrammet.
– Kjemikaliene kan ha farlige egenskaper. Forbrukerne skal få riktig informasjon om disse fareegenskapene, slik at de kan håndtere produktet på en trygg måte, sier Mathieu Veulemans.
Miljødirektoratets oppfølging
Der Miljødirektoratet avdekket produkter med manglende eller mangelfull barnesikker lukning, ble virksomhetene pålagt å stanse omsetningen og fjerne disse fra hyllene umiddelbart.
Virksomhetene må fortsette sitt arbeid for å sikre at produktene har riktig fareklassifisering, merking og emballering.
Miljødirektoratet vil også følge opp flere av butikkenes leverandører og gjenta butikkaksjonen i 2023.
Fakta om regelverket:
Kjemikalieprodukter er produkter som inneholder stoffer som har farlige egenskaper for helse og/eller miljø. Kjemikalier med farlige egenskaper skal merkes med en fareetikett som opplyser om de farlige egenskapene og hvordan man skal håndtere kjemikalet på en sikker måte.
Utformingen av fareetikken og emballasje hos kjemikalier er bestemt av Forskrift om klassifisering merking og emballering av stoffer og stoffblandinger (CLP). CLP er et felles europeisk regelverk.
Produsenter og importører som selger produkter på det norske markedet har ansvar for at alle farlige kjemikalier er riktig merket og emballert. I Norge skal merkingen være på norsk.
CLP stiller også krav til emballasjen for farlige kjemikalier, blant annet krav om barnesikret lukning og/eller følbar advarselsmerking (advarselsmerking for blinde og svaksynte) for noen kjemikalier. Dette avhenger av hvordan de er klassifisert eller om de inneholder bestemte stoffer over en viss konsentrasjon. Mer informasjon her.
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Bilder


Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Natursats: 70 millioner til lokale tiltak for naturen25.4.2025 10:00:07 CEST | Pressemelding
112 kommuner får støtte til ulike tiltak for å ivareta og bedre tilstanden for naturmangfold. 89 av disse får støtte til å kartlegge naturen.
Natursats: 70 millionar til lokale tiltak for naturen25.4.2025 10:00:07 CEST | Pressemelding
112 kommunar får støtte til ulike tiltak for å vareta og betre tilstanden for naturmangfald. 89 av desse får støtte til å kartleggje naturen.
38 prosjekter skal gi bedre vannmiljø i Oslofjorden14.4.2025 10:14:10 CEST | Pressemelding
20 millioner kroner er tildelt prosjekter som vil bedre vannmiljøet for fisk og andre levende organismer i nedbørfeltet til Oslofjorden og i selve fjorden. Det er første gang det gis tilskudd over statsbudsjettet øremerket restaurering av vannmiljøet i disse områdene.
86 kommuner og fylker vil ha Klimasats-støtte9.4.2025 08:40:04 CEST | Pressemelding
Kommuner og fylkeskommuner i alle landsdeler har i 2025 søkt om 298 millioner kroner i støtte til lokale klimatiltak. Se her hva din kommune har søkt om.
86 kommunar og fylke vil ha Klimasats-støtte9.4.2025 08:40:04 CEST | Pressemelding
Kommunar og fylkeskommunar i alle landsdelar har i 2025 søkt om 298 millionar kroner i støtte til lokale klimatiltak. Sjå her kva kommunen din har søkt om.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom