Direktoratet for byggkvalitet

Svømme i egen hage

Del
Boblebad, badestamp eller svømmebasseng: Hva kan du gjøre i egen hage og når må du søke kommunen om lov?
Mange drømmer om egen basseng i hagen. Foto: Colourbox
Mange drømmer om egen basseng i hagen. Foto: Colourbox

Du trenger vanligvis ikke å søke hos kommunen for å sette opp et boblebad eller en badestamp utendørs, på egen tomt. Det samme gjelder for mindre, prefabrikkerte svømmebasseng som du setter rett på bakken. Dette unntaket fra søknadsplikt forutsetter at stampen eller bassenget ikke blir koblet til vann og avløp, eller du kan koble til vann og avløp uten å legge ny stikkledning til hovedledningsnettet.

Søke kommunen, snakke med naboen

En god tommelfingerregel er at du sjekker bestemmelser for området du bor, eksempelvis kan det være spesielle regler i 100-metersbeltet mot sjø.

- Et tradisjonelt, nedgravd svømmebasseng, vil alltid være søknadspliktig. Det innebærer en full søknadsprosess, med nabovarsler. Før du starter planleggingen, bør du undersøke om kommuneplaner og reguleringsplaner kan sette begrensinger for hva du kan gjøre, sier direktør Per-Arne Horne i Direktoratet for byggkvalitet.

Horne minner også om at selv om boblebasseng og badestamper normalt ikke er søknadspliktige og avstandskrav ikke gjelder, kan det være en god ting å snakke med naboer om plassering. Det gjelder å finne gode løsninger som ikke er til ulempe for de rundt deg.

Sikring

Det er flere krav til sikring når du vil hygge deg med egen badeplass. Dette har du som eier ansvar for.

- Sikring er det aller viktigste og et ansvar alle bør ta på høyeste alvor, uansett om det dreier seg om en mindre badestamp eller et større basseng. Når disse ikke er i bruk, skal barn ikke kunne få tilgang eller falle i vannet. Badestamper og boblebad skal også stå støtt, slik at de ikke kan velte, sier Per-Arne Horne.

Her kan du lese mer om regelverk for hva du kan bygge uten å søke.

Bilder

Mange drømmer om egen basseng i hagen. Foto: Colourbox
Mange drømmer om egen basseng i hagen. Foto: Colourbox
Last ned bilde
Per-Arne Horne, direktør i Direktoratet for byggkvalitet. Foto: DiBK
Per-Arne Horne, direktør i Direktoratet for byggkvalitet. Foto: DiBK
Last ned bilde

Om Direktoratet for byggkvalitet

Direktoratet for byggkvalitet
Direktoratet for byggkvalitet
Mariboes gate 13
0183 Oslo

+47 22 47 56 00http://dibk.no

Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) er et nasjonalt kompetansesenter innenfor bolig- og byggkvalitet og sentral myndighet på flere områder innenfor bygningsdelen av plan- og bygningsloven.

Vårt arbeid er rettet mot kommunene, aktørene i byggeprosessen og byggevaremarkedet. Direktoratet skal ha oversikt over hvordan regelverket virker, og ha god kunnskap om og bidra i den faglige utviklingen i samhandling med kommuner, byggenæringen og andre aktører.

En viktig oppgave er å øke kunnskapen i samfunnet - spesielt i byggenæringen og kommunene - om byggeregler, byggkvalitet og byggesaksprosess.
Direktoratet for byggkvalitet er et virkemiddel for å realisere bygningspolitikken. Direktoratet skal bidra til å oppfylle to hovedmål:

  1. Raskere boligbygging og gode byggkvaliteter
  2. Forvaltningen av bolig- og bygningssektoren skal være effektiv og brukerrettet.

Følg pressemeldinger fra Direktoratet for byggkvalitet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Direktoratet for byggkvalitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Direktoratet for byggkvalitet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye